Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

... εκλογές ΕΣΗΕΑ - πρώτες δηλώσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

Πρώτος απολογισμός από τις παρατάξεις


"Ενωμένοι Δημοσιογράφοι" και «Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος» εκλέγουν από τρεις έδρες, οι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» δύο έδρες και από μία έδρα οι «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» και «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Τι είπαν οι παρατάξεις
* «Η σιωπηλή πλειοψηφία μίλησε!», το πρώτο σχόλιο των Ενωμένων Δημοσιογράφων.
---
* Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος «θέλει να ευχαριστήσει τους 689 (3 έδρες στο νέο Δ.Σ) συναδέλφους που δικαίωσαν τις προσπάθειές μας της τελευταίας διετίας στους χώρους δουλειάς, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. (Το 2011 η “Συσπείρωση” είχε λάβει 2 έδρες και 634 ψήφους)

Είναι νωρίς για μια σφαιρική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό που μπορούμε να πούμε κατ’ αρχήν είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Συσπείρωση αύξησε λίγο τη δύναμή της και την εκπροσώπηση στο Δ.Σ., το αποτέλεσμα των εκλογών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους αγώνες του κλάδου στην πρωτοφανώς δύσκολη συγκυρία των πολλαπλών κυβερνητικών επιθέσεων στα δικαιώματά μας, στις μνημονιακές πολιτικές, στις απολύσεις και στη στάση πληρωμών εκ μέρους των εργοδοτών και στην επαπειλούμενη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων μας. Χάσαμε, όμως, την πρωτιά για μόλις 67 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει ένα διχασμό στο σώμα των δημοσιογράφων, ο οποίος είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της κυβερνητικής λαίλαπας και των εργοδοτικών πιέσεων. Από την άλλη, ωστόσο, αναδεικνύει ένα αγωνιστικό ρεύμα το οποίο, εφόσον πιάνει τον παλμό των εργαζομένων, εξασφαλίζει την ενότητά τους και ανταποκρίνεται σε ζητήματα που αγγίζουν ευρύτερα την κοινωνία, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Ως Συσπείρωση Δημοσιογράφων θα αγωνιστούμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων στα όργανα της διοίκησης αλλά κυρίως θα βρεθούμε στα μαγαζιά , στον κόσμο της βάσης και στους δρόμους του αγώνα και της αλληλεγγύης προσπαθώντας να αναδείξουμε ένα νέο συλλογικό όραμα για τον κλάδο.».
---
* Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων: Την πολιτική του μνημονίου, την επιβράβευση της συγκυβέρνησης Αντωνιάδου -Τρίμη στην ΕΣΗΕΑ, που πραγματοποίησε 300 και πλέον τυφλές απεργίες και εκατοντάδες απολύσεις, με αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να υπερβαίνει το 35 % με το λουκέτο που προκάλεσαν σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μέσα σε μια διετία, υπερψήφισε η πλειοψηφία των δημοσιογράφων.

Κυρίως όμως με την ψήφο αυτή, δίνεται εντολή σε συγκεκριμένες παρατάξεις, που έβαλαν πλάτη στην Κυβέρνηση και στους εργοδότες για τις μειώσεις μισθών 20-45%, σε εφημερίδες κανάλια και δημόσια ΜΜΕ, το λουκέτο στην ΕΡΤ ενώ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν «μπλακ-άουτ» στη ενημέρωση, να συνεχίσουν το έργο τους.
Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα αυτά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και όσοι την στηρίζουν, ενόψει τους εγχειρήματος μαύρου στην ΕΡΤ, που σήμερα μπαίνει στη τελική του ευθεία.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ, σε σύνολο 3168 εγκύρων ψηφοδελτίων:

# «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» δηλαδή τρόικα της ΕΣΗΕΑ (ή αλλιώς ψηφοδέλτιο Κεδίκογλου -Κουβέλη - ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη με συμπαράσταση των δύο βασικών μετόχων του Μega, του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και του ομίλου Αλαφούζου) έλαβε 756 ψήφους 23,86 % και 3 έδρες.
# Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Ίππος (συνιστώσες του Σύριζα και νέες συνεργασίες) έλαβε 689 ψήφους 21,75% και έβγαλε 3 έδρες.
# Δημοσιογράφοι για την Δημοσιογραφία (πρώην παράταξη Σόμπολου) έλαβε 561 ψήφους 17,71% και έβγαλε 2 έδρες.
# Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων έλαβε 321 ψήφους 10,13% και έβγαλε μία έδρα.
# Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι έλαβε 289 ψήφους 9,12% και έβγαλε μία έδρα.
# Δημοσιογραφική Συνεργασία (ΚΚΕ) έλαβε 264 ψήφους 8,33% και έβγαλε μία έδρα.
# Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι) έλαβε 250 ψήφους 7,89%

H Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) άντεξε στη σχέδιο αποσταθεροποίησης, παρά την πόλωση των δυο αντιπάλων ψηφοδελτίων του κυβερνητικού συνασπισμού και όσα μεθοδεύτηκαν σε αυτά. Κάτι που σημειώθηκε και για το στο ψηφοδέλτιο της Συσπείρωσης, με κατευθυνόμενες ψήφους, και άλλες αθέμιτες πρακτικές κυρίως από συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη και ημετέρους τους, συγκεκριμένων εφημερίδων και καναλιών.
---
* Νανά Νταουντάκη (Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι): Όταν νικάς σκληρούς μηχανισμούς του συστήματος -που σε πολεμάνε μέχρι θανάτου -και εσύ στέκεσαι όρθιος Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ.

Υποκλίνομαι και ευχαριστώ από την καρδιά μου τους γενναίους συναδέλφους που μπήκαν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιό μας – αψηφώντας συκοφαντίες, πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, ταξίματα και το συνεχές πριόνισμα εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του αγώνα μας.

Υποκλίνομαι και ευχαριστώ από την καρδιά μου τους γενναίους συναδέλφους που μας ψήφισαν και μας στήριξαν με όλους τους τρόπους τιμώντας με τον τρόπο τους τον αγώνα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ, κόντρα στο εμπόριο ελπίδας και το φόβο.

Συνάδελφοι
Η παρουσία μας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα θυμίζει σε όλους ότι ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ όσο και αν μοιάζει προς στιγμή να επικρατούν -κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ
.. Όπως πάντα..
---
* «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)»: ...ένα πρώτο σχόλιο, πριν τη συλλογική αποτίμηση του αποτελέσματος. Με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, να μεταφέρεται αναπόφευκτα και στις εκλογικές διεργασίες του κλάδου, που ήδη έχει απωλέσει ένα σημαντικό μέρος του από τις απολύσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό από απομάκρυνση από την εσωτερική του ζωή, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, έφτασε κοντά στη διατήρηση της έδρας που είχε (μόλις 39 ψήφοι). Όπως λέει και το τραγούδι "ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό". Όπως και στο παρελθόν είχαμε αποτελέσματα που μας έφερναν κοντά σε έδρα που τελικά δεν είχε κατακτηθεί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κινηματική μας πορεία, έτσι και τώρα, σεβόμενοι όσους μας ψήφισαν (7,89%), αλλά και τους εαυτούς μας, θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να ανατραπούν οι τροϊκανές πολιτικές...
---
πηγή: crisitime
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου