Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ο… παραμυθατζής του Spiegel και οι παρενέργειες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Θυμίζει λένε κάποιοι και άλλες
περιπτώσεις ακόμα και από τη χώρα μας…


Του Σωτήρη Μανιάτη

Προφανώς. Μόνο που αυτή τη φορά μιλάμε για Γερμανό δημοσιογράφο μεγάλου μέσου Ενημέρωσης ο οποίος βραβεύτηκε ακόμα και πρόσφατα για τα… ρεπορτάζ του!

Ο λόγος για τον Κλάους Ρελότσιους, που παραδέχτηκε ότι… παραμύθιαζε τον κόσμο με τα ρεπορτάζ του στο Der Spiegel εδώ και αρκετά χρόνια. Ο αρχισυντάκτης του έκανε λόγο για παραποίηση τουλάχιστον 14 θεμάτων του εν λόγω δημοσιογράφου που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των οποίων κι ένα βραβευμένο για αγόρι στη Συρία από το οποίο ισχυρίστηκε ότι πήρε συνέντευξη, αλλά το περιοδικό ακόμα ψάχνει αν… υπάρχει. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…)

Ο 33χρονος δημοσιογράφος που απομακρύνθηκε βεβαίως από το Spiegel υποχρεώθηκε να επιστρέψει τέσσερα βραβεία. Το CNN πήρε πίσω διάκριση που είχε απονείμει στον Ρελότσιους ως έναν από τους δύο δημοσιογράφους της χρονιάς!

Σύμφωνα με τον «Guardian» ήδη επιτροπή έχει αναλάβει και πραγματοποιεί έρευνα σε όλο το δημοσιογραφικό… έργο του Ρελότσιους ειδικά κατά την περίοδο που ως ελεύθερος επαγγελματίας έδινε θέματά του σε πολλές γερμανικές και ελβετικές εφημερίδες.

Πρόκειται για μία… ιστορία που αποκαλύφθηκε αλλά καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει τόσο στα λεγόμενα παραδοσιακά όσο ακόμα περισσότερο στα σύγχρονα ΜΜΕ, στις διαδικτυακές εφαρμογές όπου δρουν ανεξέλεγκτα όχι μόνο διάφοροι… παραμυθατζήδες αλλά και ένα σωρό… επιτήδειοι οι οποίοι... εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα και πάει λέγοντας…

Δυστυχώς, τέτοιες υποθέσεις, πέραν όλων των άλλων, είναι και… βούτυρο στο ψωμί ακροδεξιών οργανώσεων. Στη Γερμανία, το ξενοφοβικό AfD ισχυρίζεται ότι η υπόθεση δείχνει ότι είναι δικαιολογημένο να αμφισβητείται το σύνολο της ατζέντας των συστημικών ΜΜΕ…

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου