Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Εκλογές ΕΔΟΕΑΠ 2018

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιάννης Μπαζαίος


Γιατί μία ακόμη υποψηφιότητα
για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ;

Την τελευταία δεκαετία μαζί με συναδέλφους, παρατάξεις και Ενώσεις συντακτών και υπαλλήλων, εργαζόμενους σε διαδικτυακά ΜΜΕ, τεχνικούς της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, φωτορεπόρτερ, freelancers και τους εργαζόμενους στον Περιοδικό Τύπο, δώσαμε μάχες για την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου σε νοοτροπία και υπηρεσίες πραγματικά Ενιαίου Ταμείου στα ΜΜΕ, χωρίς αποκλεισμούς.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με αντιλήψεις που επιζητούσαν τον ασφαλιστικό διαχωρισμό του κλάδου, μέσα από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ (2014-2018) και το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ (2010-2012), αλλά και στο πλαίσιο της συμμετοχής ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (2015-2016) ή στο Δ.Σ. του ΤΑΙΣΥΤ (2007-2008).

Σήμερα ο διευρυμένος ΕΔΟΕΑΠ εκφράζει μεν μια άλλη δυναμική στον κλάδο, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά κρίσιμα ζητήματα να λυθούν:

• Να μπουν σε εφαρμογή με γρήγορους ρυθμούς μια σειρά ρυθμίσεις, οι οποίες καθυστέρησαν και καθυστερούν απαράδεκτα το τελευταίο εξάμηνο από τη σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, με συνέπειες σε βάρος νέων και παλαιών ασφαλισμένων.

• Να ενεργοποιηθούν τα νέα μητρώα για παροχές περίθαλψης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάλυψη όλων των ασφαλισμένων χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

• Να διορθωθούν λάθη και ουσιαστικές παραλείψεις όπως π.χ. ο αποκλεισμός των ανέργων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και των συνταξιούχων του πρώην ΤΑΙΣΥΤ (όπως και του πρώην ΤΑΤΤΑ), οι οποίοι δεν έχουν απαίτηση να λάβουν από τον ΕΔΟΕΑΠ εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, παρά μόνο την ιατρική τους κάλυψη, πληρώνοντας τις ανάλογες εισφορές.

Κρίσιμη όμως είναι και η διαρκής μάχη για την αλήθεια, καθώς ο ενημερωμένος ασφαλισμένος μπορεί να αντιμετωπίσει «κραυγές» και «ψίθυρους» που επιχειρούν να τον κατευθύνουν. Και αυτό είναι μια υπόσχεση, να συνεχιστεί η μάχη της νηφάλιας ενημέρωσης με στοιχεία και τεκμηρίωση, όπως δόθηκε την τελευταία δεκαετία με θέσεις, επιχειρήματα, τεκμηριωμένες προτάσεις (βλ. και http://etapmme.wordpress.com) για την προώθηση ενός Ενιαίου Ταμείου στα ΜΜΕ.

Χρειάζεται διαφάνεια στις αποφάσεις, ορθολογισμός στη διοίκηση, ειλικρίνεια στους σκοπούς, αταλάντευτες αρχές μπροστά στις προκλήσεις και εξελίξεις, ολοκλήρωση της διεύρυνσης.

Τουλάχιστον 8.500 νέοι άμεσα ασφαλισμένοι πανελλαδικά εντάχθηκαν πρόσφατα στον ΕΔΟΕΑΠ και με τις εισφορές τους στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τις παροχές. Κι έχουν τη δυνατότητα στις εκλογές να εκφράσουν αυτή τη δυναμική και στη νέα διοίκηση, πιέζοντας για να διορθωθούν αποκλεισμοί και παραλείψεις, ώστε να γίνει ο ΕΔΟΕΑΠ ένα πραγματικό Ενιαίο Ταμείο για όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ, αυτοδιοίκητο, σύγχρονο, βιώσιμο μακροπρόθεσμα, καλύπτοντας ισότιμα τις ανάγκες όλων των μελών, χωρίς προκλήσεις απέναντι στους συναδέλφους και στην Κοινωνία.

Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι το ασφαλιστικό μας Ταμείο μπαίνει πραγματικά στην εποχή του «όλοι μαζί».

Γιάννης Μπαζαίος
Δημοσιογράφος
Υποψήφιος για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο: