Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Εργαζόμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ και "Αθήνα 9,84" προς ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ
και του "Αθήνα 9,84"
διεκδικούν πραγματική
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας



Εργαζόμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αναφορικά με το «σχέδιο»της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας που βρίσκεται εδώ και 1 χρόνο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΣΗΕΑ και κυβέρνησης ενημερωθήκαμε την Παρασκευή 5-4-2019. Παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι και συνάδελφοί μας, τη συνεδρίαση του μικτού συμβουλίου, μαζί με τους εργασιακούς εκπροσώπους των άλλων δημόσιων ΜΜΕ και έτσι διαπιστώθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ, χωρίς να μας ενημερώσει όλο αυτό το διάστημα , είχε καταλήξει σε ένα «σχέδιο» που ονομάζει ΣΣΕ, το οποίο ούτε “ομοίωμα” ΣΣΕ δεν είναι, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η ΣΣΕ καθορίζει όλο το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο του κλάδου.
Η ΕΣΗΕΑ, δια της προέδρου της ισχυρίστηκε, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει τώρα το οικονομικό μέρος και αυτό θα γίνει σε άλλο χρόνο με την ανανέωση της ΚΥΑ.
Επισημαίνουμε, στην ΕΣΗΕΑ, ότι η ΚΥΑ υπογράφηκε στο διάστημα των μνημονίων, κι ενώ είχαν πάψει να υπογράφονται ΣΣΕ, προκειμένου να καλυφθεί  το οικονομικό κομμάτι, συνεπώς τώρα, δεν τίθεται τέτοιο  θέμα, καθώς έχουμε βγει από τα μνημόνια.
 Αυτή την ώρα που η ΕΣΗΕΑ διαπραγματεύεται την ΣΣΕ υποχρεούται να καταρτίσει την καλύτερη δυνατή, και όχι καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησης, αλλά όπως επιτάσσει ο ρόλος της δηλαδή, για το συμφέρον των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή, αποστέλλουμε τις προτάσεις μας εφόσον το προηγούμενο διάστημα ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε.
Οι προτάσεις των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διεκδικήσεις που πρέπει να συμπεριλάβει η ΕΣΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ: (...)

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΔΩ - http://mediatvnews.gr

Δημοσιογράφοι "Αθήνα 9,84"

Οι δημοσιογράφοι του “Αθήνα 9,84” σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 συζητήσαμε τα σχετικά με το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διαπραγματεύεται το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση. Κοινή ήταν η άποψη ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση και διαβούλευση ανάμεσα στο σωματείο μας και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλ. τους δημοσιογράφους των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
Πολλές ήταν επίσης οι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα προώθησης (και μάλιστα σε συγκυρία προεκλογική τόσο για την ΕΣΗΕΑ όσο και για τη χώρα) μιας νέας ΣΣΕ, ιδίως όταν αυτή δεν προβλέπει τίποτε στο μισθολογικό της σκέλος, που ως γνωστόν εξακολουθεί να διέπεται από την ΚΥΑ της μνημονιακής περιόδου.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το θεσμικό σκέλος της ΣΣΕ, οι προτάσεις για τα καθήκοντα των εξωτερικών συντακτών και την καθιέρωση 7ωρου ωραρίου για τους εσωτερικούς συντάκτες συνιστούν επί της ουσίας βλαπτική μεταβολή (και μισθολογικά), ενώ ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές μειώσεις θέσεων εργασίας.
Για τον λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία την πύκνωση των επαφών με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά και την σύγκληση (με συνεννόηση των αντίστοιχων εκπροσώπων) κοινής συνέλευσης των δημοσιογράφων των δημοσίων μέσων, όπως είχε συμβεί και κατά τις κινητοποιήσεις πριν από την υπογραφή της ΚΥΑ.

Δέσποινα Μπαρδάκου
Εκπρόσωπος "Αθήνα 984" στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου