Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

... να προκηρυχθούν άδειες για τους ρ/σ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η “φάμπρικα” με τις ραδιοφωνικές άδειες

Ανεξέλεγκτο είναι το πεδίο λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών εξαιτίας της κατάστασης στο ΕΣΡ αλλά και της μη εφαρμογής της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την έκδοση της προκήρυξης των ραδιοφωνικών αδειών, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια απίστευτη κατάσταση.

Οι συνεταιριστικοί σταθμοί έγιναν για να προστατευτούν δήθεν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά στην ουσία πρόκειται για σχήματα που κρύβουν τους επιχειρηματίες που βρίσκονται από πίσω ως χρηματοδότες.

Η εκπομπή τους είναι παράνομη, καθώς γίνεται με απόφαση της πρώην υπουργού Σοφίας Βούλτεψη και όχι με άδεια του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στη μία περίπτωση το ΕΣΡ αποδέχθηκε ο διαχειριστής του σχήματος να μην είναι εργαζόμενος του ραδιοφωνικού σταθμού και σε μια άλλη το συνεταιριστικό σχήμα να εκπέμπει μέσα από εγκαταστάσεις άλλου εκδοτικού ομίλου που φιλοξενεί τον πρώην ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού! Στην περίπτωση του VFM, που ανήκει στις εκδόσεις Λυμπέρη, το ΕΣΡ αποφάσισε να επιστρέψει την άδεια στην υπό εκκαθάριση εταιρεία, δίνοντάς της ένα περιουσιακό δικαίωμα, ενώ δεν υπάρχει σταθμός. Η άδεια αυτή θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση και το ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Το δεύτερο φαινόμενο είναι αυτό της αλλαγής του χαρακτήρα των σταθμών στο ραδιόφωνο. Ο νόμος 4279/2104 προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής του χαρακτήρα ενός σταθμού, π.χ., από ενημερωτικός σε μη ενημερωτικό, με το άρθρο 6. Η διάταξη αυτή ήταν «φωτογραφική» για την περίπτωση του ΑΝΤ1 FM, ο οποίος είχε γίνει ήδη από ενημερωτικός μουσικός με το όνομα Easy. Κατά αναλογία, σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο ισχύει και το αντίστροφο, ένας μη ενημερωτικός σταθμός να μπορεί να γίνει ενημερωτικός, κάτι που επιδιώκει να κάνει το Action 24 με τον μουσικό HOT FM. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ενταχθεί και το ΑΠΕ που συνεργάζεται με το ραδιόφωνο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη παράγοντας ενημερωτικό πρόγραμμα. Η επέκταση αυτή του ΑΠΕ έρχεται σε σύγκρουση με την παρουσία των κρατικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ3, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα. Για να υπάρχει όμως τέτοια σπατάλη του δημόσιου πόρου, χωρίς έσοδα για το κράτος, ο μόνος δρόμος είναι η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου