Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

... ΕΙΗΕΑ - διαλύουν τον συνεταιρισμό οι ιδιοκτήτες; ...

*
Παρόν
***
*
Πάει για διάλυση
η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
*
Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που έγινε την περασμένη Δευτέρα. Οι αντιπαραθέσεις ήταν γνωστές από καιρό και η σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων είχε ήδη οδηγήσει στην έξοδο του Αλαφούζου («Καθημερινή») και για άλλους λόγους του «Ελεύθερου Τύπου».

Τώρα τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο μετά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη Γενική Συνέλευση, όπου το θέμα ήταν η αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό για την αναβολή για έναν χρόνο της απόφασης της κυβέρνησης, κατόπιν εντολής της «τρόικας», για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη στην αποστολή της επιστολής που είχε συντάξει ο ιδιοκτήτης της οικονομικής εφημερίδας «Κέρδος» κ. Λιακουνάκος. Κάποιοι πρότειναν να γίνει ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του να σταλεί η επιστολή στον κ. Παπαδήμο.

Ο Μπόμπολας δήλωσε ότι αποσύρει από την Ένωση το «Έθνος» και την «Goal» και αφήνει μόνο την «Ημερησία», ενώ λέγεται ότι και άλλες εφημερίδες είναι έτοιμες να αποχωρήσουν.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα του αγγελιοσήμου, που η «τρόικα» ζητάει την κατάργησή του και έχει δώσει προθεσμία έξι μηνών για να καταθέσει η ΕΙΗΕΑ τις προτάσεις της.

Η θέση της Ένωσης, για την περίπτωση που παραμείνει το αγγελιόσημο, είναι να καλύπτει όλους τους εργαζομένους στον χώρο του Τύπου –ακόμη και τις καθαρίστριες, ειπώθηκε– και όχι μόνο τους δημοσιογράφους. Μια τέτοια αποδοχή θα προκαλέσει σίγουρα αναστάτωση αλλά και θα χωρίσει στα δύο τους απασχολούμενους στα ΜΜΕ.

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γενική Συνέλευση, η αίσθηση μελών της Ένωσης ήταν ότι πάει για διάλυση, με δεδομένο το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αφού έσοδα δεν υπάρχουν και το λουκέτο κάθε άλλο παρά μακριά είναι.

Γίνονται μάλιστα σκέψεις να ενοικιαστεί ή να πουληθεί το ιδιόκτητο κτίριο της ΕΙΗΕΑ, που βρίσκεται στην οδό Μουρούζη. Η κρίση κτυπάει και το συνδικαλιστικό όργανο των αφεντικών των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων.
Kαι στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η κινητοποίηση για το αγγελιόσημο περιλαμβάνει και την καθιέρωση ποσοστού αγγελιοσήμου στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Σε σύσκεψη εκπροσώπων των Ταμείων με συνδικαλιστές παρουσιάστηκε συγκεκριμένη τροπολογία που θα δινόταν στο υπουργείο Εργασίας προς κατάθεση σε νομοσχέδιό του. Σύμφωνα με αυτήν, ασφαλίζονται στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ και ΤΑΤΤΑ, οι εργαζόμενοι σε ιστοσελίδες εφημερίδων, καναλιών, περιοδικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Για τις διαφημίσεις σε αυτά τα ΜΜΕ καθιερώνεται απόδοση αγγελιοσήμου 20%. Η διανομή του αγγελιοσήμου θα οριστεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου