Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Υπερατλαντικά δημοσιογραφικά βέλη κατά Ιβάν Σαββίδη

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με οκτώ ημέρες καθυστέρηση ο Εθνικός Κήρυκας
της Νέας Υόρκης αναδημοσίευσε θέμα της Καθημερινής
που είχε αμερικανική μιντιακή προέλευση


Εισαγόμενα και επαναεξαγόμενα μιντιακά προϊόντα είδαμε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Καθημερινή δημοσίευσε στις 7 Ιανουαρίου υπαινιγμούς (αν όχι ευθείες βολές) του αμερικανικού περιοδικού «The American Interest» κατά του Ιβάν Σαββίδη, και μετά από οκτώ ημέρες, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ίδιο δημοσίευμα υπάρχει πρωτοσέλιδο στον ομογενειακό Εθνικό Κήρυκα που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Το κείμενο του Εθνικού Κήρυκα, τυπικά ανασυντάσσει εκείνο της αθηναϊκής εφημερίδας –δηλαδή δεν είναι από την αρχή έως το τέλος ακριβώς ίδιο, αλλά «δουλεμένο»– ουσιαστικά, ωστόσο, αποτελεί πιστή αναδημοσίευση και υπάρχουν ακριβή αποσπάσματα, όπως τα παρακάτω:

** «"Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;", ρωτά χαρακτηριστικά το δημοσίευμα
»

** Το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει ότι «η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας».



** «Το (αμερικανικό) περιοδικό αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη μπορεί να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο (ρωσοπόντιος) επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς "ολιγάρχες" της Ελλάδας:
Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές και προέρχονται από επιχειρηματικές πλούσιες οικογένειες, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση (και τον αποκαλεί το "άγνωστο πρόσωπο")».

** «Η διαδρομή του (Ρωσοπόντιου) Ιβάν Σαββίδη είναι "μία τυπικά σκιώδης ιστορία πλουτισμού στη μετά-Σοβιετική περίοδο", αναφέρει το δημοσίευμα».

Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, με ημερομηνία 7/1 έχει τίτλο «The American Interest: Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας», ενώ ο πρωτοσέλιδος τίτλος του θέματος στη σημερινή (15/1) έντυπη έκδοση του Εθνικού Κήρυκα είναι σαφής ως προς το σε ποιον συγκεκριμένα αναφέρεται το θέμα και αναφέρει: «Αποκαλυπτικό άρθρο για Σαββίδη από περιοδικό».

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου