Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΕΔΟΕΑΠ - δεν πληρώνει επικουρικές αυτόν τον μήνα

*
Ανασυγκρότηση
***
*Το δίλημμα ΕΔΟΕΑΠ:
Στάση πληρωμών ή υποθήκευση περιουσίας
και οι συνδικαλιστικές ευθύνες

Οι επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ δεν πληρώνονται αυτό τον μήνα.

Στο ταμείο του μοναδικού ταμείου υγείας και επικούρησης εκτός ΕΦΚΑ, των δημοσιογράφων, υπαλλήλων δεν υπάρχουν λεφτά. Οι διοικούντες του, η πλειοψηφία των 6 στο ΔΣ, συνεργασία δεξιάς σε ΕΣΗΕΑ-ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΠΗΕΑ για 2η συνεχόμενη θητεία, αφού παρακάλεσε το υπουργείο Εργασίας για δάνειο από τον ΕΦΚΑ, αφού δήλωνε δημόσια και χωρίς ντροπή πως θα “είναι δανεικά και αγύριστα”, διαπίστωσε πως το δάνειο θα δοθεί μόνο με την ανάλογη του δανείου υποθήκευση του Οργανισμού! Και μόνο αφού εγκριθεί, δηλαδή σε δυο τουλάχιστον μήνες.

Βόμβα να έπεφτε δεν θα έκανε τόσο πάταγο. Το χειρότερο για αυτούς; Λεφτά δεν υπάρχουν να πληρωθούν οι συντάξεις.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξης του δεξιού-ακροδεξιού μορφώματος στην ΕΣΗΕΑ, των “Ενωμένων δημοσιογράφων” που έτσι κι αλλιώς στοχεύουν σε ότι θέλουν οι εργοδότες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Στάση πληρωμών και χάος, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ εξάλλου ανάρτησε φωτογραφία μπροστά σε πισίνα! Οι άλλοι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ που ως σήμερα συμμετείχαν σε κρυφοπαζάρια με τα κυβερνητικά στελέχη, η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, Γ. Σαββίδης, Δ. Κουμπιάς, κ.λ.π, σοκαρίστηκαν. Η κυβέρνηση για την οποία επέμεναν αρχικά πως δεν θα κόψει το αγγελιόσημο και μετά πως θα δώσει λύση στον ΕΔΟΕΑΠ τους (ξανα)πούλησαν. Πανικόβλητοι, όπως μαθαίνουμε, ζήτησαν έκτακτη λύση. Θα μάθουμε αύριο αν θα δοθεί.Γιατί αύριο είναι η γενική συνέλευση, εκλογοαπολογιστική, των δημοσιογράφων. Και φυσικά το πρώτο θέμα είναι ο ΕΔΟΕΑΠ που δεν έχει λεφτά. Η πρόταση τους λοιπόν είναι εκτάκτως αύριο πρωί-πρωί, στις 9.00 π.μ, δυο ώρες πριν τη συνέλευση, να αποφασιστεί η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Όσων έχουν απομείνει δηλαδή γιατί και την προηγούμενη 2ετία η ίδια πλειοψηφία στο ΔΣ, αυτό έκανε. Ρευστοποιούσε περιουσιαστικά στοιχεία για να πληρωθούν οι συντάξεις. Μέχρι να βρεθεί λύση.

Λύση ήταν για αυτούς το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ. Αλλά όπως προκύπτει από τη δανειακή σύμβαση-την οποία έχουμε στη διάθεση μας- για να δοθούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, η πρώτη δόση, πρέπει ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ν. Καρούτζος να υπογράψει την υποθήκευση της περιουσίας του ταμείου. Η άλλη λύση που θα φέρουν είναι η ρευστοποίηση της περιουσίας του οργανισμού. Οπότε τον άλλον μήνα πάλι το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει.

Ολοι οι παραπάνω, μαζί με τους συνοδοιπόρους τους στην ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΜΕΘ, επί 4 ολόκληρα χρόνια κατεύναζαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Λοιδωρούσαν τις απόψεις, όπως των Γιάννη Αγγέλη και Πόπης Χριστοδουλίδου πως απαιτείται αγώνας και κινητοποιήσεις. Δήλωναν δημόσια (Κουμπιάς, Σαββίδης, Σόμπολος, Γκανάς) σε γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ πως αποκλείεται να κοπεί το αγγελιόσημο. Μετά δήλωναν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει λύση. Συριζαίοι στελέχη ενώσεων συνεργάστηκαν με τους εργοδοτικούς στον ΕΔΟΕΑΠ για να μην γίνει πρόεδρος η Πόπη Χριστοδουλίδου. Μετά δήλωναν πως θα βρεθεί λύση με τους εργοδότες.
Πάντα κρατούσαν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους, πάντα ήταν ενάντια σε κινητοποιήσεις για το αυτονόητο. Την υγεία και επικούρηση των δημοσιογράφων μέσω του ΕΔΟΕΑΠ.

Τώρα που έφθασε ο κόμπος στο χτένι, και πάλι δεν προτείνουν αγώνες. Η λύση υπάρχει αν θέλουν λύση. Να βγουν στο δρόμο. Τόσο απλό.
---

---
*

1 σχόλιο:

  1. Συνάδελφος στη Γ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ είπε ότι μας θέλουν στο παλάτι κι εμείς λέμε όχι; Οταν ήταν παλάτι, ελέω αγγελιοσήμου συνάδελφε, ήξεραν και τα έτρωγαν όλα μόνοι τους. Τώρα που το κατάντησαν καλύβι μας θέλουν να βάλουμε πλάτη για την αναστήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή