Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η Ομοσπονδία Τύπου-Χάρτου για "Ευρώπη", "Αργος" κ.ά...

*
Ομοσπονδία
Μισθωτών Τύπου
& Βιομηχανίας Χάρτου
***
*

Ανακοίνωση


Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η απόφαση της εργοδοσίας στο πρακτορείο διακίνησης Τύπου «ΕΥΡΩΠΗ» να προχωρήσει σε διαδικασία πτώχευσης. Είναι κίνηση που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες το τελευταίο διάστημα όπου οι επιχειρηματίες – εκδότες επιλέγουν την πτώχευση ή τον πλειστηριασμό με βασικό στόχο να ξεφορτωθούν χρέη και το σπουδαιότερο τους εργαζόμενους με τα δικαιώματά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στον ΠΗΓΑΣΟ που οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, ή στον ΔΟΛ που έχασαν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως η προϋπηρεσία, δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα, ενώ τους έγινε μεγάλη μείωση μισθών, κάποιοι δε έχασαν και τη δουλειά τους. Και όλα αυτά ενώ οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά από νέους ιδιοκτήτες χωρίς χρέη, με λιγότερους εργαζόμενους, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Στην ΕΥΡΩΠΗ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παρόμοιο σχέδιο γι’ αυτό και μέσα σε δύο ημέρες μεθοδευμένα μεταφέρθηκε το σύνολο της δουλειάς στην άλλη επιχείρηση διακίνησης, την ΑΡΓΟΣ με αποτέλεσμα να βρίσκονται απλήρωτοι, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι.

Η εκάστοτε εργοδοσία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο με το οποίο θωρακίζουν οι κυβερνήσεις και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η σημερινή τα συμφέροντά τους θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό των κερδών τους. Αυτό αποκαλύπτεται από όλες τις παραπάνω εργοδοτικές μεθοδεύσεις.

Την ίδια ώρα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει καταργήσει ακόμη και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων αφήνοντάς τους να σφίγγονται στη μέγγενη των επιχειρηματιών και των τραπεζών, να γίνονται έρμαια των αδηφάγων διαθέσεών τους για ένταση της εκμετάλλευσης.

Με την απληρωσιά, τη μείωση μισθών, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την εξάπλωση των εργολαβιών με εργαζόμενους σχεδόν χωρίς δικαιώματα και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τους άνοιξε το δρόμο για μαζικές απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, ή για πέρασμα σε άλλον ιδιοκτήτη χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, συνθήκες που εξυφαίνει η εργοδοσία και στα πρακτορεία διακίνησης του Τύπου ή στα τυπογραφία.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι είναι η ίδια κυβέρνηση που διατηρώντας και ενισχύοντας την αντεργατική νομοθεσία, άλλαξε τον πτωχευτικό κώδικα σε όφελος των εργοδοτών, αφαιρώντας την όποια δυνατότητα να ικανοποιηθούν έστω και κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις των εργαζομένων. Έχει απελευθερώσει την εργοδοσία για αντεργατική δράση χωρίς όρια.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση εργοδοσία κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, το «δε γίνεται τίποτα με τους αγώνες», τη λογική του μικρότερου κακού, ωθώντας σε οδυνηρούς ταξικούς συμβιβασμούς με στόχο να υποτάξει τους εργαζόμενους σε μια ζωή- κόλαση.

Ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει αποδειχτεί ότι απέναντι σ' αυτή τη γενικευμένη επίθεση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων. Ποτέ δεν οργάνωσε διεκδικητικούς αγώνες, αντίθετα έβαζε εμπόδια σε αυτούς που αναπτύσσονταν.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΡΩΠΗ έχουν πάρει απόφαση να παλέψουν οργανωμένα με το σωματείο τους για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Είναι αγώνας που μας αφορά όλους! Πρώτιστα αφορά τους εργαζόμενους στην ΑΡΓΟΣ που πρέπει να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα όχι μόνο σαν εκδήλωση αλληλεγγύης, που είναι απαραίτητη, αλλά και γιατί τα ίδια σχέδια το επόμενο διάστημα θα παιχτούν και στην δική τους πλάτη αφού στο στόχαστρο της εργοδοσίας είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι μισθοί και τα συγκροτημένα δικαιώματά τους με εντατικοποίηση στη δουλειά και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Σ' αυτό τον αγώνα καλούμε και τους εργαζόμενους στα τυπογραφεία που τυπώνουν εφημερίδες, περιοδικά, άλλωστε και αυτοί βιώνουν την ίδια εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση, ζουν και δουλεύουν στις ίδιες άθλιες συνθήκες.

Καλούμε και τους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα και τους οποίους θέλουν προσάναμμα στη θυσία των άλλων εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ΕΥΡΩΠΗ και το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για να εκδηλωθεί αγωνιστικά και με απεργία αυτός ο αγώνας αλλά και η αλληλεγγύη και των άλλων εργαζομένων. Συντονίζουμε τα βήματά μας με όλα τα σωματεία του κλάδου προκειμένου να δώσουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες την απάντηση που τους αξίζει!

Αγωνιστικά


Η Διοίκηση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου