Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

... ΜΜΕ - αυτή την ενημέρωση αξίζουμε; ...

*
Δημήτρης Κανελλόπουλος
***
*


Η γύμνια των εγχώριων ΜΜΕ

Τίθεται ζήτημα με την ενημέρωση στη χώρα μας. Σκεφτείτε πως την Κυριακή αυτή, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή», «Βήμα της Κυριακής» και «Real News» δεν είχαν ούτε λέξη για τα γεγονότα της Τουρκίας στην 1η τους σελίδα!

Ίσως να μην χώραγε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» αφού έπρεπε να μπει ως χτύπημα στην πρώτη σελίδα, αυτό: «Τροπικοί εισβολείς απειλούν τα μπαρμπούνια». Θα το έκριναν πιο σοβαρό ως θέμα οι ιθύνοντες της καλής εφημερίδας. Ωστόσο δεν θέλω να πω πως πρόκειται για θέμα… λογοκρισίας - που μπορεί ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να είναι έτσι - σίγουρα όμως είναι θέμα... αντανακλαστικών. Και αποδεικνύει πόσο πλέον... «ψυγείου» είναι οι κυριακάτικες εφημερίδες. Βγάζουν 2η έκδοση μερικές εξ' αυτών για ένα γεγονός, τα αιματηρά επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή το βράδυ! Δηλαδή 36 ώρες πριν! Την Κυριακή το πρωί να διαβάζεις ως έκτακτο γεγονός που δικαιολόγησε 2η έκδοση κάτι που συνέβη την Παρασκευή το βράδυ. Αντιφατικό από μόνο του.

Και αρχικά, καθώς φαίνεται, είχαμε την αποσιώπηση των επεισοδίων στην πλατεία Ταξίμ και από τα μεγάλα, τα «συστημικά» ΜΜΕ της Τουρκίας. Η «Σαμπάχ» στο πρωτοσέλιδό της τουλάχιστον δεν γνώριζε τίποτε για το «έγκλημα» στην Κωνσταντινούπολη. Και το «CNN Turk», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου από την Αμερική, εξόργισε το κανονικό CNN με την τακτική του να δείχνει εκπομπές μαγειρικής αποκρύπτοντας από τους τηλεθεατές του τα γεγονότα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το CNN και το CNN International μετέδιδαν “ζωντανά” σε όλο τον κόσμο με τον Ιβάν Γουάτσον τα “ανδραγαθήματα” του Ταγίπ Ερντογάν και της αστυνομίας, το θυγατρικό κανάλι στην Τουρκία τάχθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας» γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου. «Δεν έγινε γνωστό εάν διακόπηκε η συνεργασία με το CNN Turk, όπως μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά είναι σίγουρο πως στα ανώτατα κλιμάκια του CNN αλλά κυρίως στους δημοσιογράφους. επικρατεί οργή για το ατόπημα του CNN Turk».

Κυκλοφόρησαν όμως και fake πληροφορίες ή φωτογραφίες του twitter που σε χρόνο dt έκαναν το γύρο του διαδικτύου ως πραγματικές. Μία ψεύτικη φωτογραφία της γεμάτης με κόσμο γέφυρα της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν τραβηγμένη τώρα, από τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά έναν χρόνο πριν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μαραθώνιου. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο και δεν έχουν αντίστοιχη βαρύτητα, εξυπακούεται αυτό. Άλλο οι «πονηρές» ειδήσεις του... Mega* που είναι σαφώς πιο επικίνδυνες κι άλλο ένα ψεύτικο tweet από έναν άσχετο account στο twitter που είναι εντελώς αθώο.

Όσο για τον «Σκάι» και μόνο το γεγονός πως το «#skai_xeftiles» ήταν το Νο 1 trend του Σαββατοκύριακου στο twitter τα λέει όλα. Ο λόγος; Ο τρόπος που παρουσίασε ο όμιλος την είδηση με τον θάνατο ή τον τραυματισμό του διαδηλωτή από την εκτόξευση νερού από την αστυνομική αύρα. «Ο νεαρός, που φαίνεται ότι ανήκε σε ομάδα αντιεξουσιαστών, επιτίθεται στην “αύρα” της αστυνομίας και την προκαλεί διαρκώς, μόνο και μόνο για να δεχθεί μια “ριπή” νερού από το κανονάκι του οχήματος» έγραψε το skai.gr χωρίς ίχνος ντροπής. Και… κέρδισε τη δημόσια κατακραυγή. Ενώ, σύμφωνα με το «Jungle Report», η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κατασκεύασε εξ ολοκλήρου ένα ρεπορτάζ για τα γεγονότα στην Τουρκία δικής της εμπνεύσεως και το χρέωσε στο «ABC Australia». Απίστευτα πράγματα…

Η εξέγερση στην Τουρκία απέδειξε (για μία ακόμα φορά) τη «γύμνια» των ΜΜΕ. Και παρουσίασε ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα μας (και όχι μόνο). Η «πραγματική ενημέρωση», για να μην πω ακόμα περισσότερο η ίδια η «αλήθεια», κινδυνεύουν. Όχι πως δεν υπάρχουν ελεύθερα ΜΜΕ τα οποία (θα) μεταφέρουν τις ειδήσεις όπως έχουν. Όπως και αυτό εδώ που διαβάζετε τώρα. Πάντοτε θα υπάρχουν, αλλά συνήθως είναι πιο μικρά και απειλούνται. Και η απειλή είναι κατά κύριο λόγο οικονομική.Οι τράπεζες, αυτές ξέρουν!

* Τα γεγονότα συμβαίνουν μεν, αρκεί και να μεταδοθούν. Και το Mega τα μεταδίδει κατά το δοκούν. Δείτε αντιμετώπιση δύο διαφορετικών, πρόσφατων, γεγονότων. Τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για τους «μπάτσους-μπράβους» την έπαιξε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και την Παρασκευή και το Σάββατο (μία ημέρα μετά!). Τη δήλωση όμως της Υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έκανε λόγο για «πολιτική άρπα-κόλα» στον τομέα της υγείας δεν την μετέδωσε καν. Σκεφτείτε, έτσι; Να δίνει συνέντευξη σε μία εφημερίδα μία υφυπουργός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», να κατακεραυνώνει την ηγεσία του δικού της υπουργείου και όμως το κανάλι να την αγνοεί επιδεικτικά. Και να αναγάγει σε διήμερο θέμα την… απλή δήλωση ενός άλλου βουλευτή.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου