Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το ΟΝΕ του B. Μαρινάκη στο… Alter

Πρεμιέρα ετοιμάζονται να κάνουν στις αρχές του νέου έτους δύο νέα τηλεοπτικά κανάλια, που φιλοδοξούν να μπουν στην αγορά της τηλεόρασης πανελλαδικής εμβέλειας. Ο ένας σταθμός είναι το ΟΝΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη και έχει κατατεθεί ήδη η αίτηση για τη μία από τις δύο ορφανές άδειες γενικού περιεχομένου και αναμένεται η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι άνθρωποι πάντως του επιχειρηματία βρήκαν ήδη κτίριο στο Μπουρνάζι. Έχει εξασφαλιστεί το πρώην κτίριο του Alter στην Αγίας Παρασκευής, όπου έχουν αρχίσει ήδη οι ετοιμασίες με στόχο να υποδεχθεί τον μηχανισμό που έχει στηθεί για τη λειτουργία του σταθμού.

Ακυρώνει το ΣτΕ
την απόφαση για το κλείσιμο του Best

Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ (509/2018) για το κλείσιμο του Best FM από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΣτΕ θέτει ζήτημα αναλογικότητας ως προς το μέτρο για την κύρωση της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού και κρίνει πως υπήρξε υπέρβαση άκρων ορίων. Ήταν τότε που ο σημερινός βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ως παραγωγός του Best, είχε κάνει αρνητικά σχόλια για την Εκκλησία και το ΕΣΡ παρενέβη αυτεπάγγελτα και αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του.

“Τηλεοπτικό εργαστήριο” το Μακεδονία TV

Σε πειραματικό τηλεοπτικό «εργαστήριο» θα μετεξελιχθεί το Μακεδονία TV. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα του τηλεοπτικού σταθμού, που έχει το πλεονέκτημα της μετάδοσης προγράμματος σε εθνική εμβέλεια, ως θεματικός σταθμός, χωρίς άδεια μέχρι και την προκήρυξή τους. Προγράμματα που θα προορίζονται για τον ΑΝΤ1 θα δοκιμάζονται πρώτα στο Μακεδονία TV, μαζί με τις ξένες σειρές που μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός.

Στην αναμονή για το ΣΚΑΪ 24…

Δεύτερες σκέψεις στο Φάληρο για τον ΣΚΑΪ 24. Τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για το αν είναι –ή όχι– βιώσιμο το πλάνο. Τα σημεία που τελούν υπό διερεύνηση είναι η συνεργασία με τον Φίλιππο Βρυώνη και το κόστος χρήσης της συχνότητας του Extra ή άλλου τηλεοπτικού σταθμού. Θυμίζουμε πως ο σταθμός έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με δημοσιογράφους όπως ο Νίκος Στραβελάκης, ο οποίος εργάζεται για το εγχείρημα, ο Δημήτρης Καμπουράκης κ.ά. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην TV

Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού διαμορφώνονται στην τηλεοπτική αγορά με τους αδειοδοτημένους σταθμούς και όσους περιμένουν την προκήρυξη του ΕΣΡ για τις εθνικές άδειες εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου και τις περιφερειακές.
Για τη νέα χρονιά το ΕΣΡ προγραμματίζει, ύστερα από το αίτημα της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ, την προκήρυξη των δύο αδειών εθνικής εμβέλειας που… έμειναν στο ράφι. Δεν διαφαίνεται άμεσα να υπάρχει η πρόθεση για τη χορήγηση αδειών εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου, κάτι που ευνοεί το Μακεδονία TV, που με απόφαση του ΕΣΡ, αξιοποιώντας τη νομοθεσία, λειτουργεί σε εθνική εμβέλεια ως θεματικό.
Η λογική κίνηση που θα πρέπει να γίνει μετά τον διαγωνισμό για τις «μεγάλες» άδειες είναι η προκήρυξη των θεματικών, αφού θα γνωρίζουν ποιες συχνότητες θα παραμείνουν ελεύθερες. Προς το παρόν υπάρχει η πρόβλεψη για τρεις άδειες. Υπάρχει και το ζήτημα των περιφερειακών σταθμών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
---
Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου