Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Εκλογές ΕΔΟΕΑΠ 2018

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Κώστας Ντελέζος

Η "ληστεία μετά φόνου" στον
ΕΔΟΕΑΠ ολοκληρώνεται την Πέμπτη...


* μέλος του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ

Η ληστεία των αποθεματικών των δημοσιογραφικών Ταμείων προηγήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα, πάλι με το νόμο Κατρούγκαλου (!), ολοκληρώνεται ο “φόνος” των εξαθλιωμένων μελών τους...
Στην τελευταία πράξη του εγκλήματος διαρκείας που διαπράττεται εδώ και δύο χρόνια στα Ταμεία των εργαζομένων των ΜΜΕ, κυβέρνηση και κυβερνητικά-εργοδοτικά συνδικαλιστικά εξαπτέρυγα, σπέρνουν το διχασμό και αναζητούν ιδανικούς αυτόχειρες...
Το τελικό νομικό πλαίσιο που καταδικάζει το “νέο” ΕΔΟΕΑΠ -με τα πολλαπλάσια μέλη- σε δραστική συρρίκνωση, είναι έτοιμο και επισφραγίζεται με την ψήφιση των προαπαιτούμενων την ερχόμενη Πέμπτη. Την Παρασκευή, απλώς τελειώνουν οι εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ...!
Οι ασφαλισμένοι διχοτομούνται τεχνηέντως σε «παλιούς» και «νέους», οι παροχές κάθε χρόνο θα βυθίζονται προς τα κάτω και ο δρόμος για την πλήρη εξαθλίωση όλων μας ανοίγει διάπλατα...
Υποδαυλίζοντας τον προωθούμενο από τον Πετρόπουλο ΕΜΦΥΛΙΟ ανάμεσα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους των ΜΜΕ, τα στελέχη του κλάδου (πρόεδροι Ενώσεων κ.λ.π) που επιδίδονται συστηματικά σε κυβερνητικό συνδικαλισμό, ζητούν ξεδιάντροπα από τα "θύματά" τους να τους «επιβραβεύσουν»! Να τους ψηφίσουν και για το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ ! Ανερυθρίαστα κομπάζουν ότι «έσωσαν» τον Οργανισμό, ο οποίος από την 1η Ιουλίου 2018 θα επιτρέπεται να δίνει συντάξεις και εφάπαξ με ρήτρα “κοινωνικής ευθανασίας” (ΕΤΕΑΕΠ)!
Μόλις 6 μήνες μετά την πρώτη τροπολογία "σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ", βρισκόμαστε -δυστυχώς- στην τελευταία πράξη ενός διετούς ασφαλιστικού δράματος, όπου η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι συνδικαλιστές-συνοδοιπόροι της, την ερχόμενη Πέμπτη (μια μέρα πριν τελειώσουν οι εκλογές!) “πυροδοτούν” το τελικό σχέδιο “διάσπασης” του ΕΔΟΕΑΠ, που οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση συντάξεων και παροχών. Διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται, καθώς ο κλάδος Υγείας - Περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ διαχωρίζεται ως προς τη χρηματοδότησή του από τους κλάδους Επικούρησης και Εφάπαξ.
Ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων του ΕΔΟΕΑΠ, από την 1η Ιουλίου 2018, θα γίνεται βάσει του αρ. 96 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και όχι όπως σήμερα. Παράλληλα, στην Επικούρηση θα εφαρμόζεται η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή, οι επικουρικές συντάξεις θα εξαρτώνται αποκλειστικά και αυστηρά από την αναλογία εσόδων – εξόδων.
Μοιραία, λοιπόν, αυτό θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε βίαιη προσαρμογή στα επίπεδα του ΕΤΕΑΕΠ, των συντάξεων όχι μόνο των νέων συνταξιούχων (όπως ψευδέστατα υποστηρίζουν συνειδητά -λόγω των εκλογών- ο Πετρόπουλος και οι συνοδοιπόροι του - κυβερνητικοί υποψήφιοι πρόεδροι του ΕΔΟΕΑΠ), αλλά και των παλαιών συνταξιούχων.
Πετρόπουλος και «ΣΙΑ» αποσιωπούν τεχνηέντως τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος. Όμως, στο νόμο 4498/2017 για τον ΕΔΟΕΑΠ που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, προβλέπεται ξεκάθαρα, ότι: «Το ύψος των παροχών του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από την εκπόνηση ετήσιας αναλογιστικής μελέτης και οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ». Δηλαδή, για όποια αύξηση θα πρέπει να συμφωνεί απαραιτήτως και ο εκπρόσωπος των εργοδοτών! Εξυπακούεται, ότι για τις μειώσεις, η "θετική" ψήφος του θα είναι δεδομένη!
Επιπλέον, με τη νέα απαγόρευση, δηλαδή να μην χρηματοδοτούνται οι επικουρήσεις και το εφάπαξ από την εργοδοτική εισφορά του 2% επί του τζίρου, οι περικοπές για νέους και παλαιούς συνταξιούχους θα ανέλθουν έως και στο 60% σε σχέση με σήμερα!
Την ίδια στιγμή, το νέο έσοδο του 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ (κύριο έσοδο του ΕΔΟΕΑΠ μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου), συμφωνήθηκε με την τρόϊκα να κατευθύνεται αποκλειστικά και εξολοκλήρου στον κλάδο Υγείας-Περίθαλψης. Για όσο διάστημα βέβαια θα υπάρχει το 2%, καθώς ήδη ορισμένοι εργοδότες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την κατάργησή του “ως παράνομου φόρου υπέρ τρίτων”.
Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εργοδότες που έχουν συμφωνήσει “κάτω από το τραπέζι” με την κυβέρνηση, να πάνε σταδιακά οι συντάξεις στο ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι, μετά τη διάλυση των επικουρήσεων, σειρά θα έχει η εργοδοτική εισφορά του 2%, για την οποία το “κρυφό σχέδιο” προβλέπει να μειωθεί στο 1% ! Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κυρίως των εφημερίδων εκείνων που δεν έχουν πίσω τους ισχυρά επιχειρηματικά κεφάλαια!
Επίσης, με τη “σατανική” πρόβλεψη του Πετρόπουλου, ώστε το 2% να πηγαίνει μόνο στην Υγεία, ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγούν πλήρως από τη συγκεκριμένη εισφορά και οι εργοδότες της Περιφέρειας, προκειμένου να ...βάλουν πλάτη στις κοινοβουλευτικές εκλογές (όποτε γίνουν). Σήμερα, όπως είναι γνωστό, τα επικουρικά Ταμεία της Περιφέρειας (ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ) παρέχουν μόνο επικούρηση, αφού η υγειονομική περίθαλψη των μελών τους είναι στον ΕΟΠΥΥ. Εφόσον λοιπόν το 2% θα καταβάλλεται αποκλειστικά για την Υγεία, ποιος ο λόγος να το πληρώνουν οι άνθρωποι στον ΕΔΟΕΑΠ;

Το θρίλερ με την Eurostat

Τη θρυαλλίδα των νέων δραματικών εξελίξεων για τον ΕΔΟΕΑΠ πυροδότησε η γνωμοδότηση της Eurostat (αλήθεια, ποιοι και γιατί συνέδεσαν το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ με τη Eurostat;), η οποία αποκαλύφθηκε στο Δ.Σ του Οργανισμού από ρεπορτάζ τον υπογράφοντα, ενώ από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της επιχειρήθηκε να περάσει στα ...κρυφά. Στόχος τους ήταν να μην προκληθούν αντιδράσεις όσο ετοιμαζόταν η συμφωνία με την τρόικα για το 2% της εισφοράς επί του τζίρου των ΜΜΕ, αλλά και την πλήρη εναρμόνιση των επικουρικών συντάξεων του ΕΔΟΕΑΠ με το νόμο Κατρούγκαλου.
Μάλιστα, στη συνάντηση των Ενώσεων Συντακτών και του ΕΔΟΕΑΠ που έγινε με τον Πετρόπουλο στις 11 Μαίου, με αφορμή την αποκάλυψη της αρνητικής γνωμοδότησης της Eurostat, ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δήθεν δεν τη γνώριζε, παρότι είχε έρθει στην ΕΛΣΤΑΤ από τις 27 Απριλίου 2018! Εντελώς συμπτωματικά (!) στις 2 Μαίου 2018, ημέρα που ο τροϊκανός Τζ. Καρόνε του ζητούσε εγγράφως να απαντήσει πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να "αντιμετωπίσει" τη γνωμοδότηση της Eurostat, ο Πετρόπουλος έστελνε τελεσίγραφο στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ να του πει ότι ο χρόνος του τελειώνει στις 17 Μαίου...!
Βέβαια, στόχος του Πετρόπουλου και των ...ακούραστων συνοδοιπόρων του στην "αέναη προσπάθεια σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ", δεν ήταν άλλος από τον διορισμό "βολικής διοίκησης" στον Οργανισμό, που εκτός των άλλων θα αντιμετώπιζε και το καυτό θέμα της Eurostat! Το σενάριο αυτό άλλωστε, είχε προαναγγείλει η “ΑΥΓΗ”, αναγκάζοντας στη συνέχεια τον ίδιο τον Πετρόπουλο να το “κάψει”.
Φυσικά, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει τη γνωμοδότηση της Eurostat, ούτε βέβαια και οι επικεφαλής των Ενώσεων Συντακτών, που έσπευσαν να κρυφτούν πίσω από την ανακοίνωση συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων!
Αντιθέτως, ο ΕΔΟΕΑΠ, με απόφαση του Δ.Σ έχει ήδη υποβάλλει ένσταση στη Eurostat, με πακέτο στοιχείων που σκοπό έχουν να αντικρούσουν τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η αρχική γνωμοδότησή της. Η αίτηση αυτή εξετάζεται κατά προτεραιότητα.
Σημειωτέον, το διορισμένο από την κυβέρνηση μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Μάρκος Γκανάς, “συμβούλεψε” το Δ.Σ να ζητήσει τη βοήθεια του Πετρόπουλου στο θέμα αυτό (!) και να μην εμπλακεί σε νομικές ενέργειες στις Βρυξέλλες για να ανατραπεί η γνωμοδότηση της Eurostat.

Συνάδελφοι,
με τις τελευταίες δυσμενέστατες εξελίξεις στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ (για κάποιους από εμάς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία), επιβεβαιώνεται ότι το μοναδικό σχέδιο αυτής της κυβέρνησης ήταν το "ξεδόντιασμα" του ΕΔΟΕΑΠ και η υποβάθμιση του ρόλου των Ενώσεων Συντακτών, προκειμένου να εξουδετερώσει τους δημοσιογράφους, τους οποίους ταυτίζει συλλήβδην και εκ του πονηρού με τη «Διαπλοκή».
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έκανε δώρο το Αγγελιόσημο στους εργοδότες, τους χάρισε τις παλιές οφειλές (ήδη καταργήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου του Αγγελιοσήμου), σφετερίστηκε τα αποθεματικά των ταμείων , «κάρφωσε» το ταμείο των «προνομιούχων», «διαπλεκόμενων» δημοσιογράφων στην Τρόικα –παρέχοντάς τους τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην γνωμοδότηση της Eurostat - και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ...

Στις κρίσιμες εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ, λέμε:* ΟΧΙ στην ΕΤΕΑΕΠοποίηση του ΕΔΟΕΑΠ και στο πετσόκομμα των συντάξεων, των παροχών και του εφάπαξ.


* ΟΧΙ στον τεχνητό ΕΜΦΥΛΙΟ “παλιοί” και “νέοι” ή “συνταξιούχοι” εναντίον “εργαζομένων”.

* ΟΧΙ στο "ψηφοδέλτιο του Πετρόπουλου".

* ΑΓΩΝΑ διαρκείας τώρα, για να μην περάσει η κυβερνητική ρύθμιση-ταφόπλακα για τον ΕΔΟΕΑΠ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου