Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

... η "Εφ.Συν." δικαιώθηκε, οι ναζιστές έχασαν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ήττα της ναζιστικής "Χρυσής Αυγής"
στην προσπάθεια φίμωσης της «Εφ.Συν.»

Νικόλας Βουλέλης

Στο κενό έπεσε η επιχείρηση των χρυσαυγιτών να κλείσουν τη φωνή της «Εφημερίδας των Συντακτών», μετά την αθώωση του διευθυντή της Εφημερίδας, Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, μέλους της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός», με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της μήνυσης -μία από τις πολλές εγκλήσεις χρυσαυγιτών εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων- που είχε υποβάλει ο Ηλίας Κασιδιάρης εναντίον της «Εφ.Συν.». 

Το δικαστήριο έκρινε αθώους του κατηγορουμένους με το σκεπτικό ότι το επίμαχο βίντεο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «αρχείο» και κατ΄επέκταση, θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να απαλλαχθούν από την κατηγορία της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Αναφορικά με την πράξη της εξύβρισης, η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε ότι, σταθμίζοντας αμφότερα τα συμφέροντα των κατηγορουμένων και του εναγομένου με το ρεπορτάζ, πρόκειται για αυστηρή κριτική για πρόσωπο του δημόσιου βίου και δη βουλευτή που είχε σκοπό την ενημέρωση του κοινού και όχι την εξύβριση.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων δημοσιογράφων Νικόλα Βουλέλη (διευθυντής) και Δημήτρη Ψαρρά (συντάκτης) της Εφημερίδας των Συντακτών για τα αδικήματα της εξύβρισης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, σχετικά με τη δημοσιοποίηση βίντεο του κατηγορούμενου. Ο εισαγγελέας υποστήριξε πως «είναι μεν απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου αλλά ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη».

«Οι δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους»

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είπε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία που έχει αποδοθεί στους δύο δημοσιογράφους, καθώς «όσα έγραψαν ήταν κάτω από το όριο της θεμιτής κριτικής». Ο καθηγητής τόνισε στους δικαστές πως η νομολογία των δικαστηρίων «ανέχεται» πολύ εντονότερη κριτική για τα δημόσια πρόσωπα απ' ό,τι για τον κοινό πολίτη: «Αν γίνει δεκτή η κατηγορία, τότε θα τιναχθεί στον αέρα η ελευθερία του Τύπου. Ειδικά στις μέρες που ζούμε, υπό το κράτους του συγκινητικού πεδίου με τη δολοφονία στο Charlie Hebdo».

Με την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού δικαίου κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που τόνισε πως το βίντεο δεν αφορά ιδιωτικό βίο αλλά δημόσιο. «Πρέπει να ξεκινάμε με διαφορετικά τεκμήρια όταν μιλάμε για δημοσία πρόσωπα» τόνισε.

«Δεν πρόκειται για κωμωδία ούτε για Βέγγο»

Απολογούμενος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς τόνισε στους δικαστές, επικαλούμενος τη δικαστική έρευνα και την πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, πως ο μηνυτής του είναι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και πως η Χρυσή Αυγή, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ως οργάνωση με ιεραρχημένη δομή. Ο Δ. Ψαρράς, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Η. Κασσιδιάρη για το επίμαχο βίντεο είπε: «Δεν θέλω να γελάσω... Δεν πρόκειται για κωμωδία, ούτε για Βέγγο. Στην ταινία, ο βασανιζόμενος ανοίγει το παράθυρο και σκοτώνεται. Πού είναι το αστείο; Εμάς μας ενδιαφέρει ότι είναι ναζιστικό στέλεχος που μετέρχεται τη βία, ως μέσο πολιτικής πράξης. Όσο για το "οικογενειακό παιχνίδι", θέλω να πω το εξής: Είναι χρυσαυγίτες. Δεν είναι "τα αδέλφια μου και εγώ", όπως είπαν. Χαιρετούν ναζιστικά. Έχω μελετήσει το πώς λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Το θέαμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την οργάνωση. Κάνουν πρόβα 30άρηδες χρυσαυγίτες με αυτά που θα έκαναν στο δρόμο! Δεν θεωρώ ότι έχω υπερβεί το μέτρο».


Ο διευθυντής της εφημερίδας, Νικόλας Βουλέλης ανέφερε στην απολογία του ότι το επίδικο κείμενο είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και αποτελούσε κριτική προς τον μηνυτή και βουλευτή, ενώ επισήμανε ότι τα κείμενα του δημοσιογράφου και συγκατηγορουμένου του είναι πάντοτε εμπεριστατωμένα. Τόνισε επίσης, πως ενδιαφέρει τον κόσμο τι συμβαίνει στη Χρυσή Αυγή. Ο Ν. Βουλέλης ανέφερε επίσης πως θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση βουλευτής δεν θίγεται από το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε αλλά από «αυτά που κάνει στο βίντεο».

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο τέως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και συντάκτης της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Τρίμης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι δημοσιογράφοι οφείλουν, ειδικά στο πλαίσιο έρευνας για δράση εγκληματικής οργάνωσης, να ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία: «Ο κ. Κασιδιάρης θέλει να αλλάξει την αντζέντα- είπε ο Δ. Τρίμης- και να εμφανιστεί πολιτικά διωκόμενος. Αν το βίντεο ήταν πλάκα, έπρεπε την επομένη να πει "κάναμε πλάκα". Όταν κάνεις μηνύσεις, θέλεις να σταματήσεις τους άλλους. Το σύστημά μας εγγυάται σκληρή κριτική στα πολιτικά πρόσωπα. Ο Τύπος γράφει και ελέγχει. Αυτό το εγγυάται το Σύνταγμα». Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το επίμαχο βίντεο ήταν ουσιαστικά μία πρόβα «για αυτό που γινόταν στους δρόμους μετά, από τη Χρυσή Αυγή. Αυτό το είδαμε π.χ στη Ραφήνα, όταν ζητούσαν τα στοιχεία των μικροπωλητών στην εμποροπανήγυρη».

Η επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης είναι πιο στοχευμένη

Προφανές κίνητρο της βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών της Χ.Α. είναι να υπονομεύσουν το κύρος των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων γι’ αυτό που η πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου ονομάζει «εγκληματική δράση» της οργάνωσης. Και, βέβαια, να πείσουν όσους αφελείς οπαδούς τούς έχουν απομείνει ότι είναι και η οργάνωση «επιτιθέμενη» στο πεδίο της Δικαιοσύνης!

Μόνο που στην περίπτωσή μας η επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης είναι πιο στοχευμένη. Στρεφόμενη εναντίον της «Εφ.Συν.» η ναζιστική οργάνωση επιχειρεί να αποκρούσει τα συντριπτικά στοιχεία εις βάρος της, τα οποία περιέχονται στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας, και να προετοιμάσει την υπερασπιστική της γραμμή στην επικείμενη δίκη, με το επιχείρημα «τους έχουμε στείλει στη Δικαιοσύνη».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Bλέποντας τον παλιό δάσκαλο και σημαντικό δημοσιογράφο Νικόλα Βουλέλη να υπεραμύνεται του άρθρου της ΕΦ ΣΥΝ και του συναδέλφου Δημήτρη Ψαρρά, αναθάρρησα πραγματικά για το μέλλον της αδέσμευτης δημοσιογραφίας κόντρα στους πληρωμένους κονδυλοφόρους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή