Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

... και οι ραδιοφωνικές άδειες στο τραπέζι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αντίστροφη μέτρηση
(και) για τις άδειες στο ραδιόφωνο

Νέα αδειοδότηση, νέοι κανονισμοί και νέος χάρτης συχνοτήτων εν όψει, για τα ραδιόφωνα σε Αττική και περιφέρεια, μετά την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την αναδιοργάνωση του ραδιοφωνικού τοπίου σε όλη την Ελλάδα, θέτει ως στόχο για το επόμενο διάστημα ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με την «Αυγή» και το ρεπορτάζ της Αγγέλας Νταρζάνου σε έναν μήνα θα είναι έτοιμος προς διαβούλευση ο νέος χάρτης συχνοτήτων για κάθε νομό. «Δεν είναι στόχος μας να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος ανά περιοχή» δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα.

Από τους αρμόδιους για το θέμα, εκτός των άλλων, φέρεται να εξετάζονται επίσης:

- Η μείωση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των συχνοτήτων στα FM για να «χωρέσουν» όσο το δυνατόν περισσότεροι σταθμοί -σήμερα η ελάχιστη μεταξύ ιδιωτικών ρ/σ είναι στα 0,3 MHz, ενώ μεταξύ προγραμμάτων της ΕΡΑ στα 0,4 MHz.

- Η εισαγωγή online υπηρεσίας καταγραφής του φάσματος που θα ελέγχει και θα εντοπίζει αυτόματα όσους εκπέμπουν με ισχύ παραπάνω από την επιτρεπόμενη.

- Η δυνατότητα εκπομπής και από δευτερεύουσα θέση όπου χρειάζεται, κυρίως για λόγους μορφολογίας του εδάφους σε ορισμένες περιοχές -κάτι που εφαρμόζεται μόνο στην Αττική προς το παρόν, με τα κέντρα εκπομπής Υμηττού, Αίγινας και Πάρνηθας.

- Η αύξηση της εμβέλειας ενός ραδιοσταθμού, σε όποιον επιθυμεί, από τοπική σε περιφερειακή.

Μια κίνηση που θα έπρεπε (και πρέπει) να γίνει από την διετία 2005-2006, οπότε και έληξαν οι 35 άδειες που δόθηκαν επί... κυβέρνησης Σημίτη, μόνο για την Αττική, μετά τη γνωστή «υπόθεση» του αεροδρομίου και των όσων (τραγελαφικών) επακολούθησαν. Υπενθυμίζουμε ότι με το τωρινό καθεστώς στην περιφέρεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι ραδιοσταθμοί λειτουργούν με «Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας» από το ΕΣΡ. Για να πάρουν άδειες (όταν έρθει η ώρα) θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην ανεξάρτητη αρχή ότι εξέπεμπαν αδιάλειπτα στη συχνότητά που οι ίδιοι επέλεξαν, από την 1η Νοεμβρίου του... μακρινού 1999. Ενώ στην Αθήνα, με διαφορετική ημερομηνία-κλειδί (31/12/2004) και υποχρεωτικό κέντρο εκπομπής τον Υμηττό, έλαβαν μέχρι τώρα βεβαιώσεις άλλα 7 ραδιόφωνα.

Ίδωμεν...
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου