Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

... η Δ.Ο.Δ. για το απεργιακό φύλλο ...

*
Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
***
*
Δελτίο Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2012
(μετάφραση)

Ελλάδα: Η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων υποστηρίζει την απόφαση των απεργών να εκδώσουν εφημερίδα, μετά από μήνες Απλήρωτων Μισθών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΙFJ) και το ευρωπαϊκό της τμήμα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, υποστηρίζουν τους απεργούς δημοσιογράφους στην ελληνική ημερήσια εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι οποίοι εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα, αφού πρώτα ο εργοδότης τους τους άφησε επί μήνες απλήρωτους.
.
"Είναι μια μεγάλη νίκη για αυτούς τους  δημοσιογράφους που είδανε επί μήνες τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσοπονδίας Δημοσιογράφων Arne Koning. "Χαιρετίζουμε θερμά αυτή τους την πρωτοβουλία, και συγχαίρουμε την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την υποστήριξή της στο εγχείρημα".
.
Στις 15 Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που βρίσκονται σε απεργία από τις 22 Δεκεμβρίου, εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα με τον τίτλο "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" (εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία)!"
.
Το πρώτο φύλλο εκδόθηκε με την οικονομική υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η εφημερίδα ξεπούλησε στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία κυκλοφορίας ξεπέρασε σε πωλήσεις όλες τις άλλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα. Η εργοδοσία, η οποία έχει προσφύγει στον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα, σταμάτησε να πληρώνει μισθούς στους εργαζόμενους τον Αύγουστο του 2011. Ακόμα τους  οφείλει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ σε δεδουλευμένα.
.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jim Boumelha, δήλωσε την υποστήριξή του στους δημοσιογράφους: "Αυτό δείχνει ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι έχουν ακόμα τη θέληση και την αποφασιστικότητα να παλέψουν έμπρακτα για τα εργασιακά τους δικαιώματα και να υπεραπιστούν την ποιοτική δημοσιογραφία. Συγχαίρω αυτούς τους δημοσιογράφους, όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στην εφημερίδα και το Σωματείο τους, που προχώρησαν σε αυτή τη σαφή και αποφασιστική δράση, και εγγυώμαι την υποστήριξη και των 180 δημοσιογραφικών ενώσεων σε όλο των κόσμο".
. 
Εκδίδοντας και πωλώντας τη δική τους εφημερίδα, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα είναι σε θέση να αναπληρώσουν κάποιες από τις οικονομικές απώλειες της απεργίας και των απλήρωτων μισθών.  Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις και οι νομικές κινήσεις ενάντια στον απατεώνα εργοδότη τους θα συνεχιστούν.
.
Κατά την τελευταία Συνέλευση όλων των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, αποφασίστηκε με ψηφοφορία να εκδώσουν ένα δεύτερο φύλλο της εφημερίδας στις 25 Φεβρουαρίου.
.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την IFJ στο +3222352207
Η ΙFJ εκπροσωπεί πάνω από 600.000 δημοσιογράφους σε 134 χώρες.
.
για τη μετάφραση Α.Π.
σ.Τ.Μ: Ως "rogue employer" αναφέρεται η εργοδοσία της εφημερίδας, δηλαδή η Χ.Κ.Τεγόπουλος. Στο λεξικό η λέξη rogue αποδίδεται ως:
.
κακοποιός, κάθαρμα / κατεργάρης πειραχτήρι.
.
Φαντάζομαι η Ενωση Δημοσιογράφων αναφέρεται στην πρώτη χρήση της λέξης. Αυτά για όσους έχουν ψευδαισθήσεις για την "καλή ιδιοκτησία".
.
Τώρα που μας πάει και στα δικαστήρια για το απεργιακό φύλλο, η συμπράσταση της IFJ αποκτά και νομικό βάρος.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου