Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

... "Εκδόσεις Λυμπέρης" - μια επιστολή ...

*
Η φαρμακόγλωσσα
Κίρκη
***
*
"Η ανοχή μου δεν με έκανε πιο ασφαλή.
Με έκανε απλά συνένοχό σας"
*
Κύριε Λυμπέρη,

Λίγο πριν αποχωρήσω από την εταιρία θα ήθελα - κι εγώ με τη σειρά μου - να σας αποχαιρετίσω. Όχι όμως κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, αλλά δίνοντάς σας μία απάντηση σε όλα όσα έχετε πει τους τελευταίους μήνες, άλλοτε χάριν εντυπωσιασμού ("Ως καπετάνιος δεν θα αφήσω το πλοίο να πέσει στα βράχια") και άλλοτε χάριν παραδειγματισμού ("Όποιος δεν βάλει πλάτη στην εταιρία, θέτει μακροπρόθεσμα τον εαυτό του εκτός αυτής"). Έστω και καθυστερημένα.

Ως αρχισυντάκτρια, λοιπόν, στις εκδόσεις Λυμπέρη τα τελευταία 8 χρόνια, έμαθα καλά ότι οι λέξεις έχουν δύναμη, και για να μη δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, πρέπει χρησιμοποιούνται σωστά και με ακρίβεια.

Με αυτό το δεδομένο, επιτρέψτε μου να κάνω ένα βασικό λεκτικό και κυρίως εννοιολογικό διαχωρισμό - αυτός που ενδιαφέρεται για το "πλοίο" και αδιαφορεί για το "πλήρωμα" δεν λέγεται "καπετάνιος". Λέγεται απλώς επιχειρηματίας.

Κι αν σήμερα απολύομαι προς παραδειγματισμό, επειδή αρνήθηκα συνειδητά να "στηρίξω" την επιχείρηση, οφείλω να ομολογήσω ότι ο στόχος σας επετεύχθη.

Έχοντας δεχθεί και συμφωνήσει όχι μόνο σε παλιότερη μείωση μισθού, αλλά και σε ταυτόχρονη αύξηση του όγκου εργασίας (γιατί όπως φαίνεται μόνο η - μισθολογική - παρουσία των εργαζομένων είναι περιττή, όχι όμως και τα καθήκοντά τους) είμαι όντως το καλύτερο παράδειγμα για την εξής εύλογη διαπίστωση: η ανοχή μου δεν με έκανε πιο ασφαλή. Με έκανε απλά συνένοχό σας.

Προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας, λοιπόν.

Υ.Γ.: Εμείς, οι άνθρωποι των περιοδικών, ξέρουμε καλά ότι τα υστερόγραφα στα κείμενα είναι σαν τα ψιλά γράμματα στους όρους των συμβολαίων: χρησιμοποιούνται πάντα για να πουν τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Και τη μεγαλύτερη αλήθεια θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας κυρία Λυμπέρη. Στις επιχειρήσεις δεν δίνει ο εργοδότης "όνομα", "υπογραφή" και "ζωή" στους εργαζόμενους, όπως τόσο γλαφυρά μάς περιγράψατε - Για την ακρίβεια, συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο.


Μαρία Μυλωνά

Liberis Publications SA
 Αρχισυντάκτρια Prevention
Tel.: 0030 210 6688269

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου