Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΑΕΠΙ - Νέο σκάνδαλο... προσεχώς !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εύλογα ερωτήματα
γύρω από μια "τρύπα" 50 εκατ. ευρώ


Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Η ΑΕΠΙ επιχειρεί να "καλύψει" το σκάνδαλο με την "τρύπα" των 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία της(*), με ένα νέο... σκάνδαλο: θα κάνει, λέει, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ με την είσοδο... στρατηγικού επενδυτή!


Η ΑΕΠΙ είναι μία εταιρεία ειδικού σκοπού, για να εισπράττονται και να διανέμονται πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς της μουσικής. Γι' αυτό και έχαιρε ειδικής μεταχείρισης από το κράτος, καθώς η πληρωμή σε αυτή αποτελούσε επί δεκαετίες προϋπόθεση για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  • Από πού και ως πού όλοι αυτοί που την πληρώνουν θα πρέπει να τα ακουμπάνε πλέον και για την κερδοφορία του "στρατηγικού επενδυτή";
  • Ποιός είναι αυτός ο "επενδυτής" που θα βάλει τόσα λεφτά και δεν θα προσδοκά στο δικό του κέρδος;
  • Πόσα θα παίρνει ο επενδυτής από τις εισπράξεις και πόσα οι δημιουργοί;
  • Έχει όνομα ο στρατηγικός επενδυτής ή μήπως πίσω από την ανωνυμία του θα κρύβονται αυτοί που εξαφάνισαν τα λεφτά;

---
(*) Συνοπτικά, τι διαπίστωσε
η εταιρεία ορκωτών λογιστών
Ernst & Young (πόρισμα 2011-2014)

Σημαντικές λειτουργικές ζημίες και σημαντικά έξοδα που έχουν δαπανηθεί για αμοιβές του Δ.Σ. και συγγενών των μελών του διαπιστώνει το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στην ΑΕΠΙ που πραγματοποίησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young ύστερα από εντολή του υπουργείου Πολιτισμού στις 24 Αυγούστου 2015 για το διάστημα 2011-2014.

Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει ότι «τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών συνολικού ύψους 11,3 εκατ. ευρώ». Παράλληλα διαπιστώνει ότι για την ίδια περίοδο «τα σημαντικότερα έξοδα αφορούν αμοιβές των μελών Δ.Σ. και συγγενών τους, ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολογίων ύψους 6,7 εκατ. ευρώ και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το πόρισμα, η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2014 ήταν 512.856 ευρώ, του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου 168.839 ευρώ, του γενικού διευθυντή 224.526 ευρώ.

Η εταιρεία ανέλαβε τον ειδικό διαχειριστικό έλεγχο στις 24 Αυγούστου του 2015, ωστόσο το έργο σταμάτησε «χωρίς δική μας υπαιτιότητα, λόγω του ότι τα παρασχεθέντα στοιχεία ήταν ελάχιστα και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσαν για την εργασία που μας είχε ανατεθεί». Ο διαχειριστικός έλεγχος ξεκίνησε εκ νέου από τον Σεπτέμβριο του 2016 «μετά την επιβολή διοικητικού προστίμου στην εταιρεία από το υπουργείο Πολιτισμού για την άρνησή της να παράσχει τα απαιτούμενα στοιχεία».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου