Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Η επόμενη ημέρα για τον ΔΟΛ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...στην εποχή Μαρινάκη


Αγώνας δρόμου για επανέκδοση του «Βήματος της Κυριακής» στις 20 Αυγούστου. Διαμηνύεται ότι θα επαναπροσληφθούν τα δύο τρίτα. Αλλιώς ότι ένας στους τρεις πρώην εργαζόμενους του ΔΟΛ θα μείνει άνεργος...

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το «Βήμα της Κυριακής» δεν θα βρεθεί στα περίπτερα μαζί με τις άλλες εφημερίδες. Είναι και αυτό ένα τίμημα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη αλλά και των δυσκολιών της μεταβίβασης της εταιρείας στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. To ίδιο συνέβη με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τα «Νέα» της Παρασκευής, το ίδιο θα συμβεί με το φύλλο της συγκεκριμένης εφημερίδας την προσεχή Δευτέρα – μια ιστορική απουσία.

Ως γνωστόν η εταιρεία μεταφέρεται άρον άρον από τα γραφεία της οδό Μιχαλακοπούλου 80, έδρα του ΔΟΛ από το 2004, στο κτίριο που στέγαζε μέχρι πριν από έναν χρόνο τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφ. Συγγρού. Από εκεί θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 16 Αυγούστου η επιχείρηση επαναλειτουργίας των μέσων ενημέρωσης του ιστορικού Συγκροτήματος. Θα κληθούν κάποιοι να επαναπροσληφθούν. Πόσοι;

Οπως διεμήνυσαν το Σάββατο στελέχη που θα βρίσκονται στο επόμενο σχήμα, «οι δύο εφημερίδες και ηλεκτρονικές εκδόσεις θα επανδρωθούν κατά πρώτο λόγο από τον κύκλο των απολυθέντων συναδέλφων και εκτιμάται ότι τα δυο τρίτα των τεχνικών και δημοσιογράφων θα έχουν ευκαιρία απασχόλησης στη νέα εκδοτική εταιρεία του κ. Μαρινάκη». Αυτό σε άλλη μετάφραση σημαίνει ότι το 33% των δημοσιογράφων και των τεχνικών θα μείνει άνεργο. Οπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΔΟΛ για τους οποίους δεν γίνεται καμία μνεία.

Οσο για αποζημιώσεις και δεδουλευμένα… αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι απολύθηκαν και θα αποζημιωθούν κατ’ αναλογία με τις απαιτήσεις τους από το 25% του τιμήματος πάντα σύμφωνα με τη νομοθεσία». O κ. Μαρινάκης είχε δώσει περί τα 22 εκατ. ευρώ για τον ΔΟΛ κατά τον πλειοδοτικό διαγωνισμό του περασμένου Μαΐου.

Ως προς τις αιτίες της άμεσης μετακόμισης κύκλοι της εταιρείας τις απέδωσαν στις πιέσεις της ιδιοκτήτριας του κτιρίου Εθνικής Τράπεζας και όχι στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη να μεταφέρει το απόκτημά του πιο κοντά στη φυσική του έδρα που είναι ο Πειραιάς.

«Η νέα ιδιοκτησία αναγκάστηκε σε ταχεία μετεγκατάσταση από την οδό Μιχαλακοπούλου στη λεωφόρο Συγγρου επειδή η Διοίκηση της Εθνικής υπήρξε άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις για το ενοίκιο και επειδή η θυγατρική της επι των ακινήτων απαίτησε με εξώδικο από την ειδική διαχείριση την άμεση παράδοση του κτιρίου», εξήγησαν.

Τι χαρακτήρα θα έχουν οι εφημερίδες και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης υπό τη νέα ιδιοκτησία; Υπάρχει η πρόθεση και η ελπίδα να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά και την κουλτούρα που τα συνοδεύει, παραμένοντας εκφραστές του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, τιμώντας την ιστορία τους όπως την τίμησαν και οι εργαζόμενοί τους -ακόμα και αυτοί που δεν είναι οι «εκλεκτοί» και δεν θα προσληφθούν.

Δεν μένει βέβαια παρά οι νέες εκδόσεις των «Νέων» και του «Βήματος της Κυριακής» να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Ο έως τώρα διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης, με tweet του προανήγγειλε την επανέκδοση της εφημερίδας την Κυριακή 20 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου