Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Εκλογές ΕΔΟΕΑΠ 2018

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τάσος Παπαϊωάννου
ΕΔΟΕΑΠ για τους ασφαλισμένους
και όχι για τις καρέκλες των συνδικαλιστών


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κλάδος μας βρέθηκε απροετοίμαστος απέναντι σε τρόικα κυβέρνηση και τους πολέμιους του βασικού μας πόρου του αγγελιοσήμου και των ταμείων μας ΕΔΟΕΑΠ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ, οι οποίοι, κινούμενοι μεθοδικά και βάσει σχεδίου, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τις ενώσεις μας, δυστυχώς κατάφεραν...

Να καταργήσουν το βασικό έσοδο των ταμείων μας το αγγελιόσημο αφήνοντας χωρίς έσοδα των ΕΔΟΕΑΠ χωρίς την άμεση αντικατάστασή του, βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία και την ύπαρξή του αφού προηγουμένως είχαν προβεί στην ληστρική αρπαγή των αποθεματικών ύψους 102.000,000 ευρώ με το περίφημο κούρεμα των ομολόγων.

Να καταργήσουν και το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ υφαρπάζοντας περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά ύψους ενός και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τα αποθεματικά άλλων ταμείων χρηματοδότησαν τό έλλειμμα του ΕΦΚΑ.

Να μας κοροϊδεύουν και να μας καθησυχάζουν με δημόσιες δηλώσεις του Κατρούγκαλου ότι άμεσα θα υπήρχε λύση για την χρηματοδότηση και την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, γνωρίζοντας με δυο μελέτες της PRUDENTIAL (Ρομπόλης, Μαριός) το γεγονός ότι ο Οργανισμός ήταν μισό βήμα πριν προβεί σε στάση πληρωμών. “Ευτυχώς ”, έστω και με καθυστέρηση δεκαοκτώ μηνών δόθηκε πολιτική λύση με την παρέμβαση του Μαξίμου.


Η πολυπόθητη λύση, αν και δεν ήταν η επιθυμητή, όπως αποδεικνύεται και με τις διατάξεις των προαπαιτούμενων για τον ΕΔΟΕΑΠ που θα ψηφίζονται εν μέσω των εκλογών, ήρθε μετά από ενάμιση χρόνο από την κατάργηση του αγγελιοσήμου , με τον νόμο 4498 16/11/17, αφήνοντας το ταμείο μας ακάλυπτο από το βασικό του έσοδο. Οι Διοικήσεις των τελευταίων τριών ετών κατάφεραν, την χρηματοδότηση για την καταβολή των συντάξεων , των παροχών υγείας και περίθαλψης. Τα ποσά των 15.000.000, περίπου, από την ρευστοποίηση αξιογράφων, των 7.500.000 Ευρώ από εισπράξεις αγγελιοσήμου του ΕΦΚΑ και μετέπειτα του δανείου των 10.000.000, καθώς επίσης, το συμμάζεμα και ο εξορθολογισμός των δαπανών του Ταμείου μας. Αυτά ήταν κυρίως, τα συστατικά εκείνα, που κράτησαν τον ημιθανή ΕΔΟΕΑΠ όρθιο και ζωντανό.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ στην διετία 2015-2017 συνεργάστηκα με τον Πρόεδρο κ. Τάτση, τον Γενικό Γραμματέα κ. Καρούτζο, τον Αντιπρόεδρο κ. Νεστορίδη, την Πρόεδρο του ΤΥΠ κ.Σταθάτου, τον κ. Ντελέζο και τις Διοικήσεις των Ενώσεων. Υπερασπιζόμενοι, με σθένος το χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ, ως ασφαλιστικού Οργανισμού Ιδιωτικού Δικαίου, την Αυτοτελή, Ανεξάρτητη, Αυτόνομη και Αυτοδιοικούμενη λειτουργία του, κρατήσαμε ζωντανό και όρθιο τον Οργανισμό.

Σε αυτή την θητεία εργαστήκαμε συλλογικά, σθεναρά και απαρέγκλιτα στις βασικές καταστατικές αρχές και τις αξίες, για τον μεγάλο ΕΔΟΕΑΠ. Αφιερώσαμε ατέλειωτες ώρες για να υπάρξει λύση. Έγιναν 100 και πλέον αγωγές σε οφειλέτες αγγελιοσήμου και εισφορών, ζητήσαμε χρηματοδότηση (δάνειο) από τις ενώσεις, αλλά δυστυχώς δεν διευκολυνθήκαμε, με συνέπεια, την μη έγκαιρη καταβολή συντάξεων και μισθών τον Αύγουστο του 2015, έως ότου, αφού δεν υπήρχε άλλη λύση, να υλοποιηθεί τελικά η πρότασή μου, και του τότε Προέδρου κ. Τάτση, για την ρευστοποίηση αξιογράφων από το χαρτοφυλάκιό μας.

Συνάδελφοι παλαιοί και νεοεισερχόμενοι,

Ολα τα παραπάνω, που αφορούν το παρελθόν, τα αναφέρω μόνο και μόνο για να μην ξεχνάμε και να γνωρίζουμε τον ρόλο του καθενός μας. Σε λίγες μέρες στις αρχαιρεσίες που θα λάβουν χώρα θα κληθούμε να αναδείξουμε νέο 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτικής Επιτροπής στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι εκλογές διεξάγονται, εν μέσω δυσμενούς κλίματος και θολού τοπίου. Ουσιαστική, μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη το ανεξάρτητο και το αυτοτελές του ταμείου μας, και η εισφορά 2% επί του τζίρου, η οποία θα πηγαίνει αποκλειστικά στον τομέα υγείας.

Ο διαχωρισμός των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, σε κατηγορίες πολλών ταχυτήτων, οι ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς του κάθε τομέα, δημιουργούν ανισότητες, πληβείους και πατρικίους, και ειδικότερα πλήττουν την νέα γενιά ασφαλισμένων.

Δυστυχώς το μεταβατικό Συμβούλιο, και κυρίως οι Ενώσεις και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, “κατάφεραν” με την λήξη της θητείας του 16/5/2018 να μην έχουν εγγραφεί τα νέα μέλη που ρητά ορίζει ο νόμος, να μην είχε δημοσιευθεί έως τότε, το νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ στο ΦΕΚ και ο κανονισμός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αποκλεισμών από το μητρώο ασφαλισμένων και απο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πολλών συναδέλφων και τέλος να μην έχουν κατατεθεί οι καταστάσεις των νέων ασφαλισμένων από 1/12/2018 αλλά να κατατίθενται 31/5/2018 και πολλά άλλα.

Έχω τονίσει κατ επανάληψη σε αυτή την συγκυρία που βρισκόμαστε σε θεσμικούς παράγοντες διοικήσεων, Ενώσεων και Ταμείου, πως θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται και να ασχολούνται με τα μείζονα και όχι με τα ελάσσονα.

Πρόσφατα προέκυψε το θέμα της γνωμοδότησης της ΕUROSTAT, που σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και το Υπουργείο, ο ΕΔΟΕΑΠ υπάγεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, επειδή μεταξύ άλλων χρηματοδοτήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Ο Πλούταρχος μας θυμίζει “Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιείν”. Πέραν τούτων ας τοποθετηθούν με καθαρό λόγο και ειδικοί αυτοί που πρωτοστάτησαν όπως οι κύριοι Κουμπιάς και Σαββίδης να δοθεί δάνειο από τον ΕΦΚΑ.

Η δανειακή σύμβαση με τον ΕΦΚΑ και μάλιστα έντοκη δεν αποτελεί κρατική επιχορήγηση την στιγμή κατά την οποία δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και είναι εξοφλημένη με τις απαιτήσεις που εκχωρήθηκαν από τον ΕΔΟΕΑΠ

Τα λανθασμένα στοιχεία στην EUROSTAT και η γνωμοδότηση της, διευκολύνουν το Υπουργείο, την Τρόικα και τους ιδιοκτήτες, να κόβουν και να ράβουν κατά το δοκούν.

Άμεση αποκατάσταση της αλήθειας με κάθε μέσο, για να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ Ν.Π.Ι.Δ

Δέσμευση των συνυποψήφιων, για την συνέχιση της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες για τα παραπλανητικά και τα ανακριβή στοιχεία στην EUROSTAT και απόδοση ευθυνών αν υπάρχουν.

Να μας εξηγήσουν πώς οι Ενώσεις θα θεραπεύσουν το πόρισμα της EUROSTAT και τις συνέπειες του.

Ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων τον κίνδυνο αρνητικής γνωμοδότησης της EUROSTAT, ειδικά οι παροικούντες Πρόεδροι και γραμματείς της οδού Σταδίου, δεν θωράκισαν έγκαιρα νομικά τον Οργανισμό. “Το σιγάν κρείττον του λαλείν”

Την στιγμή που δεν υπάρχει σχετική μελέτη, σχετικά την χρηματοδότηση των συντάξεων και του εφ άπαξ μόνο από τις εισφορές, εικάζουν, ότι με μειώσεις της τάξεως του 15% θα καταβάλλονται οι συντάξεις. Αποσιωπούν όμως ότι βάθος χρόνου δεν θα καταβάλλονται. Αποφάσεις επί ποδός και σφαγή των νέων επί γονάτου. 
Οι ευθύνες για όλα τούτα έχουν ονοματεπώνυμο και αργά η γρήγορα οι μικροκομματικές, συνδικαλιστικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες θα αποκαλυφθούν.

Πληροφορήθηκα την κατάθεση υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ των Προέδρων και Γραμματέων των Ενώσεων μας.

Όλοι γνωρίζαμε, όπως ίσχυε εδώ και 50 χρόνια, ότι οι διοικήσεις των ενώσεων δεν μπορούσαν παράλληλα να έχουν πολλαπλά αξιώματα και στις Ενώσεις και στον ΕΔΟΕΑΠ. Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος 4498 στο τέλος του 2017, αίρει το ασυμβίβαστο, δίνοντας πλέον το δικαίωμα να είναι και πρόεδροι των ενώσεων και Πρόεδροι του ΕΔΟΕΑΠ. Διεκδικούν την εκλογή τους στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, εκ του ασφαλούς βέβαια, χωρίς να έχει υπάρξει έως τώρα, έστω και η παραμικρή κίνηση παραίτησή τους από τα αξιώματα που κατέχουν. “Αρχή άνδρα δείκνυσι”

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αν και εφόσον δεν έχουν παραιτηθεί έως τις εκλογές, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να συγκεντρώνουν αξιώματα εξουσίες και να καταργούν τις δικλείδες ασφαλείας της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας του ταμείου μας. Η συγκεντροποίηση όλων αυτών των αξιωμάτων, δυστυχώς θυμίζουν αντιλήψεις, επικίνδυνες, αλαζονικές, εξυπηρετώντας μικροπροσωπικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα παραπάνω, πόσο δε μάλλον, οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς που είχαν τελευταία και τις επαφές με το Υπουργείο.

ΜΑΖΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΔΟΕΑΠ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ - ΑΥΤΟΤΕΛΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ

ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ, ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ, ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ

ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Τάσος Παπαιωάννου
Υποψήφιος για το ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
πρ. Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ και Ταμίας
πρ. Πρόεδρος ΕΠΗΕΑ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου