Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τύπος διαπλεκόμενος...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...Τύπος φοβικός, Τύπος υπερβολικός


Ο ελληνικός Τύπος αν δεν είναι διαπλεκόμενος (που σε ένα κομμάτι διαχρονικά είναι) είναι φοβικός. Αποκαλυπτικός, διεισδυτικός, καταγγελτικός εκεί που τον παίρνει. Αδιάφορος, συγκαλυπτικός ή αθόρυβος όταν εξυπηρετεί άλλων επιθυμίες. Συχνά ο ελληνικός Τύπος (ή ένα μεγάλο μέρος του) λεονταρίζει όταν έχει πλάτες, όταν πίσω του υπάρχει κάποιος ισχυρός - είτε αυτός είναι ιδιοκτήτης είτε «φίλος» είτε άτυπος υποστηρικτής. Τότε μπορεί να κάνει την τρίχα τριχιά ή τον ελέφαντα ποντίκι. Σε αντίθετη περίπτωση βάζει την ουρά τα σκέλια σαν σκυλί που φοβάται τον θυμό.

Η αξιολόγηση της είδησης εξαρτάται από όσα πιο πάνω αναφέρονται εν συντομία και επιδερμικά. Έτσι, σε άλλους η ίδια είδηση γίνεται πρωτοσέλιδο με γράμματα-κάγκελο και σε άλλους ανθυπομονόστηλο με γράμματα-ψείρα. Μια αντιμετώπιση στη μέση δεν υπάρχει. Ή κραυγή ή φοβισμένος ψίθυρος για τα μάτια τού κόσμου. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση λείπει η κοινή δημοσιογραφική λογική και ανεπηρέαστη κάλυψη.

Δείτε πώς αξιολογήθηκε, από εδώ και από εκεί, η ποινική δίωξη κατά Μαρινάκη για να μεταφέρετε στην πράξη όσα λέμε. Δείτε και την υπόθεση Νοβάρτις για να νιώσετε ότι ουδείς μπορεί να σας/μας πληροφορήσει σφαιρικά, διεξοδικά, σε βάθος τι συμβαίνει. Μόνο κραυγές, αναθέματα, μονόλογοι και υπερβολές. Η ενημέρωση είναι απολύτως παραταξιακή και αποκλειστικά προς δύο και μόνες κατευθύνσεις. Η μία μιλάει για καραμπινάτη απάτη, η άλλη για σκευωρία από σατανικά μυαλά. Το (όχι και τόσο) περίεργο είναι ότι και η μια και η άλλη πλευρά έχουν επιχειρήματα που προσπαθούν να πείσουν. Εν μέρει πείθουν, αλλά μόνο το κοινό τους που διαβάζει ή ακούει αυτό που θέλει να διαβάσει ή να ακούσει. Σε διαφορετική περίπτωση χάνονται φύλλα, μειώνονται κλικ ή πέφτουν σε κατιούσα ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας. Αυτό είναι ένα κομμάτι από το τοπίο της ενημέρωσης. Μόνο ένα μικρό δείγμα, αλλά αρκετό για να διακρίνουμε τι συμβαίνει στο γενικό πλάνο.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου