Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Eυτυχώς που υπάρχει και ο Πρετεντέρης...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Πρετεντέρης και ο υπόκοσμος
δημοσιογραφικών αποβλήτων


Ευτυχώς που υπάρχει και ο Γιάννης Πρετεντέρης και οι εφημερίδες του ΔΟΜ που νοιάζονται για τη διασφάλιση της δημοκρατικής ομαλότητα, της πολιτικής κανονικότητας, της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας της χώρας. Που νοιάζονται με λίγα λόγια για την ανόρθωση της χώρας.

Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο ίδιος ο αρθρογράφος των εφημερίδων του πρώην ΔΟΛ στο χθεσινό του άρθρο στα ΝΕΑ υπό τον τίτλο «Φωτογραφία» που εξηγεί το πως και το γιατί οι ιστορικές εφημερίδες δεν έπεσαν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Πρετεντέρης αναφέρεται σε αυτούς που ήθελαν να κλείσουν ή να ελεγχθούν οι εφημερίδες του ΔΟΛ όπως «κυβερνητικοί κομισάριοι, ζηλόφθονοι ανταγωνιστές, φιλόδοξα ψώνια κι ένας ποικιλόχρωμος υπόκοσμος δημοσιογραφικών αποβλήτων». Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Πρετεντέρη:
Αρχές Φεβρουαρίου. Οι εφημερίδες του ΔΟΛ είχαν διακόψει την έκδοσή τους λίγα 24ωρα έως ότου η Δικαιοσύνη διασφαλίσει τη λειτουργία τους.Κάποιοι πίστεψαν ότι έκλεισαν. Σε αγαστή συνέργεια, κυβέρνηση και τράπεζες κρυφογελούσαν που ξεμπέρδεψαν με τον μπελά.Ο Καμμένος μάλιστα φωτογραφίστηκε στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο ξαπλωμένος και πασίχαρος. Με το τελευταίο (νόμιζε) φύλλο των «ΝΕΩΝ» λάφυρο στα πόδια του.Οκτώ μήνες αργότερα «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα» κυκλοφορούν μια χαρά. Για τον Καμμένο δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.Στο ενδιάμεσο χρειάστηκε να αποτραπεί η πιο αδιανόητη επιχείρηση ελέγχου του Τύπου σε ευρωπαϊκή δημοκρατία.Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Φλαμπουράρης είχε αναπτύξει στους εκπροσώπους των τεσσάρων τραπεζών ένα φαραωνικό σχέδιο συγχώνευσης ΔΟΛ, Πήγασου, Μega, Αργους και Ιριδας με ανθρώπους επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ονόματα, γνωστά.Η προσπάθεια εξελίχθηκε πεισματικά και πιεστικά. Αν επιτύγχανε, το 75-80% του ελληνικού Τύπου θα περνούσε σε κυβερνητικά χέρια.Η αντίδραση των δημοσιογράφων ενεργοποίησε ένα σχέδιο Βήτα: αφού αντιδρούν στο μπαλαμούτι, κλείστε τους τις εφημερίδες!Ευτυχώς απέτυχαν. Κόλλησαν στους εργαζομένους, στην κοινωνία, στη Δικαιοσύνη, αλλά και στα λεφτά. Οι επίδοξοι «αριστεροί μιντιάρχες» δεν αποδείχτηκαν μόνο ντεμέκ αριστεροί αλλά και γιαλαντζί μιντιάρχες.Ενα ευτελέστερο υποκατάστατο του αρχικού σχεδιασμού εξελίσσεται πλέον με εξαγορές κλειστών εφημερίδων και περιθωριακών καναλιών.Ο στόχος μένει ίδιος: ένα ισχυρό μιντιακό συγκρότημα ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη, ευκολότερα θα πάρει ο ΠΑΟΚ το Τσάμπιονς Λιγκ - αλλά δουλειά τους και δουλειά μας.Το βέβαιο είναι ότι πολύς κόσμος ήθελε να κλείσουν ή να ελεγχθούν αυτές οι εφημερίδες.Κυβερνητικοί κομισάριοι, ζηλόφθονοι ανταγωνιστές, φιλόδοξα ψώνια κι ένας ποικιλόχρωμος υπόκοσμος δημοσιογραφικών αποβλήτων.Δεν τους έγινε το χατίρι. Αλλά επειδή η χυλόπιτα οδηγεί σε εμπάθεια, θα καθησυχάσω τις ευγενείς ανησυχίες τους.Τρεις απλές παρατηρήσεις.Πρώτον, οι μεγάλες εφημερίδες είναι σαν τα μεγάλα βαπόρια. Δεν στρίβουν εύκολα κι αν στρίψουν φαίνεται.Δεύτερον, κριτές της κατεύθυνσης και της ποιότητας των εφημερίδων είναι οι αναγνώστες τους. Οχι οι ανταγωνιστές τους, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι Ρουβίκωνες.Τρίτον, οι εφημερίδες αυτές αποτελούν μέρος της Ιστορίας του τόπου. Κι η Ιστορία όταν γράφει, δεν ξεγράφει.Με άλλα λόγια, δεν τραβάμε ζόρι για κανέναν.Μας νοιάζει πολύ όμως να διασφαλιστούν η δημοκρατική ομαλότητα, η πολιτική κανονικότητα, η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και η οικονομική ανάπτυξη. Η ανόρθωση δηλαδή της χώρας.Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς ότι δεν έγινε το χατίρι όσων ξερογλείφονταν για τα ιμάτιά μας.Τι να κάνουμε παιδιά; Χάσατε!Την επόμενη φορά όμως ρωτήστε και κανένα δημοσιογράφο.
---
---
*

2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς δηλαδή που εμφανίστηκε ο παχουλός με τα ανοιχτά πουκάμισα (κάπως έτσι δεν τον περιέγραψε;) για να πάρει το μαγαζί καθαρό από αμπάρια και χρέη, για να κάνει απολύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την επόμενη φορά να μας πεις πώς ένας δημοσιογράφος σαν τον Ψυχάρη μαζί με κάτι άλλους σοβαρούς δημοσιογράφους σαν κι εσένα κατάφεραν κι έφτασαν τον ΔΟΛ στον πάτο. Ευτυχώς οι μεγάλες εφημερίδες που είναι σαν τα μεγάλα καράβια στρίβουν μόνο δεξιά και δεν τον βλέπουν οι 10.000 αναγνώστες τους, από τα 10 εκ. Ελληνες. Οσο για την ιστορία γράφει ότι φορτώθηκαν στον ελληνικό λαό 200 εκ. από θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ και άλλα 150 εκ. προστέθηκαν από 1.1.2017 στο δημόσιο χρέος από το Μέγαρο Μουσικής ελέω ΔΟΛ. Επί πλέον η ιστορία λέει, εργαζόμενοι του ΔΟΛ στο δρόμο απλήρωτοι και χωρίς αποζημίωση, κάποιοι άνεργοι και όσοι επαναπροσλήφθηκαν την επόμενη φορά να μας ενημερώσεις, εσύ ο γίγας της δημοσιογραφίας, με τί μισθούς και τι ωράρια. Ευτυχώς, τελικά, που τα ιστορικά έντυπα έπεσαν στα χέρια του εκδότη του Κήρυκα των Χανίων, με την τεράστια εμπειρία και επιτυχία στο χώρο των εκδόσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή