Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

... τελικά, απεργία στη "Μακεδονία" από τη... λέσχη ΕΣΗΕΜ-Θ !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

24ωρη απεργία στο συγκρότημα της «Μ»
μετά από δύο συνεδριάσεις του
δσ της ΕΣΗΕΜΘ και μία…
ακύρωση εργασιακής συνέλευσης!


Χρειάστηκαν δυο συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ και η σαφής και κατηγορηματική άρνηση των δημοσιογράφων των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» να συμμετέχουν σε «εκτονωτική» εργασιακή συνέλευση για να «πεισθεί» η διοίκηση της Ένωσης να κηρύξει 24ωρη απεργία για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε την εβδομάδα της γενικής απεργίας, όταν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, κάλεσε αιφνιδίως τους εργασιακούς εκπροσώπους της «Μ
» για το θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων, που έχουν ξεπεράσει τους 6,5 μισθούς. Μετά τις αμοιβαίες διαπιστώσεις για την τραγικότητα της κατάστασης, προτάθηκε στους εργασιακούς να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι, αν έχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αν υπάρχει διάθεση σύγκλισης εργασιακής συνέλευσης. Το αιφνίδιο ενδιαφέρον του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ αποδίδεται στην μεγάλη αγανάκτηση στον εργασιακό χώρο για την αδιαφορία της Ένωσης, αλλά και την φιλοεργοδοτική της στάση, και βέβαια στο θόρυβο που προκλήθηκε πανελλαδικά μετά τις αναρτήσεις στο «Συντακτολόγιο» για τους 6,5 απλήρωτους μισθούς, που όπως μάθαμε ενόχλησε και τα διοικητικά κλιμάκια του 3ου ορόφου της «Μ».

Η απάντηση από πολλούς εργαζόμενους ήταν ξεκάθαρη: δεν χρειάζεται καμία εργασιακή συνέλευση. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτα 6,5 μήνες και έχουν φτάσει στα όρια τους. Το σωματείο οφείλει να πράξει τα αυτονόητα.

Ωστόσο το δ.σ. του σωματείου δεν… επείσθη, αλλά όπως φάνηκε «ψάχνεται». Την άνοιξη έρχονται εκλογές και θέλει να δείξει ότι κάτι κάνει. Πως νοιάζεται. Ναι, για… τις καρέκλες. Έτσι, ως γραφειοκράτες συνδικαλιστές που τιμούν και ιδρώνουν την φιλεργοδοτική φανέλα, οι διοικούντες της ΕΣΗΕΜΘ, (για να μη τσουβαλιάζουμε), ζήτησαν νέα συνάντηση με τους εργασιακούς. Έγινε την περασμένη Τετάρτη. Και πάλι η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ επέμεινε για εργασιακή συνέλευση, ελπίζοντας προφανώς να θολώσει τα νερά. Δεν ήθελε απόφαση για κινητοποίηση αλλά να αποφύγει την σύγκρουση για να… σωθεί δήθεν τον μαγαζί. Λες και το μαγαζί δεν είναι οι εργαζόμενοι. Το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν τα ενοίκιά τους και κινδυνεύουν με έξωση και οι Ρήγας –Καπον – Σουλοπούλου ετοιμάζονται για επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο πιεστήριο του Μπακατσέλου - Αγγελιοφόρου, προφανώς δεν τους απασχολεί.

Για να επανέλθουμε, πρόταση για κινητοποίηση τελικά κατατέθηκε μόνο από τον Κυριακούλη. Όλοι οι άλλοι άλλα… λόγια να αγαπιόμαστε. Ορίσθηκε λοιπόν εργασιακή συνέλευση για την Δευτέρα. Στην ενημέρωση αργότερα από τους εργασιακούς, το κλίμα στην «Μ» ήταν και πάλι απόλυτα αρνητικό και… ολίγον τεταμένο. «Αν θέλουν εργασιακή ας τι κάνουν μόνοι τους» ειπώθηκε από αρκετούς και ζητήθηκε από την Ένωση να πράξει αυτά που πρέπει και να εξαντλήσει όλους τους τρόπους αντίδρασης, αν χρειαστεί, προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα. Επίσης προτάθηκε από Δευτέρα να μεταβεί στη «Μ» ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, Σ. Μαυραγάνης για να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις κινήσεις νομικού περιεχομένου που μπορούν να γίνουν, όπως αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας και προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η ΕΣΗΕΜΘ για την απεργία της Κυριακής έβγαλε βέβαια και «απεργιακή» ανακοίνωση που ήταν σα να μην… έβγαλε. Διαβάστε κι απολαύστε μαχητικό και ταξικό πνεύμα και διάθεση:

«... μεγαλώνουν διαρκώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται συσσωρεύονται, και η συνεχής προσπάθειά τους ακυρώνεται από την αδυναμία του εκδοτικού συγκροτήματος να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις του. Για τους παραπάνω λόγους η ΕΣΗΕΜ-Θ προκηρύσσει εικοσιτετράωρη απεργία από τις 09.00 της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου έως τις 09.00 της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2016, και καλεί την εργοδοσία: Να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους. Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου».

Λέξη δηλαδή για το γεγονός ότι τα δεδουλευμένα αγγίζουν ή ξεπερνούν τους 6,5 μισθούς. Λέξη επίσης για τη συνέχεια. Η ΕΣΗΕΜΘ αν θέλει να λέγεται συνδικαλιστικό σωματείο και όχι «λέσχη φίλων της Στρατηγού Καλλάρη που ρεμβάζουν «χαζεύοντας» το Θερμαϊκό», πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της. Και επειδή έρχονται και εκλογές, λέμε ότι δεν θα πείσει με τουφεκιές, ούτε με… διαβουλεύσεις και διακανονισμούς που σχεδιάζει. Οι μνημονιακοί φιλελέδες της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, ξεχνούν ότι στον καπιταλισμό υπάρχει μισθωτή εργασία και όχι δουλοπαροικία. Αλλά προφανώς θεωρούν ότι εκπροσωπούν… κολίγους!
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου