Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

... "απεργία" ΜΜΕ - μας πήραν χαμπάρι ή μου φαίνεται; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι απεργοσπάστες δούλεψαν,
οι σελίδες έγιναν, η ΕΣΗΕΑ τι έκανε;

Λίγο ακόμα και το πιεστήριο θα έβαζε μπροστά! Ποιοι - πιεσμένοι ή όχι - δούλεψαν κρυφά;

Φτάσαμε, λοιπόν, στη νέα απεργία τού Τύπου και ακόμα δεν μάθαμε πώς ο κλάδος απέφυγε τη βαριά πληγή μιας απεργοσπασίας στην προηγούμενη κινητοποίηση. Τότε που ο απεργοσπαστικός μηχανισμός αθλητικής εφημερίδας στήθηκε (θεωρητικά εν κρυπτώ αλλά έγινε σαν μια παράσταση πίσω από το ριντό και ακούγονταν όλοι οι ήχοι) λειτούργησε, ΕΓΙΝΑΝ ΣΕΛΙΔΕΣ, προχωρούσε ακάθεκτος και τελικά τα παρακάλια της ΕΣΗΕΑ (τα παρακάλια, όχι η πυγμή και το κύρος της) την απέτρεψε μερικές ώρες πριν οι κύλινδροι του πιεστηρίου αρχίσουν να περιστρέφονται. Από την προηγουμένη, η Ένωση είχε απειλήσει ότι «αν κυκλοφορήσετε τελειώσατε» (δείτε εδώ) αλλά επί της ουσίας αγνοήθηκε! Ο μηχανισμός μπήκε σε λειτουργία, ο Harddog το έγραψε έγκαιρα (δείτε εδώ) και η ΕΣΗΕΑ, αν και προειδοποιημένη, αιφνιδιάστηκε! Έφτασε σε αδιέξοδο και δεν ήξερε – κυριολεκτικά δεν ήξερε – πώς να ενεργήσει. Το απόγευμα τα μέλη του Δ.Σ. συσκέπτονταν και αναζητούσαν τρόπο. Τον βρήκαν με ένα τηλεφώνημα σε υψηλόβαθμο στέλεχος όχι της ίδιας της εφημερίδας, αλλά γενικότερα των επιχειρήσεων στην οποία ανήκει και αυτή, αλλά δεν πολυασχολείται μαζί της.

Έτσι, τελικά,ο κλάδος δεν εκτέθηκε και η ΕΣΗΕΑ σήμανε λήξη συναγερμού (δείτε εδώ). Όμως η απεργοσπαστική κίνησε έγινε και μάλιστα με στόχο όχι κάνα ολιγοσέλιδο απεργοσπαστικό φύλλο. Ετοιμαζόταν πλήρης εφημερίδα. Στην οποία δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν ένας-δυο άνθρωποι. Ούτε κάποιοι που περνούσαν απ’ έξω και ανέβηκαν για καφέ. ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΟΣΜΟΣ, προφανώς πιεσμένος από τη μέγγενη της ανάγκης και την προοπτική της ανεργίας. Δούλεψε κρυφά από τα σπίτια. Οι ADSL άναψαν μεταφέροντας απεργοσπαστικά κείμενα.

Αλλά η ΕΣΗΕΑ δεν έψαξε τίποτα. Λόγου χάρη δεν ζήτησε τη μεσολάβηση της ΕΤΗΠΤΑ για να μάθει από τα μέλη της, από τους τεχνικούς της εφημερίδας, πόσες σελίδες είχαν γίνει μέχρι τις 9 περίπου το βράδυ (λίγο πριν, λίγο μετά) που κατέβηκε ο διακόπτης του απεργοσπαστικού μηχανισμού. Είναι ο πιο σίγουρο τρόπος για να κατανοήσει μέχρι πού έφτασε το εγχείρημα και για να έχει γνώση.

Ούτε πήγε κάποιος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ τις επόμενες ημέρες στα γραφεία τής εφημερίδας για να μιλήσει στους δημοσιογράφους, να τους επιστήσει την προσοχή για πιθανή επόμενη απόπειρα, ακόμα και να τους απειλήσει. Η Ένωση ξύπνησε αργά, έκανε το τηλεφώνημά της, άλλαξε πλευρό και ξανακοιμήθηκε – ήσυχη ότι έκανε τη δουλειά της. Χωρίς να τραβήξει το ριντό πίσω από το οποίο ο μηχανισμός υπάρχει ρυθμισμένος και περιμένει. Έκανε την πρόβα του και βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Την επόμενη φορά – όποτε το θελήσει – θα φτάσει και στο αποτέλεσμα. Που είναι το πάτημα του κουμπιού του πιεστηρίου. Όλα τα άλλα είχαν γίνει την περασμένη Πέμπτη.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου