Τρίτη 26 Απριλίου 2016

... έγινε απεργία για τον ΕΔΟΕΑΠ επαγγελματικό ταμείο !!!

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άρχισαν τα όργανα - Τσαλαπάτης κατά πάντων
Πρωινή διαπλοκή στο Υπουργείο Εργασίας


Σούζα στάθηκε απέναντι στον Βαρδινογιάννη ο Κατρούγκαλος

Μόνο προσοχή δεν «βάρεσε» πρωί-πρωί ο Κατρούγκαλος στον εκπρόσωπο του ομίλου Βαρδινογιάννη (Star), με τον Πετρόπουλο δίπλα του να ψελλίζει απέναντι στο αφεντικό των τηλεοπτικών σταθμών.


Βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν και οι εργοδότες τον αποδόμησαν. Τόση ήταν η ζοχάδα του, ώστε κόντεψε να του φύγει το παράταιρο μαντηλάκι από το τσεπάκι του σακακιού. Πήγε να τα μπαλώσει ο Πετρόπουλος αλλά τα άκουσε κι αυτός.

Η δήθεν τριμερής συνάντηση (δημοσιογραφικές ενώσεις, εργοδότες, υπ. εργασίας) αποδείχθηκε ένας φερετζές, ώστε η κυβέρνηση να βγάλει την ουρά της απ΄ έξω και να ρίξει στην πλάτη των εργαζομένων την δική της συνθηκολόγηση με δανειστές, διαφημιστές και εργοδότες.

Ο νόμος μένει ως έχει είπε προκλητικά ο υπουργός Εργασίας και «έρριξε την ιδέα» να καταργηθεί η αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ με δύο τρόπους:

  • ή να μεταβληθεί σε επαγγελματικό ταμείο (δηλαδή ένα ομαδικό ασφαλιστήριο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων) που πετάει στο δρόμο τους άνεργους, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους και έδειξε να τόχει συζητήσει με τον κάποιον ή κάποιους από το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ.
  • ή να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ (με μια κολοβή εισφορά στις διαφημίσεις) και μαζί με τους 18.500 ασφαλισμένους να μπουν 20.000 ακόμη (διοικητικοί, τεχνικοί, ετεροεπαγγελματίες κλπ) και να προβλεφθεί ένα κάποιος πόρος, ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες.
Μόνο που αυτό, όπως παρατήρησαν εκπρόσωποι των ενώσεων βουλιάζει τον οργανισμό αμέσως.
Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών δεν απέκλεισαν την δεύτερη πρόταση αλλά ζήτησαν να τους δοθούν όλα τα στοιχεία του ΕΟΔΕΑΠ, δηλώνοντας ότι θα δεχθούν μόνο βιώσιμη λύση για το σύνολο του προσωπικού τους.

Ο Κατρούγκαλος τους υποσχέθηκε να τους δώσει τα στοιχεία κάνοντας λόγο για κάποιον στον ΕΔΟΕΑΠ με τον οποίο έχει επαφή σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο. Τώρα πώς θεωρεί Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος τον ΕΔΟΕΑΠ τσιφλίκι τους είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία.


Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ε. Τάτσης και ο ΓΓ Ν. Καρούτζος έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε επαγγελματικά ταμεία. Στέλνοντας στον καιάδα τους συνταξιούχους.

Οι εκπρόσωποι των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων (Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου) αρνήθηκαν την επέκταση του αγγελιόσημου στο διαδίκτυο, με πρόσχημα ότι το 80% της διαφημιστικής ελέγχουν η Google και το Facebook.

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΗΕΑ (ιδιοκτήτες εφημερίδων) δήλωσε ότι το αγγελιόσημο αποτελεί εγγύηση του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας, επειδή με την κατάργηση του θα κλείσουν εφημερίδες.

Η θέση της ΕΣΗΕΑ ήταν ότι πρέπει να διατηρηθεί το αγγελιόσημο, οι ΣΣΕ και η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.

Ως προϋπόθεση να επαναληφθεί η συνάντηση ετέθη ζήτημα τρίμηνης διατήρησης στη ζωή του αγγελιοσήμου, γεγονός που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Στο ερώτημα όμως του αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τσαλαπάτη ότι αυτό πώς συνδυάζεται αφού την ίδια ώρα καταργείται με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος επιχείρησαν να τον προπηλακίσουν.

Ο συνταγματολόγος υπουργός μάλιστα επειδή δεν είχε αυτή τη φορά παραβάν να κρυφτεί (ίσως αυτός να ήταν και ένας λόγος που δεν έγινε η συνάντηση στο γραφείο του) άρχισε να χτυπάει μανιωδώς το χέρι στο τραπέζι. Χωρίς φυσικά να δώσει απάντηση. 
Ανακλήθηκε στην τάξη από τους παρευρισκόμενους και ζήτησε συγνώμη. Ο Πετρόπουλος επιχείρησε επανειλημμένα να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

... ο ΕΔΟΕΑΠ επαγγελματικό ταμείο - χρόνια το συζητούσαν οι εικονιζόμενοι αριστεροί ...
Πάντως δεν απέφυγε να αναφερθεί στο Επαγγελματικό Ταμείο που στήνει το υπουργείο για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες με βασικό διαπραγματευτή την γενική διευθύντρια της Ένωσης (Ασφαλιστικών Εταιριών) κα Αντωνάκη, που έχει επωμισθεί τα θέματα συμπληρωματικής ασφάλισης, ανάγκη που προκαλείται από το νόμο-λαιμητόμο.

Σε τηλεοπτική του δήλωση -μετά την άκαρπη συνάντηση- ο Κατρούγκαλος προσπάθησε να ωραιοποιήσει τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Όμως, στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και, γι' αυτό το λόγο, καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ώστε να δούμε πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων». 

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου