Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

... και προέκυψε νέος ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ρευστοποίηση περιουσίας
εν αναμονή του νέου ΕΔΟΕΑΠ


Με ρευστοποίηση του κοινού κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ πλήρωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΕΔΟΕΑΠ τις δύο χρωστούμενες συντάξεις (Οκτωβρίου και Νοεμβρίου), τις δαπάνες του «μικρού ταμείου», αρκετά εφάπαξ, καθώς και πιεστικά χρέη ιδιωτικών νοσοκομείων.

Από τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι αλλά και οι ασφαλισμένοι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τις πρώτες επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών από την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς και οι αυξημένες εισφορές για ασφάλιση και επικούρηση.

Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη είναι πώς θα λειτουργήσει το νέο Ταμείο. Δηλαδή, με ποια διαδικασία θα εγγραφούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι νέοι ασφαλισμένοι, με ποιον μηχανισμό, ποιος θα τον στήσει και με ποιες διαδικασίες θα εισπράττονται τα προβλεπόμενα έσοδα των εισφορών και των κρατήσεων από τους εργοδότες. Μέχρι και σήμερα, με τον νυν ΕΔΟΕΑΠ, η πλειονότητα των εργοδοτών δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που τις παρακρατεί από τη μισθοδοσία τους. Η διοίκηση του Ταμείου συζητά σε συνεχείς συσκέψεις με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ, το στήσιμο του αναγκαίου μηχανισμού για τη λειτουργία του νέου Ταμείου.

Το ερώτημα ωστόσο για τα αναγκαία έσοδα παραμένει, καθώς πλέον, και με τη βούλα των συνδικαλιστών, ο ΕΔΟΕΑΠ μετατράπηκε σε ένα Ταμείο που δεν έχει καμία εγγύηση του κράτους! Η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών μπορεί να έχει παραμείνει υποχρεωτική ως κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση του Δημοσίου, όπως στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Και το κοινό κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάντλητο. Από τα 19 εκατ. ευρώ που υπήρχαν, μετά τη ρευστοποίηση των 5 εκατ. ευρώ, έχουν απομείνει περίπου 14 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά των άλλων αποθεματικών σε ομόλογα και μετοχές είναι πλέον ελάχιστα, μετά τις συνεχείς ρευστοποιήσεις της προηγούμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.

---
Τυπολογίες
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου