Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ελένη Αντωνιάδου: Η Barbie που έλεγε ψέματα

*

Τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό Ίντερνετ γίνεται ένας μικρός χαμός με την περίπτωση της Ελένης Αντωνιάδου «που διαπρέπει ως επιστήμονας στη NASA» και που η Mattel την έκανε... Barbie για να τιμήσει τα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα!

του Μπάμπη Πολυχρονιάδη


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία βράβευε την Ελένη Αντωνιάδου, γράφοντας:
«"Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι". Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».


Κάτω από την ανάρτηση της υπουργού, η Ελένη Αντωνιάδου σχολιάζει: «Δική μου η τιμή, ειδικά από εσάς μια γυναίκα με λαμπρή καριέρα εκτός και εντός πολιτικής που ταυτόχρονα είναι και νέα μητέρα, πραγματικά αξιοθαύμαστη! Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο σας!».

Όλα κυλούσαν καλά μέχρι εκεί, μέχρι που τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της υπουργού αλλά και σε προφίλ χρηστών του Facebook γέμισαν καταγγελίες εις βάρος της Ελένης Αντωνιάδου, με πιο σοβαρές αυτές που διατυπώθηκαν από τον επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκο που εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University) και που στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο CNRS.

Τι είπε ο κ. Μπουγιούκος; Ότι η Ε. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό campus της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευθεί από αυτή καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. «Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» συμπλήρωνε ο κ. Μπουγιούκος.

Και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να χοντραίνουν καθώς άρχισαν να εμφανίζονται νέες καταγγελίες για την τεχνητή τραχεία: τις επεμβάσεις τις είχε κάνει ένας Ιταλός χειρουργός, ο Πάολο Μακιαρίνι, και όλοι οι ασθενείς απεβίωσαν. Έφτασε δε η περίπτωση Μακιαρίνι να εξελιχθεί σε μεγάλο διεθνές ιατρικό σκάνδαλο.

Και ενώ όλοι οι ασθενείς είχαν αποβιώσει, η Ε. Αντωνιάδου καυχιόταν σε εκπομπή της Τατιάνας Σταφανίδου, το 2014 (όπου κυριαρχούσε η λεζάντα «Η Ελληνίδα καλλονή επιστήμονας της NASA που εκπαιδεύει αστροναύτες»), ότι το 2011 είχε τοποθετηθεί σε καρκινοπαθή τεχνητή τραχεία που είχε δημιουργήσει η ίδια με μία συμφοιτήτριά της και στην ερώτηση της Στεφανίδου αν ο ασθενής ζει μία φυσιολογική ζωή σήμερα, εκείνη κουνούσε καταφατικά το κεφάλι και λέει κάτι ακατάληπτο, και η δημοσιογράφος αναφωνεί «αυτό και αν είναι επίτευγμα».

Η Αντωνιάδου, τόσο στην εκπομπή της Στεφανίδου, όσο και σε δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά ακόμα και τώρα με αφορμή την ανάρτηση της Κεραμέως, ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να πει ότι «είναι υπερβολές αυτά που λέτε και γράφετε, εγώ ποτέ δεν ήμουν εργαζόμενη που διαπρέπει στη NASA».

Ούτε όταν τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Mattel, με αφορμή τα 60 χρόνια της κούκλας Barbie, την επέλεξε ως την πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model χάρις στα επιτεύγματά της στη NASA. Γιατί ως NASA Scientist την ανέφερε τότε η Mattel...Ούτε –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στις τόσες καταγγελίες που τη βαρύνουν και ειδικά για το αν ο ασθενής που ανέφερε στην Τατιάνα ήταν από εκείνους του Μακιαρίνι ή όχι.

Το μότο «μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι» το χρησιμοποιούσε συχνά η Ε. Αντωνιάδου, γι' αυτό το κόπιαρε και η υπουργός Παιδείας. «Μπορείς να γίνεις ότι ονειρεύεσαι, αρκεί να το πιστέψουν και οι άλλοι» θα συμπληρώναμε εμείς.
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Τελικά, η ηλιθιότητα σαν ανίκητη που είναι, μπορεί να έχει σχέση και με την αριστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή