Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

... πως χάθηκαν χρήματα των Ταμείων - να ξαναθυμηθούμε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ρεπορτάζ της "εποχής" εκείνης...
Ερευνες για μίζες 50 εκατ. ευρώ
σε βάρος των πέντε Ταμείων


ΤΣΠΕΑΘ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΔΥ

Της Χριστίνας Κοψίνη
("Καθημερινή" 1/4/2007)

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τα ασφαλιστικά Ταμεία που αποκόμισαν παράνομα κέρδη από συναλλαγές στην αγορά ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά περισσότερες από τρεις περιπτώσεις εταιρειών που είχαν συναλλαγές με Ταμεία από το 2002 μέχρι σήμερα, ενώ καθοριστική για την αποκάλυψη των κρυφών διηπειρωτικών διαδρομών (από τον Ειρηνικό έως τη Μεσόγειο) που πραγματοποίησαν οι παράνομες προμήθειες, θα αποδειχτεί η έρευνα του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κ. Γ. Ζορμπά.
(...)

Σε ενημέρωση καρμπόν προς τα Ταμεία για την έκδοση του περίφημου σύνθετου 12ετούς ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που επρόκειτο να εκδοθεί από την ειδική υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου τρεις μήνες αργότερα, προχώρησε η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις», ήδη από τις αρχές Νομεμβρίου του 2006. «H εν λόγω επένδυση θα αποβεί ωφέλιμη στη στρατηγική διασποράς του κινδύνου και θα αυξήσει την αναμενόμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου ομολόγων, ενώ συγχρόνως θα μειώσει τον επιτοκιακό κίνδυνο αυτών», επιχειρηματολογούσε ο αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής κ. Θ. Πρινιωτάκης στις ενημερωτικές επιστολές προς τον πρόεδρο του Ταμείου Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων, κ. Δημ. Μυρογιάννη, και τον κ. K. Χριστίδη, πρόεδρο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ).
(...)

Αυτά, λοιπόν, τα εξαιρετικά στελέχη του Ταμείου, 10 ημέρες πριν από την τοποθέτηση των 55 εκατ. ευρώ στο «κρυφό» ομόλογο, είχαν εγκρίνει την τοποθέτηση άλλων 130 εκατ. ευρώ σε προγενέστερης έκδοσης δομημένο ομόλογο. Πρόκειται για τίτλο με κωδικό XSO286484646, το οποίο εκδόθηκε από θυγατρική της ALPHA Bank και πωλήθηκε από τη χρηματιστηριακή «Τρωίλος».
(...)

Ομως η ιστορία των Ταμείων που σπεύδουν (ακόμη και το ΤΑΠΕΡΤ, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Μπουκουβάλας, επένδυσε 8 εκατ. ευρώ μέσω της BNP, λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί το σκάνδαλο με το κρυφό ομόλογο κι ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη για το ομόλογο των 75 εκατ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ) να τοποθετήσουν χρήματα σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα έχει κι άλλες εκπλήξεις.

Εάν στην περίπτωση του «κρυφού ομολόγου» των 280 εκατ. ευρώ τα στελέχη της διαμεσολαβήτριας «Ακρόπολις» είναι πρώην στελέχη ή τέκνα στελεχών επί κυβερνήσεως κ. K. Μητσοτάκη, στη δεύτερη περίπτωση της επένδυσης του ΤΕΑΥΦΕ, πρόεδρος της χρηματιστηριακής που διαμεσολαβεί για την πώληση είναι πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο κ. N. Μπερετάνος, συγκαταλεγόμενος στους προεδρικούς του Κινήματος και πρώην γενικός διευθυντής στη Γενική Τράπεζα.

Ενδεχομένως, το πολιτικό παρελθόν να μην έπαιζε κανένα απολύτως ρόλο πέρα από την απόδειξη της μεγάλης έλξης που προκαλεί η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ταμείων σε χρηματιστές όλων των πολιτικών προτιμήσεων. Ομως το ενδιαφέρον για την «Τρωίλος», δυστυχώς, δεν σταματά εδώ.

Το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

Η ίδια εταιρεία εμφανίζεται ως διαμεσολαβούσα και στην πώληση δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Κύριας Σύνταξης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας και Πειραιά, το ΤΣΠΕΑΘ. Με εξαίρεση, το Ταμείο Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) που επένδυσε 15 εκατ. ευρώ σε δομημένα ομόλογα μέσω κοινοπραξίας τραπεζών (Εθνική, BNP Pariba και Eurobank) και 10 εκατ. ευρώ σε ομόλογο του οποίου την αναδοχή ανέλαβε η ALPHA, το ΤΣΠΕΑΘ είναι το μοναδικό ταμείο κύριας σύνταξης το οποίο επένδυσε το υπερβολικό πόσο των 130 εκατομμυρίων ευρώ (αντιστοιχεί στο 20% των αποθεματικών του) σε δομημένο ομόλογο μέσω της χρηματιστηριακής «Τρωίλος».

Ο συγκεκριμένος τίτλος εκδόθηκε από το Δημόσιο με ανάδοχο την Credit Agricole. Είναι εικοσαετούς διάρκειας (εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2006 και λήγει τον Ιούλιο του 2026) και σύμφωνα με την ταυτότητα του ομολόγου που απέστειλε στην «K» η γενική διευθύντρια της εταιρείας, κ. Ζωή Μπασμπανέλου, έχει σταθερή απόδοση 6% τα πρώτα 5 χρόνια. Για τα επόμενα 15 έτη το επιτόκιο μπορεί να είναι από 0 έως 4,31% ανάλογα με την επαλήθευση των υποθέσεων που θέτει για το εάν το βρετανικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από το ευρωπαϊκό. Το ομόλογο έχει εγγυημένο κεφάλαιο, αλλά μόνο στη λήξη του. Εάν ρευστοποιηθεί άμεσα θα έχει απώλειες, ενώ η πιθανότητα να μην εισπραχθούν καθόλου τόκοι μετά το 5ο έτος θα εξαρτηθεί από όρους και συνθήκες χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας.

Τα παράδοξα σε αυτήν την υπόθεση είναι δύο. Συνήθως ένα Ταμείο -μπροστά και στο φάσμα της κρίσης του ασφαλιστικού- φροντίζει να εξασφαλίζει βέβαιες αποδόσεις μακροπρόθεσμα και δεν ρισκάρει με συντελεστές, παραγώγους και συναρτήσεις που κρύβουν πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Τι είναι αυτό που οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΠΕΑΘ σε μία τέτοια απόφαση; Πώς κατέληξε στη συγκεκριμένη εταιρεία και γιατί;
(...)

Το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ ορθώς χαρακτηρίστηκε από την «K» στις 29/3 ως ένα πολύπλοκο στοίχημα πάνω στη συγκριτική πορεία του ευρώ και της στερλίνας. O εισαγγελέας και οι επικεφαλής για τον έλεγχο του βρόμικου χρήματος, κ. Γ. Ζορμπάς, θα είναι αυτοί που ίσως μπορέσουν να απαντήσουν εάν αυτό το στοίχημα προεξοφλήθηκε για κάποιους και πόσο.

Ωστόσο, ήδη σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών από τα ομόλογα των ταμείων ΤΣΠΕΑΘ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΔΥ προκύπτει μια προμήθεια τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ (...)

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου