Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ο… δεύτερος και ο… τρίτος θάνατος της «Έλλης»

*
Ανασυγκρότηση
***
*
15 ιστορίες
για τον τορπιλισμό της
και τα ελληνικά εγκλήματα


Η πρώτη τορπίλη σκάει στο λιμενοβραχίονα. Δεξιά η «Έλλη»
Κάθε χρόνο στην Τήνο πέρα από τα ταρατατζούμ για τον εορτασμό της Παναγίας έχουμε και «σεμνές» τελετές για τους ήρωες της Έλλης. Ανθρώπους που σε καιρό ειρήνης, ανυποψίαστοι, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν επειδή κάποιος θέλησε, απροειδοποίητα να βυθίσει το πλοίο τους! Η ελληνική ιστοριογραφία μιλά για την απρόκλητη επίθεση των Ιταλών και όλα τα σχετικά.

Σήμερα σε 15 θέματα ανασύραμε από το βυθό της λήθης την αληθινή ιστορία. Η κυβέρνηση ήταν υποψιασμένη, αλλά έστειλε το πολεμικό απροστάτευτο σε πιθανή επίθεση. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το κομμάτια του βυθισμένου πλοίου ανασύρθηκαν και πουλήθηκαν για σκραπ (μεταχειρισμένα μέταλλα) από δύο ντόπιους εμπόρους στη δεκαετία του ’50. Κανείς δεν αντέδρασε για τον δεύτερο έγκλημα σε βάρος του πλοίου και της ιστορικής μνήμης. Ούτε ο Μητροπολίτης του νησιού, ο Φιλάρετος, ο ίδιος που είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα να μην ισχύσουν τα μέτρα επιείκειας που είχε προτείνει για τους ηττημένους του εμφυλίου πολέμου κομμουνιστές! Μόλις στη δεκαετία του ’80 δύτες του πολεμικού ναυτικού ανέσυραν μέρος της τορπίλης που βύθισε την «Έλλη»


Φωτογραφία ντοκουμέντο από τα ιταλικά αρχεία. Στο περισκόπιο του ιταλικού υποβρυχίου «Ντελφίνο« βρίσκεται η Έλλη

Υπάρχουν πολλά στις 15 ιστορίες που αξίζει να διαβάσετε. Από τις μαρτυρίες των ναυτών που επέζησαν έως τις δολοπλοκίες της φασιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας και την υποκρισία της ίδιας χώρας μεταπολεμικά όταν είχε δημοκρατικό καθεστώς. Μαζί και φωτογραφίες από τα ιταλικά αρχεία με τη στιγμή της επίθεσης και άλλα ντοκουμέντα.

Περιηγηθείτε και καλή ανάγνωση (...)

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΔΩ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου