Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

... ο ΣΚΑΪ δεν πλήρωσε δόση δανείου ύψους 1,75 εκατ. ευρώ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ρουσφέτι από "Εθνική"
για τον Γιάννη Αλαφούζο


Δόση ομολογιακού δανείου ύψους 1,75 εκατ. ευρώ δεν πλήρωσε στο τέλος του 2014 ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου.

Το ίδιο διάστημα, η εκδοτική εταιρεία Καθημερινή Α.Ε. της ίδιας οικογένειας διαπραγματευόταν και έλαβε τελικώς νέο ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο, ύψους 36 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες ρυθμίσεις στις οποίες είχε προβεί η Εθνική Τράπεζα λίγο πριν χάσει την εξουσία ο Αντώνης Σαμαράς και εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο τέλος του 2014, η εταιρεία "Ειδήσεις Ντοτ Κομ" είχε την υποχρέωση να πληρώσει δόσεις ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ προς την Εθνική. Η υποχρέωση αυτή έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και ενώ η χώρα όδευε προς εκλογές. Η τράπεζα αποφάσισε να δώσει περίοδο χάριτος και να πληρωθούν οι δόσεις στις 31 Ιουλίου του 2015 - αν και θα μπορούσε να καταστήσει απαιτητό το δάνειο, όπως συνέβη στην περίπτωση του MEGA, δεν το έπραξε. Κι αυτό, παρόλο που το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι ενεχυριασμένο στην Εθνική. Το ομολογιακό δάνειο, το οποίο είναι μη μετατρέψιμο σε μετοχές, υπεγράφη το 2010 και ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2014 η δανειακή αυτή υποχρέωση ανερχόταν σε 21,9 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε και δύο δάνεια του 2014. Όπως προκύπτει, στο τελευταίο έτος της κυβέρνησης Σαμαρά χορηγήθηκαν από τράπεζες προς την "Ειδήσεις Ντοτ Κομ" δύο δάνεια συνολικού ύψους 11.500.000 εκατ. ευρώ: 8.500.000 ευρώ το ένα και 3.000.000 ευρώ το άλλο, με τριετή ορίζοντα και ημερομηνία αποπληρωμής την 30ή Ιουλίου 2017. Μέσα στις υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Στον ισολογισμό χρήσης 2014 της "Ειδήσεις Ντοτ Κομ" ο ορκωτός ελεγκτής σημείωνε το ζήτημα της δόσης του δανείου που δεν πληρώθηκε στο τέλος του έτους 2014: "Στον λογαριασμό "Μακροπρόθεσμες Δανειακές Υποχρεώσεις" του ισολογισμού περιλαμβάνεται δανειακή υποχρέωση της εταιρείας ύψους 21,9 εκ. ευρώ κατά την 31.12.2014, η οποία θα έπρεπε να ταξινομηθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά την ως άνω ημερομηνία λόγω μη εκπλήρωσης ορισμένων όρων της δανειακής σύμβασης(...)"

Μόλις 21 ημέρες από την αδυναμία καταβολής της δόσης της "Ειδήσεις Ντο Κομ" προς την Εθνική Τράπεζα, η ίδια τράπεζα, μαζί με την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank χορηγεί δάνειο στην "Καθημερινή ΑΕ", στην οποία μέτοχος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ. Το ομολογιακό δάνειο ήταν ύψους 36.000.000 ευρώ και υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου 2015 στη θυγατρική "Καθημερινές Εκδόσεις", με ενυπόθηκες εγγυήσεις της "Καθημερινής Α.Ε." και της ΑΤΕ Έργων, προς αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Η συμφωνία για το ομολογιακό δάνειο της "Καθημερινές Εκδόσεις" υπογράφεται 4 ημέρες πριν από την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά είναι χρήσιμα ενόψει του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
---
πηγή: media/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου