Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

... οι δημοσιογράφοι καταρρέουν πιο εύκολα (;) ...

*
greektv.com
*
Το σοκ της εξαθλίωσης
στους (άλλοτε) ισχυρούς δημοσιογράφους
*
Η είδηση της αυτοκτονίας πρώην συμβασιούχου της ΕΡΤ σοκάρει. Ο Κ.Π. ανήκε στην παλιά-παλιά φουρνιά του επαγγέλματος.  Στην παραγωγή ειδήσεων. Είχε περάσει και από την ιδιωτική τηλεόραση. Από το ιδιωτικό κανάλι που εργαζόταν, πριν την ΕΡΤ, απολύθηκε. Ως αχρείαστος πιά. Αν και ήταν από τους εμπειρότερους.

Μετά την απόλυσή του άρχισαν τα σοβαρά προσωπικά προβλήματα. Ανήκε πια στις ευπαθείς ομάδες. Στην ΕΡΤ ήταν συμβασιούχος με την τελευταία (2010) πράξη προσλήψεων συμβασιούχων.

Η μη ανανέωση της σύμβασης του ήταν πλήγμα για αυτόν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Της απόγνωσης;

Η αυτοκτονία του σοκάρει το μιντιακό σύστημα πέντε μέρες μετά. Γιατί σήμερα έγινε η είδηση γνωστή ευρέως. Έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Δευτέρα. Η κηδεία του έγινε στη σιωπή.

Τη σιωπή της θλίψης και της εξαθλίωσης.

Αυτής που βιώνουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι. Μόλις πρόσφατα στο zoornalistas γράφτηκε για τα "ψυχοφάρμακα" που δίνουν οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ σε ολοένα και περισσότερους δημοσιογράφους. Και αυτούς που εργάζονται και αυτούς που είναι άνεργοι.
Αν αρχίσουμε να λέμε ιστορίες εξαθλίωσης δεν θα τελειώσουμε.

Για δημοσιογράφους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτια. Για ανθρώπους που τους έκοψαν το ρεύμα, το τηλέφωνο. Για δημοσιογράφους που ξεπουλάνε πίνακες και λάμπες από τα άλλοτε φωταγωγημένα σπίτια τους.

Όπως ακριβώς στην ελληνική κοινωνία, έτσι και οι δημοσιογράφοι βιώνουν την ύφεση με τραγικούς τρόπους. Ίσως όμως να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα. Σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση, απ' ό,τι άλλοι πολίτες. Αυτοί οι "ισχυροί" διαμεσολαβητές, κυνικοί μέσα στη γνώση των πραγμάτων, μακριά τόσα πολλά χρόνια και αποκομμένοι από την κοινωνία, καταρρέουν πιο εύκολα...

***
"Παρόν"
*
Στο ίδιο θέμα ....
*
Η εταιρεία ευημερεί,
οι άνθρωποι πεθαίνουν
*
Σχόλιο
.
Η αυτοκτονία ενός δημοσιογράφου της ΕΡΤ, ένας από τους πολλούς των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε πρόσφατα, σοκάρει. Το γεγονός ότι έδωσε τέλος στη ζωή του έγινε γνωστό μια εβδομάδα αργότερα, φέρνει όμως με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα επακόλουθα της στις ζωές των ανθρώπων.

Η εταιρεία της ΕΡΤ ως ΔΕΚΟ ευημερεί, παρουσιάζει κέρδη. Και την ίδια στιγμή εφαρμόζει με προσήλωση την πολιτική των απολύσεων. Αδειάζει το ραδιομέγαρο από ανθρώπους, μειώνει αμοιβές, παραδίδει την παραγωγή σε εξωτερικές εταιρείες, μετατρέπεται σε κουφάρι δημόσιας τηλεόρασης.

Η επιλογή μόλις 63 δημοσιογράφων από τους 169 της περυσινής χρονιάς και τους 345 της προπέρσινης, ξεχάστηκε γρήγορα εν μέσω καυγάδων για επιλογές προσώπων με βάση μια κατασκευασμένη κατηγοριοποίηση. Κανείς δεν μιλά ξαφνικά για τις μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων, απαραίτητων για να υλοποιήσει η δημόσια τηλεόραση την αποστολή της.

Ένας από τους πλέον αδύναμους κρίκους, με πολλά προσωπικά προβλήματα, λύγισε. Και ήταν εργαζόμενος στην ΕΡΤ, την εταιρεία που υποτίθεται πως έχει δημόσια αποστολή και ρόλο.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου