Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

... κυβέρνηση - στα θέματα ΜΜΕ με ρυθμό χελώνας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Θα κατατεθεί το ν/σ για τη δημοπράτηση των αδειών...
Καθυστέρηση 5 μήνων
στα βασικά θέματα των ΜΜΕ
από την κυβέρνηση
...θα υλοποιηθεί;


Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έρχεται και ο απολογισμός στα ΜΜΕ πρέπει να γίνει.

Το μοναδικό ουσιαστικό έργο που έγινε και είναι σημαντικό ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως αποτέλεσμα του συγκλονιστικού αγώνα των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε τη δέσμευσή του. Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τη βδομάδα του δημοψηφίσματος κατέθεσε, μέσω του υπουργού Χρήστο Σπίρτζη, μήνυση στην ΕΕΤΤ για τη σύμβαση με τη Digea, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες πρόκειται να κατατεθεί σήμερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών.

Η ΕΡΤ επανήλθε στις οθόνες, αλλά με 4μηνη καθυστέρηση από την εκλογή της κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται το λόγο. Προεκλογικά η ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για να λειτουργία της ΕΡΤ, «από μηδενική βάση" το οποίο κατέληξε στην επαναφορά του φορέα, μέσα από το νόμο της ΝΕΡΙΤ ". Η νέα ΕΡΤ έχει ακόμη τις υποχρεώσεις της ΝΕΡΙΤ για τη δέσμευση του μισού ανταποδοτικού τέλους, προκειμένου να κατατίθεται στο χρέος και τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργού επικρατείας, αλλά και του υπουργού οικονομικών, ενώ λόγο έχει και ο υπουργός πολιτισμού.

Στην υπόλοιπη αγορά η μοναδική παρέμβαση που έγινε ήταν η μετάθεση της προθεσμίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημίσεων από την 1η Ιουλίου, στην 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, κάποιοι επιχείρησαν να επαναφέρουν τη διάταξη στο κατεπείγον νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Παρά το θόρυβο, δεν έγινε καμία κίνηση για την είσπραξη του ειδικού φόρου τηλεόρασης, ενώ μετά από πολύμηνη έρευνα κατατέθηκε από το Χ. Σπίρτζη η μήνυση εναντίον των μελών της ΕΕΤΤ για τη σύμβαση με τη Digea. Η εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην ΕΡΤ, η οποία δεν είναι σε θέση ακόμη να αναπτύξει το δικό της δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό η Digea εξασφαλίζει, σε τέτοια εποχή, ένα σταθερό έσοδο.

Το νομοσχέδιο για τη δημοπράτηση των αδειών συντάχθηκε, αλλά παραμένει στα συρτάρια των γραφείων του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Νίκος Παππάς ανέβαλε διαρκώς την απόφαση για την κατάθεσή του και πλέον είμαστε πολύ κοντά, ξανά, σε εκλογές.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Σπίρτζη πρόκειται να κατατεθεί ως σήμερα. Ο υπουργός υποδομών πάντως δεν κατάφερε να ορίσει νέο πρόεδρο στην ΕΕΤΤ, η οποία παραμένει ακέφαλη για παραπάνω από 6 μήνες. Ταυτόχρονα το ΕΣΡ λειτουργεί με μόλις ... τέσσερα μέλη από τα επτά που ορίζει ο νόμος, χωρίς να διαθέτει πρόεδρο. Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κατάφερε να συγκροτήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων και να αποφασίσουν, με την πλειοψηφία των 4/5 τη νέα σύνθεση του οργάνου. Και χωρίς νόμιμο ΕΣΡ, δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου