Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

... το "πόθεν έσχες" και οι συχνότητες ...

*
Χρήστος Ξανθάκης
***
*

Δυο λόγια επιπλέον
για το "τηλεοπτικό" νομοσχέδιο


Το κομβικό ζήτημα σχετικά με το ΕΣΡ, την ανανέωση και συμπλήρωση της σύνθεσή του και το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, το περιέγραψε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Να μην επαναλαμβανόμαστε λοιπόν και απλώς να ευχηθούμε ότι θα τα βρουν τα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων και δεν θα προκύψουν κωλύματα από κάποιους που θα θελήσουν να τρίψουν τη μούρη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λόγω παρουσία της μητρός της στη σύνθεση του οργάνου. Οψόμεθα και θα τα ξαναπούμε για το ζήτημα όταν έρθει η ώρα του.

Ως τότε, δυο τρία πράγματα ακόμη για το νομοσχέδιο. Πριν από κάτι εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στη φημολογία για την διάρθρωση του και είχαμε σημειώσει ότι ρόλο κομβικό θα παίξει το περίφημο «πόθεν έσχες» των υποψηφίων. Στο άρθρο 6 λοιπόν, στην παράγραφο 4, ορίζονται οι σχετικές προϋποθέσεις ως εξής:


«Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας συνοδεύεται από στοιχεία , τα οποία αποδεικνύουν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων που διατέθηκαν ή προγραμματίζεται να διατεθούν για τη λειτουργία του παρόχου περιεχομένου από τον υποψήφιο και τους μετόχους του, εφόσον οι μέτοχοι είναι κύριοι αριθμού ή συγκύριοι μετοχών ή δικαιωμάτων ψήφου που υπερβαίνει το ένα τοις εκατό (1%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής στην αντίστοιχη διαδικασία αδειοδότησης. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τον ανωτέρω έλεγχο προσδιορίζονται με την προκήρυξη του Ε.Σ.Ρ.»

Κι όπως τις βλέπουμε και τις διαβάζουμε τις προϋποθέσεις, προκύπτει σαφώς ότι κάποιοι από τους υποψηφίους θα δυσκολευτούν σαφώς να τις καλύψουν. Ιδίως κάτι παιδιά, εγγόνια και ανήψια, που δεν έχουν βγάλει ούτε μια δεκάρα στις ζωές τους από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αλλά και επιχειρηματίες που μόνο ζημίες έχουν να παρουσιάσουν τα τελευταία έτη στο παθητικό τους. Και δεν είναι και οι τράπεζες σε φόρμα, για να αρχίσουν τα δάνεια και τα leasing με τρόπο αβέρτο και φιλικό…

Από εκεί και πέρα είναι προφανής ο πανίσχυρος ρόλος του Υπουργού που θα ρυθμίσει τις άδειες (του Υπουργού Επικρατείας δηλαδή, ας μην γελιόμαστε…), μιας και θα καθορίσει τον αριθμό τους και την τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία της δημοπρασίας, ενώ, εκ παραλλήλου, θα βάλει τη σφραγίδα του στην θυγατρική της ΕΡΤ για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. Παρεμπιπτόντως, μέσω του νομοσχεδίου, περνάει στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Υ.Γ.: Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Απαιτείται να γίνουν γνωστοί όλοι οι μέτοχοι των υποψηφίων εταιρειών, εκτός από τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι εισηγμένες στα κατά τόπους χρηματιστήρια. Για δες καιρό που διάλεξε ο ΔΟΛ να βγει από το ΧΑΑ!
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου