Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Οι εργαζόμενοι σε "Αργος" και "Ευρώπη" πήγαν στο Εργασίας

*
Ένωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*
Υπερασπίζονται τη δουλειά
και τα δικαιώματά τους
κόντρα σε κυβέρνηση και εκδότες

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στην 24ωρη απεργία στο πρακτορείο «Ευρώπη»
Μήνυμα σε κυβέρνηση και εκδότες πως δεν μένουν παρατηρητές στα επιχειρηματικά «παιχνίδια», αλλά οργανώνονται και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, έστειλαν χτες, με τη μαζική τους κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη». Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών είχε παράλληλα προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στην «Ευρώπη», η συμμετοχή στην οποία άγγιξε το σύνολο του προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα όλες οι εργασίες μεταφέρθηκαν από την «Ευρώπη» στο πρακτορείο «Αργος», ενώ «δίνει και παίρνει» η φημολογία ότι η «Ευρώπη» οδηγείται σε πτώχευση, απειλώντας να αφήσει «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους. Το σωματείο υπερασπίζεται όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως το «Αργος», εφόσον συγκεντρώσει τη δραστηριότητα των δύο μέχρι πρότινος πρακτορείων, πρέπει να διατηρήσει και τις θέσεις εργασίας.
Στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί την ίδια ώρα, η εργοδοσία πήρε μέρος μέσω ενός δικηγόρου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η εταιρεία οδεύει προς πτώχευση, χωρίς να διευκρινίζεται ούτε πότε, ούτε με ποιες διαδικασίες θα δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν συνάδελφοί τους από το πρακτορείο «Αργος», η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Για τη συνέχεια, το σωματείο έχει κηρύξει στάσεις εργασίας και στα δύο πρακτορεία την Τρίτη 29/8 (από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ. και από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ.), ώστε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση (στη 1 π.μ. και στις 11 π.μ., αντίστοιχα, στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας»).


«Μας ζήταγαν να βάλουμε πλάτη για να βάλουν αυτοί το μαστίγιο...»
«Κανένας εκδότης δεν πρέπει να αισθάνεται ότι θα κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του, κρυπτόμενος πίσω από μαζικές μετακινήσεις από το ένα πρακτορείο στο άλλο, κανείς εργαζόμενος, σε όποιο πρακτορείο και αν εργάζεται, δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής για τη θέση εργασίας του, όταν την ίδια στιγμή βρίσκονται στον "αέρα" 200 οικογένειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για ένα μέρος της μισθοδοσίας του Ιούλη και για τον Αύγουστο, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας. Πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα με τις ανάγκες των οικογενειών τους ενώ ζουν στην ανασφάλεια.
«Η γυναίκα μου βρήκε δουλειά, μετά από μεγάλο διάστημα ανεργίας, πριν λίγο καιρό. Τώρα κινδυνεύω να τη χάσω εγώ», λέει εργαζόμενος που δουλεύει 13 χρόνια στην εταιρεία. Ο ίδιος δεν είναι από τους πιο παλιούς, αφού υπάρχουν συνάδελφοί του με 20 και 25 χρόνια στη δουλειά.
Πολλοί θυμούνται με θυμό το κάλεσμα της εργοδοσίας το 2013, όταν επέβαλε περικοπές στα επιδόματα, να «βάλουν πλάτη». «Εμείς βάλαμε πλάτη, αυτοί βάλανε το μαστίγιο και σήμερα φτάσαμε εδώ», σχολιάζουν.
«Δεν μπορούμε οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε την απόφαση του Μπόμπολα και του κάθε Μπόμπολα», λένε ορισμένοι στηλιτεύοντας τα επιχειρηματικά «παιχνίδια». Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. «Σήμερα κάνουμε την αρχή», τονίζουν και εξηγούν πως προετοιμάζονται για μακρύ και δύσκολο αγώνα.
Γελιούνται όσοι νομίζουν πως θα ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους
«Δεν είμαστε οι πρώτοι που περνάμε αυτή την πόρτα», σημείωσε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο. «Ιδιαίτερα από τον δικό μας κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού, δεκάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Είναι μια επιλογή των επιχειρηματιών του χώρου γιατί είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος, προκειμένου να ξεφορτωθούν χρέη και - το σπουδαιότερο - τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε και πρόσθεσε: «Γελάστηκαν αν νομίζουν πως θα μας ξεφορτωθούν έτσι εύκολα».
Οσον αφορά το υπουργείο, σχολίασε πως η στάση του, όπως και στο παρελθόν, περιορίστηκε σε «ένα χτύπημα στην πλάτη και τίποτα παραπάνω», υπογραμμίζοντας την απαίτηση των εργαζομένων η κυβέρνηση «να δεσμευτεί για τα δίκια μας, για τις θέσεις εργασίας, για τα δικαιώματα που κατακτήσαμε με τη δουλειά μας και τον αγώνα μας».
«Ο αγώνας θα έχει συνέχεια», σημείωσε και τόνισε πως στα επόμενα βήματα οι εργαζόμενοι θα πορευτούν μαζί με τους συναδέλφους τους στο «Αργος» αλλά και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων.
Εξελίξεις και στην «Ιριδα»
Για τις εξελίξεις στην εκτυπωτική επιχείρηση «Ιριδα», που ανήκει στους ίδιους εργοδότες με την «Ευρώπη», ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Ενωσης Λιθογράφων και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη μοιράστηκαν 160 καταγγελίες Σύμβασης στους εργαζόμενους, οι οποίοι στέλνονται στην ανεργία και καλούνται από την εργοδοσία να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας, να την αφήσουν να υλοποιήσει με τα χέρια λυμένα τα αντεργατικά σχέδιά της και να κυνηγούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις μέσα από το νομικό δρόμο... «Ο νομικός δρόμος έχει αξία μόνο και εφόσον συνδυάζεται με την οργάνωση της πάλης», υπογράμμισε ο Λ. Σακκάς και πρόσθεσε πως η εργοδοσία πρέπει να βρίσκει μπροστά της τους εργαζόμενους του κλάδου.
Αναγκαία η κλιμάκωση του αγώνα και της αλληλεγγύης
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους μετάφερε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τριμερή.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους σημείωσε: «Μπορεί οι επιχειρηματίες, παλιά και νέα τζάκια στο χώρο του Τύπου, να τσακώνονται μεταξύ τους για τα μερίδια της πίτας, αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινό και ενιαίο μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις που υπάρχουν στο χώρο της διακίνησης των εντύπων αναδεικνύουν την κατάσταση: Με κάθε τρόπο προσπαθούν να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις, να τους αντικαταστήσουν με φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις. Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, από τη μια μεριά χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης και ευνουχισμού της μέσα από τον έλεγχο της πληροφόρησης από τους μεγάλους εκδότες, και, από την άλλη, τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία». Κατήγγειλε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης που διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ «στα λόγια υποτίθεται ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων».
«Χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας, να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στους κλάδους που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων», κατέληξε.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου