Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Εκλογές ΕΔΟΕΑΠ 2018

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ



Καταδικάζουμε με αποφασιστικότητα τα αντιασφαλιστικά σχέδια Κυβέρνησης - Εργοδοσίας και κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστικών μηχανισμών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη σπουδή τόσο η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που απαρτίζεται από τις δυνάμεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η πλειοψηφία στα Δ.Σ. των Ενώσεων- ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, ΠΟΕΠΤΥΜ-, που απαρτίζεται από τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες συγκροτούν τους κυβερνητικούς -εργοδοτικούς μηχανισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, επιχειρούν με τις επερχόμενες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ, να αποσπάσουν την συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, απλήρωτων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου των ΜΜΕ, σε ένα σχέδιο που για άλλη μιά φορά βαφτίζεται ψευδεπίγραφα ως «σωτηρία και ανεξαρτησία του ΕΔΟΕΑΠ».

Βαφτίζονται αυτάρεσκα ως «σωτήρες», αυτοί που με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τις συναλλαγές και τις υποχωρήσεις τους ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των παλιών και νέων ασφαλισμένων, έστρωσαν το δρόμο για το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Προχωρούν στις εκλογές χωρίς καμιά ενημέρωση, καμιά συζήτηση, χωρίς να γνωρίζουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το περιεχόμενο πρόσφατης έκθεσης της EUROSTAT για το Ταμείο, αλλά και τη νέα κυβερνητική πρόταση με βάση την έκθεση της EUROSTAT, όπως και τον αντίλογο σε αυτά με τοποθετήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν, με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, συνελεύσεις των ανέργων και των συνταξιούχων κατά κλάδο.

Ως τώρα με ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιχείρησαν να συγκαλύψουν ή να διαστρέψουν το πραγματικό περιεχόμενο της έκθεσης της EUROSTAT, που αποκαλύπτει ότι βρίσκονται προ των πυλών νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο, σύμφωνες με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιλογές καταστροφικές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικούρηση και το εφάπαξ.

Η EUROSTAT εκτιμά ότι η προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ είναι είτε η ένταξη στο υπάρχον σύστημα «κοινωνικής ασφάλισης» δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΤΕΑΕΠ, με διαρκώς μειούμενες παροχές, είτε σε ένα πρόγραμμα «χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης» που θα τζογάρει -εν είδει ασφαλιστικής εταιρείας- τις δικές μας εισφορές. Φωτογραφίζουν δηλαδή ένα ασφαλιστικό Ταμείο που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα χωρίς καμιά κρατική υποχρέωση εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, δηλαδή στην ουσία του Επαγγελματικό Ταμείο.

Είτε η μία είτε η άλλη εκδοχή βάζουν μπουρλότο στις σημερινές παροχές, ανοίγοντας το δρόμο των δραστικών περικοπών και της ελαχιστοποίησης τους.

Η EUROSTAT υποστηρίζει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ως εγγύηση για την προστασία των ασφαλισμένων από την-κάθε- κυβέρνηση, στηρίζεται διαχρονικά σε φόρους όπως το αγγελιόσημο και τώρα το 2% επί του τζίρου. Ετσι εμμέσως πλήν σαφώς ανοίγει το δρόμο της κατάργησης του, κάτι που είναι απαίτηση των αφεντικών. Ενώ, αναφέρεται και στο δάνειο από τον ΕΦΚΑ, εκτιμώντας δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Ετσι εστιάζει και στις οικονομικές δυσκολίες του ΕΔΟΕΑΠ, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου για δραστικές περικοπές των ασφαλιστικών παροχών, ανεξάρτητα από την «τύχη» του. Επίσης για να ενισχύσει την εκτίμησή της για περικοπές αναφέρεται και στις θεσμοθετημένες αναλογιστικές μελέτες.

Με τα στοιχεία για τον ΕΔΟΕΑΠ, η κυβέρνηση, που τα παρέδωσε στη EUROSTAT, έχει ένα ακόμη σημαντικό μοχλό για νέα αντιασφαλιστική επίθεση στον κλάδο. Μια επίθεση που ήταν δρομολογημένη με την Τροπολογία για τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» που επεξεργάστηκαν μαζί με τα αφεντικά και οι πλειοψηφίες των Ενώσεων, εκβίασαν τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν, χωρίς γενικές συνελεύσεις και τότε, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς καμιά διεκδίκηση ώστε να μπεί φραγμός στις περικοπές, χωρίς να ακουστούν οι διαφορετικές θέσεις.

Η κυβέρνηση προβάλλοντας μέσω του υφυπουργού Εργασίας μια προφορική συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας, δηλαδή αέρα κοπανιστό, εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως «σωτήρας» των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατεδαφίζει, αφού εγγυάται τάχα τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά διαχωρίζοντας κάθετα τις παροχές υγείας από πρόνοια-επικούρηση και αναγγέλοντας ήδη μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτά υιοθετούν και εξωραϊζουν οι κυβερνητικοί-εργοδοτικοί συνδικαλιστές όλων των Ενώσεων του κλάδου υπερασπιζόμενοι την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, βάζοντας πλάτες για άλλη μιά φορά στην προώθηση των συμφερόντων των αφεντικών, ερήμην των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων του κλάδου, ξεπουλώντας ξανά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Καμιά από τις δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών! Ολοι μαζί έβαλαν το χέρι τους για να φτάσουμε στο σήμερα.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που πλειοψηφούν στα ΔΣ των Ενώσεων και στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν ακέραιη την ευθύνη για το βαθιά αντεργατικό-αντιασφαλιστικό κατασκεύασμα του νέου ΕΔΟΕΑΠ, που συνδιαμόρφωσαν μαζί με τα αφεντικά και την κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων. Τελικά, με ψέματα, εκβιασμούς, το περιβόητο «δημοψήφισμα», υπόγειες συνεννοήσεις, πανηγύριζαν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά διαμόρφωσαν έναν ακόμα «Προκρούστη» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Αυτές οι δυνάμεις στις Ενώσεις του κλάδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεθοδικά φρόντισαν εδώ και μήνες να επικρατήσει αγωνιστική αδράνεια, να μην υπάρχει συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμιά μαζική κινητοποίηση, να μην ασκηθεί καμιά πίεση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Φρόντισαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά, για να υποχρεώσουν χιλιάδες συνάδελφους να αποδεχτούν και με την ψήφο τους το νέο τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνδικαλιστές των κομμάτων που μαζί και χώρια έχουν φορτώσει στο λαό τέσσερα μνημόνια, με εκατοντάδες βάρβαρα μέτρα, απέδειξαν με τις εκλογές που οργανώνουν ότι όταν θέλουν να υλοποιήσουν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, κάνουν τα αδύνατα, δυνατά. Από την άλλη, όταν καλούνται να οργανώσουν συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, ζωντανές διεκδικητικές διαδικασίες, κρύβονται σαν τα ποντίκια και καθυβρίζουν όσους εργαζόμενους κινητοποιούνται. Και αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι εξαρχής λειτούργησαν με σχέδιο και με αποστολή τη διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Για όλες αυτές τις αντεργατικές - αντιασφαλιστικές εξελίξεις, οι εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο εκβίαζαν εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά συκοφαντούσαν και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που τις αποκάλυπτε, που καλούσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν, να μην εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα στηρίζοντας μέτρα σε βάρος τους, αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οργανώνοντας από τα κάτω γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Τα αποτελέσματα αυτών των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών πολιτικών και τακτικών τα γνωρίσαμε από πρώτο χέρι όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, τόσο η ανάθεση από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελών νομικής προσφυγής ενάντια στην έκθεση της EUROSTAT όσο και η θρυλούμενη υποβολή “αιτήματος θεραπείας” των προέδρων των Ενώσεων, είναι στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων, γιατί αφενός τους καθηλώνει σε αδράνεια αντί να συμβάλλει σε αγωνιστική διεκδίκηση, αφετέρου προβάλλεται ως λύση η νομική οδός η οποία είναι χρονοβόρα και συνήθως ατελέσφορη. Αλλωστε οι μηχανισμοί της ΕΕ, όπως το Ευρωδικαστήριο, η EUROSTAT, κλπ συμβάλλουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε εκτιμήσει εξαρχής αυτή την εξέλιξη, και επέμενε ότι το περιβόητο «σχέδιο διάσωσης» ήταν άλλο ένα καρφί στην ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης, που με μαεστρία επέβαλλαν οι εργοδοτικές πλειοψηφίες και η κυβέρνηση, για λογαριασμό των αφεντικών.

Είχε επισημάνει, καλώντας σε ξεσηκωμό ότι:

Μαζί με τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των εργαζομένων, η συμφωνία τους για τον ΕΔΟΕΑΠ έχει πυλώνες την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις παροχές, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και μιας διοίκησης με συμμετοχή των αφεντικών που ανοίγει το δρόμο να κάνουν αυτοί κουμάντο στο Ταμείο.

Με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαιτούν συνεχείς αναπροσαρμογές, άρα αυξήσεις στις εισφορές, άνοιξε πολύμορφα ο δρόμος για δραστικές μειώσεις. Εύκολα κόβονται παροχές υπηρεσιών Υγείας, εύκολα μειώνονται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εύκολα μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κατάργηση.

Ο πόρος 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ εύκολα μπορεί να μην αποδίδεται, εύκολα καταργείται. Οι πρώτες προσφυγές των εργοδοτών πρός τη Δικαιοσύνη για την κατάργηση του 2% έχουν ήδη κατατεθεί. Επιπλέον έχουμε πικρή πείρα και από το αγγελιόσημο που ουσιαστικά δεν αποδόθηκε ποτέ από την εργοδοσία στο ακέραιο, ενώ μέχρι και σήμερα «λιμνάζουν» πολλά εκατομμύρια στις τσέπες των εργοδοτών, μαζί με τις παρακρατημένες εργατικές εισφορές εκατομμυρίων για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Οσοι σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους από αυτές τις εξελίξεις, κάνουν πως δεν θυμούνται ότι τη μέρα της «σωτηρίας» του ΕΔΟΕΑΠ, η ίδια η Υπουργός Εργασίας στη Βουλή, είχε αποκαλύψει ότι στόχος είναι να αποτελέσει κομμάτι του ΕΟΠΥΥ. Είχε πει ότι: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών Υγείας. Εχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες Υγείας (...) Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες Υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Η υπουργός ουσιαστικά περιέγραφε τότε μία εκδοχή του σχεδιασμού κυβέρνησης - κεφαλαίου, τον οποίο μεθόδευσαν στον κλάδο από την πρώτη στιγμή και σε αγαστή συνεργασία οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δηλαδή την εφαρμογή μιας ακόμα «εξίσωσης προς τα κάτω», με τη μετατροπή των υγειονομικών μονάδων του ΕΔΟΕΑΠ σε τμήμα των υποδομών του ΕΟΠΥΥ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους να καταδικάσουν αποφασιστικά:

-- Το δήθεν «σχέδιο διάσωσης της ανεξαρτησίας του ΕΔΟΕΑΠ», που ακόμα και τώρα κρατούν κρυφό από τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το πραγματικό του περιεχόμενο.
-- Τη μεθόδευση εκβιασμού και υφαρπαγής της συναίνεσης των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να αρνούνται να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, γιατί φοβούνται την αποκάλυψη της αντιασφαλιστικής συμφωνίας που έκαναν. Σέρνουν χωρίς ενημέρωση, παραπληροφορημένο και εκβιαζόμενο τον κλάδο να στηρίξει ένα ακόμη σχέδιο τσακίσματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ !

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου, ένας δρόμος υπάρχει:

Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει :
  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
  • Οι εισφορές των εργαζομένων, να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.
Με βάση τη σταθερή μας θέση ότι δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω από τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, αντίθετα ότι πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά το κράτος και η εργοδοσία, καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με τη ψήφο και κυρίως με τον αγώνα τους, το παραπάνω πλαίσιο πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απορρίψουν τους εκβιασμούς και μαζικά να καταψηφίσουν τους υποψήφιους του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού που όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισαν για την ολοκληρωτική κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Η μαζική και αποφασιστική απόρριψη από εκατοντάδες συναδέλφους των αντιασφαλιστικών προτάσεων κυβέρνησης - κεφαλαίου - εργοδοτικών συνδικαλιστών θα βοηθήσει ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Οι προτεινόμενοι για υπερψήφιση από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για το Δ.Σ. του ΕΔΟΑΠ, στις αρχαιρεσίες της 13, 14 και 15 Ιούνη 2018 :

Ζάχαρης Παναγιώτης (Πάνος), σκιτσογράφος, Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

Ζύμαρη Αθηνά, δημοσιογράφος

Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος), διοικητικός υπάλληλος, Δ.Σ. ΕΠΗΕΑ

Κώτης Γεώργιος, διοικητικός υπάλληλος, Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ

Μηλιώνης Γεώργιος-Νικόλαος, δημοσιογράφος, Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Πολύζος Κωνσταντίνος, τεχνικός τηλεόρασης, Δ.Σ. ΕΤΙΤΑ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου