Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Το δημοσιογραφικό παρακράτος έγινε κράτος

*
Ανασυγκρότηση
***
*
H θεσμοποίηση του μιντιακού εσμού


Όλοι πήραν καρέκλα στη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά ζούμε τη θεσμοποίηση του μιντιακού εσμού. Για πρώτη φορά το δημοσιογραφικό παρακράτος γίνεται κράτος.
του Νίκου Μωραΐτη
Με τη χθεσινή ανάδειξη του γραφικού μαδουρομάχου Ιάσονα Πιπίνη σε σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, μπήκε το τελευταίο γρανάζι σε έναν πρωτοφανή μηχανισμό μετάβασης όλου του εντεταλμένου δεξιού δημοσιογραφικού χώρου στο ίδιο το κράτος.
Όλοι εκείνοι που αγωνίστηκαν με δόλια μέσα για να εκλεγεί ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, από τους δημοσιογράφους που απέκρυψαν δηλώσεις (πχ Μαρία Σπυράκη) μέχρι εκείνους που έγιναν διασπορείς fake news (Γιάννης Λοβέρδος), βρίσκονται πλέον τοποθετημένοι σε μία κομματική ή κρατική θέση.
Η σχέση κυβέρνησης – ΜΜΕ είναι μακρά στην Ελλάδα. Η τέταρτη εξουσία όμως έγινε ανάδοχος της πρώτης όταν χρειάστηκε ένα βρόμικο μιντιακό σύστημα για να επιβάλει τον απωθητικό στον λαό αλλά βολικό στους ολιγάρχες Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργό της χώρας. Έκτοτε, τα ΜΜΕ εξουσιάζουν τη χώρα. Δύο μόνο φορές τους ξέφυγε η εξουσία: Με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φάνηκε αδύναμος και συμβιβάστηκε τελικά μαζί τους, και με τον Αλέξη Τσίπρα που δεν τους έκανε τη χάρη.
Παρόλα αυτά, όλη την προηγούμενη εικοσαετία οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι κινούνταν σε έναν χώρο παρα-εξουσίας. Ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να συμβούλευαν τον Σημίτη, αλλά φρόντιζαν να μένουν στο ημίφως. Η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που το διεφθαρμένο δημοσιογραφικό παρασκήνιο γίνεται προσκήνιο είναι σήμερα. Όλοι πήραν καρέκλα στη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά ζούμε τη θεσμοποίηση του μιντιακού εσμού.Για πρώτη φορά το δημοσιογραφικό παρακράτος γίνεται κράτος.
«Και ποιοι θα μείνουν να κάνουν προπαγάνδα στα κανάλια;», θα ρωτήσετε. Πρώτον, το Σύστημα εκπαιδεύει νέες περσόνες στα μετόπισθεν των διαπλεκόμενων ομίλων. Δεύτερον, οι πολίτες πια -κατά πλειοψηφία- έχουν υποστεί τέτοια μιντιακή λοβοτομή, ώστε το αμυντικό τους σύστημα έχει εξασθενήσει σοβαρά. Δε θα μάθουν ποτέ ότι ο Μακρόν και η σύζυγός του γελούσαν μέχρι δακρύων πίσω από την πλάτη του ζεύγους Μητσοτάκη. Δε θα μάθουν ποτέ ότι ο Κυριάκος έφυγε από τη Γαλλία χωρίς ούτε μία εμπορική συμφωνία, αλλά θα δουν εκατό φορές στα κανάλια τι ωραία που τα μιλούσε τα γαλλικά. Δε θα μάθουν ποτέ ότι κάθε μέρα ξηλώνεται λίγο λίγο το κοινωνικό κράτος, αλλά θα δουν χίλιες φορές την εικόνα του πρωθυπουργού στο Μάτι και θα πουν: «Είδες ο Κυριάκος, το καθάρισε το οικόπεδο – βόμβα». Αν τους ρωτήσεις «γιατί το λες οικόπεδο – βόμβα», θα κουνήσουν τους ώμους και θα πουν: «Έτσι είπαν οι Ειδήσεις».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου