Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

... μνημόνιο 3 - ΜΜΕ - η σφαγή θα γίνει τον Οκτώβριο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τι μας επιφυλάσσει
το δεύτερο πακέτο μέτρων
του Οκτωβρίου

Το δεύτερο πακέτο των μέτρων για το ασφαλιστικό, που πρέπει να θεσμοθετηθεί έως τον Οκτώβριο, για να εφαρμοστεί από την 1.1.16 και μετά, είναι εξίσου επιβαρυντικό με το πρώτο που ψηφίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Θα εμπεριέχει διατάξεις για αγρότες, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα υπάρχει η ρύθμιση για την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων).

Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το ποια θα είναι τα ισοδύναμα που πρέπει να βρεθούν για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» άνω των 2 δισ. ευρώ, που δημιουργείται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που εφαρμόστηκαν από το 2013 και μείωναν τις συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις που πρόκειται να θεσμοθετηθούν αφορούν τα εξής σημεία του ασφαλιστικού συστήματος και "αγγίζουν" άμεσα τους ασφαλισμένους στα ΜΜΕ:

Ενοποίηση Ταμείων: Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη που θα καθορίζει την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης και θα περιγράφει αναλυτικά το μοντέλο που θα εφαρμοστεί. Εκτιμάται ότι η ενοποίηση θα γίνει στη βάση του ΙΚΑ, δηλαδή ότι όλα τα ταμεία θα ενσωματωθούν γύρω από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Απομένει όμως να καθοριστεί πώς θα γίνει η διοικητική ενοποίηση και ποια θα είναι η οικονομική αυτοτέλεια που θα διατηρήσει, αν θα διατηρήσει, το κάθε ταμείο.

ΕΤΕΑ: Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα αρθεί μόνο στην περίπτωση που θεσμοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να πληγεί εκ νέου με συνεχόμενες περικοπές, με στόχο να μετατραπεί σε ένα απλό βοήθημα της κύριας σύνταξης.

Κοινωνικοί πόροι: θα πρέπει να υπάρξει διάταξη η οποία θα οριοθετεί την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που υπάρχουν ακόμα, προκαλώντας όμως σημαντική μείωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στην πρώτη γραμμή της περικοπής μπαίνει το Αγγελιόσημο, τα έσοδα του οποίου καταλήγουν στα ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ).

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου