Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Βαλκάνια - 78 μέρες "στόχος" του ΝΑΤΟ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επανασχεδιάζουν τον χάρτη στα Βαλκάνια


Το βιβλίο του «Βαλκάνια - 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ» επανακυκλοφορεί με την εικόνα τού σήμερα και νέο πρόλογο, τώρα που συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

To νέο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου είναι παλιό. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και τόσο, τραγικά, επίκαιρο. Είναι το γνωστό «Βαλκάνια - 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ», που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Η επανέκδοση του βιβλίου επιτελεί διπλό έργο. Από τη μια αναθερμαίνει τη μνήμη για τα όσα συνέβησαν τότε και από την άλλη δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συνθέσει την εικόνα τού σήμερα» γράφει ο Δάνης Παπαβασιλείου στον Πρόλογο της νέας έκδοσης.

Ο ίδιος ο Νίκος Μπογιόπουλος υποστηρίζει πως η κρίση για την επικαιρότητα του βιβλίου επαφίεται στον αναγνώστη, αλλά μας ζητά να καταγράψουμε ορισμένες αναφορές: «Παράπλευρες απώλειες», «Ανθρωπιστικός πόλεμος», «Επέμβαση για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», «Πόλεμος για την προάσπιση της ειρήνης».

Τα θυμάστε; Τα θυμόμαστε φυσικά. «Πρόκειται για τα χυδαία προπαγανδιστικά σχήματα που εγκαινιάστηκαν, τότε, από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και που συνεχίζουν να δεσπόζουν σήμερα στην επικαιρότητα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος. Το βιβλίο καταγράφει βήμα προς βήμα τα γεγονότα της εποχής. Τη δράση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Την τακτική των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Τον ρόλο των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. Και άλλα πολλά.

• Ευρωπαϊκή Ενωση τότε και τώρα...

Η τότε Ε.Ε. των «κεντροαριστερών» Μπλερ, Ζοσπέν, Ντ’ Αλέμα, Ντελόρ διέλυε και κατόπιν βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία. Η κατοπινή Ε.Ε. των «κεντροαριστεροδεξιών» Μέρκελ, Ολάντ, Μακρόν, Πρόντι, Μπαρόζο, Γιούνκερ λατρεύει τους ναζί της Ουκρανίας, ενσωμάτωσε τους φιλοναζί των Βαλτικών χωρών και βομβαρδίζει από Συρία και Ιράκ μέχρι Αφγανιστάν. Δυσκολεύομαι να εκτιμήσω αν είναι το ίδιο «καλή» ή κι ακόμα «καλύτερη»…

• Ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τελικά;

Δύο ανθρώπινα δημιουργήματα φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού από το φεγγάρι: το ένα είναι το Σινικό Τείχος, το άλλο είναι η αμερικανική βάση στο Κόσοβο, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο. Να θυμίσω, επίσης, κεντρικό άρθρο στην «Ουάσινγκτον Ποστ», την επομένη της έναρξης των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, στις 24 Μάρτη 1999. Ο τίτλος του ήταν: «Επανασχεδιάστε τον χάρτη των Βαλκανίων».

Την αποκλειστική ευθύνη, λοιπόν, για το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία φέρει εκείνος που, για να κάνει τη δουλειά του, την πρόσδεση δηλαδή του συνόλου των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές και ευρωενωσιακές δομές, αφού έσπειρε κι «έπαιξε» με το δηλητήριο του εθνικισμού, στη συνέχεια αποφάσισε να δολοφονήσει και 2.500 ανθρώπους· να τραυματίσει πάνω από 12.000 (μεταξύ τους πάνω από 2.500 παιδιά)· να ισοπεδώσει 25.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων όλα τα εργοστάσια της Σερβίας· να καταστρέψει το οδικό, σιδηροδρομικό και αεροπορικό δίκτυο της χώρας και –φυσικά– να σπείρει στο έδαφος της περιοχής, σε πάνω από 110 σημεία, βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπου, είκοσι χρόνια μετά, καταγράφονται πάνω από 40.000 νέα κρούσματα καρκίνου ετησίως.

• Και η Βόρεια Μακεδονία σήμερα;

Αν θυμάμαι σωστά, αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς, την περίφημη δήλωσή του ο Κλίντον πως «αυτό που κάναμε στο Κοσσυφοπέδιο μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο αν είναι αναγκαίο, είτε στην Αφρική, είτε στην Κεντρική Ευρώπη», την είχε κάνει από τα Σκόπια… Τα Βαλκάνια, η Γιουγκοσλαβία, δεν επελέγησαν τυχαία ως πεδίο θερμής εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟϊκού δόγματος. Τα Βαλκάνια, με την έννοια της γεωστρατηγικής τους θέσης, δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή. Είναι η περιοχή που έγινε σταυροδρόμι δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Είναι η περιοχή που το σχέδιο του Γ΄ Ράιχ για την προέλασή του στην Ανατολή προϋπέθετε την άλωσή της. Η επέλαση της «νέας τάξης», λοιπόν, στη γεωγραφική περιφέρεια που ο Μπρζεζίνσκι έχει βαφτίσει «Ευρασία» προϋπέθετε τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.

• Δηλαδή τώρα με τη Βόρεια Μακεδονία έρχεται να συμπληρωθεί το παζλ της ΝΑΤΟποίησης;

Τυπικά και ουσιαστικά. Επιβεβαιώνεται περίλαμπρα στο άρθρο 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οποιος έχει τη δεξιά-δεξιά ή την «αριστερή»-δεξιά άποψη ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι καλή, ανεκτή ή έστω αναπότρεπτη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια και για τις καλές σχέσεις των βαλκανικών χωρών μεταξύ τους, τότε έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι καλό και για τη Βόρεια Μακεδονία. Προσωπικά, όσες φορές ζήτησα από την Ιστορία να επιβεβαιώσει την παραπάνω θέση, η απάντησή της ήταν κάθετα αρνητική.

• Ηταν καλός πολιτικός ο Τόνι Μπλερ; Ο Κώστας Σημίτης;

Ο ένας καλύτερος από τον άλλον…
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου