Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Προετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε με κλαδική απεργία

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι εξελίξεις στον Τύπο, μας αφορούν όλους

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εξελίξεις σε μία σειρά εργοστάσια του Τύπου, είναι συνέχεια του αντεργατικού σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και εργοδότες. Οι ανταγωνισμοί της αστικής τάξης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, συνοδεύονται και από την ανάγκη τους να ελέγξουν τα ΜΜΕ. Έτσι βλέπουμε εφοπλιστές, βιομήχανους και μεγαλοεργολάβους, να αλλάζουν χέρια τις επιχειρήσεις του κλάδου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι που εργάζονταν σε ΔΟΛ και Πήγασο, είναι ήδη άνεργοι χωρίς να πάρουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Το ίδιο πάει να συμβεί και με τους συναδέλφους σε Ίριδα και Πρακτορείο Ευρώπη. Με διαφορετικό τρόπο οδηγούνται σε παύση λειτουργίας μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου για να ξανανοίξουν κάτω από νέα διοίκηση με καλύτερους για αυτούς όρους.

Αξιοποιούν δηλαδή τα νομικά εργαλεία που τους δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να απαλλαγούν από χρέη και εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η επαναλειτουργία του Βήματος και των Νέων μέσω της εταιρίας Alter Ego, απέδειξε τι πάνε να πετύχουν. Να βγαίνει η ίδια δουλειά, με πολύ λιγότερο προσωπικό και μισθούς μειωμένους κοντά στο 30%. Δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί. Η αναδιάταξη στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου θα επηρεάσει τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια. Ακόμα και αν φαίνεται σε αυτή τη φάση πως μοιράστηκε η δουλειά, τα χειρότερα έρχονται.

Το σταμάτημα της λειτουργίας σε Ίριδα και Πρακτορείο Ευρώπη, θα σημάνει περαιτέρω εντατικοποίηση στα εργοστάσια που πήρανε τις δουλειές. Οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται σε Καθημερινή, News Press Hold και αλλού, δουλεύουν με χρήματα πολύ κάτω από την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ. Υπάρχουν επιχειρήσεις όπως η Ναυτεμπορική και η Dimont Print, που παρά τη δουλειά που πήρανε, δεν έχουν εξασφαλίσει να πληρώνονται κανονικά οι αποδοχές.

Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι με σταυρωμένα τα χέρια,
είναι ώρα για αγωνιστική δράση


Η εργοδοσία του κλάδου, μαζί με την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν αλλάζει τίποτα με τους αγώνες και πρέπει ο καθένας να κοιτάξει το τομάρι του. Θέλουν οι εργαζόμενοι να χαίρονται που οι συνάδελφοί τους στο διπλανό εργοστάσιο έμειναν άνεργοι, γιατί δήθεν αυτοί θα έχουν περισσότερη δουλειά.

Στην εργατική τάξη δεν αρμόζει να σκύβει το κεφάλι.

Το Σωματείο Λιθογράφων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου και το Σωματείο των Πρακτορείων Τύπου, συντονίζουμε τα βήματά μας. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες την απάντηση που τους αξίζει. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που δοκιμάζονται με αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να βάλουμε εμπόδια στην εντατικοποίηση της εργασίας και την περαιτέρω καταπάτηση των μισθολογικών μας κατακτήσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εργοστάσια που τυπώνουν εφημερίδες και περιοδικά να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η προετοιμασία της απεργίας να γίνει υπόθεση του κάθε συναδέλφου. Να συζητηθούν σε όλες τις βάρδιες, στους χώρους διαλείμματος και στα καπνιστήρια τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την επιτυχία της. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα άλμα στην ενότητα των εργαζομένων, να συμμετέχουν ακόμα και όσοι δεν είχαν απεργήσει ποτέ τους. Γιατί όταν έρχεται καταιγίδα, κανένας δεν πρόκειται να μείνει άβρεχτος όσο και αν θέλει να το πιστέψει.

Κάνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στους συναδέλφους της Ίριδας και των άλλων χώρων δουλειάς που αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια και τις καθυστερήσεις πληρωμών, να κάνουν αυτό τον αγώνα δική τους υπόθεση. Κανένας να μην επαναπαυτεί στο νομικό δρόμο και στις κούφιες υποσχέσεις της εργοδοσίας. Οι νόμοι είναι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν την εργοδοσία. Έχει νόημα να τους αξιοποιούμε, μόνο όταν συνδυάζονται με την οργάνωση της πάλης με κάθε τρόπο.

Αγωνιστικά

Η Διοίκηση

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου