Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

... κινδυνεύει ξανά η ΕΡΤ; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέο σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ;


Η ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο ξανά την ΕΡΤ και τα στελέχη της βγαίνουν και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Ενοχλήθηκε από την επαναλειτουργία της και τη μερική της επιτυχία με τα διψήφια ποσοστά στην αρχή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσέλαβε τους 2.300 εργαζομένους στην ΕΡΤ, όμως ο Μιχάλης Γρηγορίου, αναπληρωτής πρόεδρος - διευθύνων του ΔΣ που όρισε ο Νίκος Παππάς, δήλωσε πως είναι πολλοί!

«Έτσι όπως είναι σήμερα η ΕΡΤ είναι σαν να προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά ένα τανκς με έναν αναπτήρα Ζippo! Υπάρχουν 2.300 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πολλοί για την ΕΡΤ», δήλωσε ο Μιχάλης Γρηγορίου στην εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός».

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στο Ραδιομέγαρο και τη σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που ζητούσε την παραίτησή του, ο Μιχάλης Γρηγορίου προχώρησε σε διορθωτική δήλωση: «Είναι προφανές πως πρόκειται για παρανόηση. Ουδέποτε δήλωσα για το αν είναι πολλοί ή λίγοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Αυτό που, μεταξύ άλλων, είπα είναι πως με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της εταιρείας τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι περιορισμένα».

Στην εφημερίδα, όμως, είχε εξηγήσει γιατί θεωρεί πολλούς τους 2.300 εργαζομένους. «Έχουμε έσοδα 170.000.000 περίπου που, εάν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα, μας μένουν μόλις 14 εκατ. για την παραγωγή. Είναι δυνατόν να έχεις απαιτήσεις με ένα τέτοιο μικρό ποσό;», είχε δηλώσει, αποκρύπτοντας όμως ένα σημείο καθοριστικό για την οικονομική της λειτουργία.

Η ΕΡΤ (πρώην ΝΕΡΙΤ) είναι «υποχρεωμένη» -χωρίς να υπάρχει νόμος- να διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 90 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους στη «μαύρη τρύπα» του χρέους. Όσο υπάρχει αυτή η υποχρέωση, που επιβλήθηκε στη ΝΕΡΙΤ από τον τότε υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή, η σημερινή ΕΡΤ δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει, αλλά θα συρρικνώνεται διαρκώς, όπως ήταν και το αρχικό σχέδιο. Η δε μετατροπή του ανταποδοτικού τέλους σε φόρο αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, αλλά φαίνεται πως αυτά είναι λεπτομέρειες. Ο Νίκος Παππάς είχε δεσμευτεί πως θα μείωνε αυτήν την υποχρέωση στο μισό, αλλά δεν το έπραξε. Είναι διάχυτη η αίσθηση, λοιπόν, πως μετά τις εκλογές, όσο υπάρχει η τεχνητή ασφυξία και δεν οργανώνεται η εταιρεία, θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση και θα ξεκινήσει η συρρίκνωση της εταιρείας, ξεκινώντας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το σχέδιο της συρρίκνωσης είχε συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των τότε υποψηφίων για τη διοίκηση της ΕΡΤ και στη συνέχεια το απαίτησαν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του θρίλερ της διαπραγμάτευσης.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου