Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Το Μέτωπο για την Ανατροπή καταγγέλλει...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
«σκοτώνουν» το δικαίωμα
στη συλλογική σύμβαση!
Να τους σταματήσουμε!


Γίνεται να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις χωρίς αναφορά και ρύθμιση που να αφορά τα μισθολογικά και την ασφάλιση; Να διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες χωρίς να συνοδεύονται από κινητοποιήσεις και δίχως οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τίποτα για το περιεχόμενό τους και να μην έχουν δυνατότητα παρέμβασης; Είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ενώσεις να αλληλοκατηγορούνται για το ποια κάνει καλύτερα τη δουλειά και έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον κλάδο; Μπορεί αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, δηλαδή η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης, να γίνεται μπαλάκι για προεκλογικούς σκοπούς;

Όλα φαίνεται πως μπορούν να συμβούν στον θαυμαστό κόσμο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού στα ΜΜΕ. Σε βαθμό που να σκέφτεται κανείς ότι εάν υπάρχουν τέτοιες διοικήσεις στα σωματεία, είναι περιττό να προβληματίζονται οι εργοδότες και η κυβέρνηση – φροντίζουν για όλα οι νυν πλειοψηφίες στα ΔΣ, που έχουν αναλάβει εργολαβία να προωθούν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους!

Πράγματι, το κείμενο που εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει με τον αρμόδιο υπουργό η συμμαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ για τα δημόσια Μέσα δεν συνιστά συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά ένα (αμφιλεγόμενο) κανονιστικό πλαίσιο, ενώ οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας. Όσο για το... παραμύθι με τα πνευματικά δικαιώματα, όχι απλώς δεν διασφαλίζεται το «μετρικό» των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά γίνεται προσπάθεια να θεσπιστεί ένας ακόμη πόρος που θα καταλήγει απευθείας στις τσέπες των εργοδοτών.

Πρακτικά, η κυβέρνηση επέβαλε το σύνολο των επιδιώξεών της και καταφέρνει χωρίς κόπο να επιβάλλει την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, με αύξηση του ωραρίου. Κι αυτό είναι κάτι που συνεπάγεται άμεσα τόσο τη μείωση του μισθολογικού κόστους για το κράτος-εργοδότη όσο και την παραπομπή της κάλυψης των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ρουσφετιών στις καλένδες . Στερείται το δικαίωμα σε εκατοντάδες άνεργους συναδέλφους μας να βρουν μια θέση εργασίας – ενώ χάνουν σημαντικές εισφορές τα ασφαλιστικά μας ταμεία, σε μια στιγμή που παραπαίουν και συνεχίζουν τις περικοπές, όπως φαίνεται και από τα όσα συμβαίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Όσο για το αντάλλαγμα, μην φανταστείτε τίποτα ουσιαστικό. Πρακτικά, οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ θα πρέπει να αισθάνονται και ευγνώμονες που έχουν κατοχυρωθεί οι άδειές τους και, κυρίως, για το γεγονός ότι έχουν μια σίγουρη θέση τη στιγμή που στον «έξω κόσμο» εξακολουθεί να επικρατεί το απόλυτο χάος. Τα δε μισθολογικά τους παραπέμπονται από τους «επιτήδειους» σε κάποια άλλη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση – άραγε ανάμεσα σε ποιους; – ενόψει της ανανέωσης της περίφημης ΚΥΑ.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το κείμενο που έχει παρουσιαστεί αντιπροσωπεύει μια μέγιστη υποκρισία από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ. Ακόμη χειρότερα, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και υπογραφής μιας ουσιαστικής και ολοκληρωμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα καλύπτει – θεσμικά, ασφαλιστικά και μισθολογικά – όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι προφανές, άλλωστε, ότι στόχος της συμπαιγνίας είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα δημόσια ΜΜΕ να μεταφερθεί σταδιακά και την κατάλληλη στιγμή και στα ιδιωτικά, νομιμοποιώντας την κατάσταση «δουλείας» στις σύγχρονες γαλέρες. Εκεί όπου κυριαρχούν οι μισθοί πείνας, η υπερεντατικοποίηση, η συνθλιβή της αντικειμενικής ενημέρωσης στις μυλόπετρες των συμφερόντων των ιδιοκτητών ΜΜΕ, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, των επιχειρήσεων-χορηγών.

Ως Μέτωπο για την Ανατροπή καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και δημοσίως, στην ΠΟΕΣΥ και τα ΔΣ των ενώσεων συντακτών, τόσο τη διαδικασία που ακολουθείται όσο και το περιεχόμενο της υποτιθέμενης σύμβασης. Καλούμε τους συναδέλφους να μην δεχθούν τετελεσμένα και εκβιασμούς, να πάρουν την υπόθεση της συλλογικής σύμβασης στα χέρια τους. Να μην παραπλανηθούν από τα προεκλογικά παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στις καθεστωτικές παρατάξεις ή ανάμεσα σε ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και άλλες ενώσεις. Ούτε να δώσουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι κλείνει εκκρεμότητες προς όφελος των εργαζομένων, επιδιώκοντας να αποκομίσει ίδιο όφελος.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι σε λίγο καιρό στήνονται κάλπες και σε εθνικό επίπεδο αλλά και στον κλάδο. Η συνδικαλιστική συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ βιάζεται να παρουσιάσει «έργο», με την εγκαθίδρυση εργασιακής υπακοής στα δημόσια ΜΜΕ.

Μέτωπο για την Ανατροπή
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου