Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ΕΡΤ και το ποδοσφαιρικό διακύβευμα

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποδόσφαιρο:
Μικρότερο κόστος,
μικρότερη αξία για την ΕΡΤ


Διάσωση με «κούρεμα» συμβολαίων σε SL1 και SL2

Μειωμένα συμβόλαια στο ποδόσφαιρο και όποιος αντέξει. Η κυβέρνηση επαναχάραξε την πολιτική της ΕΡΤ, μειώνοντας το κόστος των συμφωνιών των ΠΑΕ με την κρατική ραδιοτηλεόραση. Το βάρος των συμφωνιών που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο πολιτικών ελιγμών, ήταν πολύ μεγάλο ακόμη και για τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της ΕΡΤ.

Τα βασικά σημεία της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και η υπουργός Πολιτισμού έχουν ως εξής: Αζημίως αποδέσμευση του Παναθηναϊκού από το δεύτερο έτος της συμφωνίας με την ΕΡΤ, «κούρεμα» κατά 30% στα συμβόλαια με τις πέντε ομάδες (Άρη, Ξάνθη, Ατρόμητο, Παναιτωλικό και Λαμία) και κατά 60% στις ομάδες της Super League 2 και απόρριψη των συμφωνιών με ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει μέτωπο με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος προεκλογικά είχε στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη αναμέτρηση είναι με τους ψηφοφόρους στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και με τον Λευτέρη Αυγενάκη, που στήριξε το σχέδιο συμφωνίας ΕΡΤ – ΟΦΗ.

Ακολουθεί ο δεύτερος, δύσκολος, γύρος των διαπραγματεύσεων με τις ομάδες, που πρέπει να δεχθούν τις μειώσεις ή να αναζητήσουν την τύχη τους στη Nova. Ακόμη και αν καταλήξουν σε συμφωνία με τους «5» για μείωση των συμβολαίων κατά 30%, η κυβέρνηση θα μπορέσει να πει πως κέρδισε και σε αυτό το μέτωπο, ενώ για τη SL2 η συμφωνία είναι μονόδρομος, προφανώς με μικρότερο «κούρεμα», κατά 50%, καθώς η ΕΡΤ έχει την κεντρική διαχείριση των αγώνων. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει η επιβάρυνση των συμφωνιών με ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν μετατραπεί σε συμβάσεις. Χωρίς το κόστος του Παναθηναϊκού, που είχε προϋπολογιστεί από την ΕΡΤ για την τρέχουσα χρονιά, και με όλες τις περικοπές η κυβέρνηση θα μπορεί να δηλώσει πως πέτυχε καλύτερες συμφωνίες από την προηγούμενη, διατηρώντας στη ζωή το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΕΡΤ χωρίς Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ δεν μπορεί να ελπίζει πλέον σε αυξημένη τηλεθέαση, παρά μόνο στις εκτός έδρας αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Θα συνεχίσει όμως να φέρει το βάρος της διάσωσης του ποδοσφαίρου, μεταδίδοντας και τη SL2, και θα πληρώνει χωρίς να έχει σημαντικά έσοδα. Ακόμη και μετά τις μειώσεις του κόστους των αθλητικών προγραμμάτων η ΕΡΤ έχει ανάγκη τη διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα 3 ευρώ και η κυβέρνηση δεν μπορεί, τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν, να προχωρήσει στη δραματική μείωσή του κατά 50%.

---
Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου