Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

... και τα ραδιόφωνα ξεφτιλίστηκαν εξίσου με τα κανάλια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα ραδιόφωνα
του ΝΑΙ και του ΟΧΙ


Γράφει ο Δημ. Κανελλόπουλος

Μη νομίζετε πως ήταν μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια που ξεφτιλίστηκαν (στην κυριολεξία) την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα κατεβάζοντας τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα στα χαμηλότερα επίπεδα, ever. 


Και στα ραδιόφωνα η κατάσταση δεν ήταν πολύ καλύτερη το τελευταίο διάστημα. Μέχρι και κάποια μουσικά έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ του ΝΑΙ. Ας περιοριστούμε όμως στους ενημερωτικούς ραδιοσταθμούς μια και παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τρία ραδιόφωνα ήταν αποκλειστικά, 100% και φανατικά, υπέρ του ΝΑΙ. Το «Βήμα 99.5», ο «Σκάι 100.3» και ο δημοτικός «Αθήνα 9.84» που άλλαξε ακόμα και το πρόγραμμά του προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία των «Μένουμε Ευρώπη» και του κομματάρχη δήμαρχου Γιώργου Καμίνη.

«Βήμα 99.5» και «Σκάι 100.3» δεν κράτησαν ισορροπίες, ορισμένοι δημοσιογράφοι τους μάλιστα ξέφυγαν εντελώς πιστεύοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνει τη Δευτέρα το πρωί. Τους άκουγα την Κυριακή, αργά, όταν είχε «σκάσει» πια το 61% και ήταν απολαυστικοί σαν ραδιοφωνικές «βρεγμένες γάτες».

Υπέρ του ΟΧΙ ήταν 100% ο «105.5 Στο Κόκκινο», ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, αναμενόμενο. Κομματικό ραδιόφωνο είναι, δεν περίμενες κάτι διαφορετικό.


Ο «Real 97.8» διαθέτει όλων των ειδών τις φωνές αλλά τον τόνο την προηγούμενη εβδομάδα τον έδωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου που ήταν εναντίον του δημοψηφίσματος. Οπότε ο σταθμός έγειρε λίγο προς τη μία μεριά και σίγουρα όχι προς εκείνη του ΟΧΙ. «Πρώτο Πρόγραμμα», «Alpha 98.9» και «Flash 96» δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη στόχευση, ίσως κάπως το «Πρώτο» προς το ΟΧΙ και ο «Alpha 98.9» προς το ΝΑΙ, αλλά χωρίς υπερβολές.

Είναι κακό τα ραδιόφωνα να παίρνουν θέση; Σαφώς και όχι, λέω εγώ. Το ΕΣΡ βέβαια ως πλέον αρμόδιο διαφωνεί καθέτως. Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ κατέχουν δημόσιες συχνότητες (και δωρεάν έως τώρα) υποστηρίζει και πρέπει να είναι αντικειμενικά και πλουραλιστικά. Αλλά τι να πρωτοκάνει το ΕΣΡ αυτές τις μέρες...

Σίγουρα πάντως είναι ανεπίτρεπτο να παίρνουν θέση υπέρ του ΝΑΙ ή υπέρ του ΟΧΙ τα δημόσια και δημοτικά ραδιόφωνα που τα... πληρώνουμε και τα... ζούμε εμείς οι ίδιοι, με τους φόρους μας. Δεν θέλουμε κομματικά φερέφωνα, ειδάλλως να κλείσουν αν είναι τότε, δεν διαθέτουν λόγο ύπαρξης.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου