Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

SPUTNIKNEWS.GR - εκτοξεύτηκε...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανέβηκε στον ουρανό
των ελληνικών ΜΜΕ ο ρωσικός πύραυλος



ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ SPUTNIKNEWS.GR - ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ

Οι Ρώσοι μπήκαν και τυπικά στα ελληνικά ΜΜΕ με την εκτόξευση του μιντιακού τους πυραύλου στην ελληνική γλώσσα. Το sputniknews.grβρίσκεται σε τροχιά στον διαδικτυακό αέρα την εβδομάδα που διανύουμε, όπως σας είχαμε ενημερώσει από το προηγούμενο Σάββατο. Ο σχεδιασμός τού σάιτ είναι πανομοιότυπος με εκείνον του Sputnik International και των άλλων σελίδων του μεγάλου ρωσικού πρακτορείου σε πολλές χώρες του κόσμου. Την πρώτη ημέρα την «κυκλοφορίας» του έδωσε το στίγμα του, αλλά όχι και το δημοσιογραφικό εύρος που αναμένεται να επιδιώξει στη συνέχεια αυξάνοντας τον αριθμό των συνεργατών του και ανοίγοντας το φάσμα των θεμάτων του. Ποιο είναι το στίγμα; Ότι στηρίζει ανοικτά τη ρωσική πολιτική και τα συμφέροντα της Ρωσίας με σειρά άρθρων και θεμάτων όπως είναι τα «Κριμαία-Κιεβο, δυο διαφορετικοί κόσμοι», «Ρεκόρ εξαγωγών για τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα», «‘‘Λευκά κράνη’’, τέλος εποχής» (είναι η οργάνωση με την «προβοκατόρικη δράση» στη Συρία, όπως επισημαίνει), «Κινζάλ, το ασταμάτητο ρωσικό "στιλέτο"» (είναι το «ρωσικό σούπερ υπερηχητικό αεροπυραυλικό σύστημα») και άλλα.

Οι αρθρογράφοι

Βασικότερος αρθρογράφος του ελληνικού Σπούτνικ είναι ο Δημήτρης Λιάτσος, ανταποκριτής στη Ρωσία επί χρόνια ελληνικών και κυπριακών Μέσων και αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Επίσης υπήρξε κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής Sputnik express, στο Πρακτορείο FM, σε συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Rossia Segodnya.

Μεταξύ των αρθρογράφων που είδαμε την πρώτη ημέρα είναι (οι «δικοί» μας, λόγω προέλευσης από το αθλητικό ρεπορτάζ) Μιχάλης Τσόχος, Νίκος Παπαδογιάννης και, ακόμα, η Ανθή Παζιάνου που από τη Μυτιλήνη, όπου ζει και εργάζεται, παρακολουθεί το προσφυγικό ζήτημα, θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, οικονομίας-τουρισμού και κοινωνίας στο Βόρειο Αιγαίο. Άρθρα και ρεπορτάζ της δημοσιεύονται στην Καθημερινή, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua News Agency), το «Εμπρός» της Λέσβου, ενώ συνεργάζεται κατά καιρούς με το BBC και άλλα διεθνή δίκτυα και εφημερίδες.

Προηγμένη τεχνολογία

Όπως γράφαμε στο ρεπορτάζ του Σαββάτου, το sputniknews.gr στήθηκε με επίβλεψη από τη Μόσχα και στην κορυφή του στελεχώνεται από Ρώσους (δείτε εδώ λεπτομερή στοιχεία από νεότερη ανάρτηση των Zoornalistas, χθες, Δευτέρα). Τα γραφεία του βρίσκονται στη Λεωφόρο Αθηνών (απέναντι από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Φως των Σπορ) και λειτουργεί με υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα «που όμοιά τους δεν υπάρχουν στο ελληνικό Διαδίκτυο» όπως μας ειπώθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του μπλογκ. Απασχολεί περίπου 15 συντάκτες και στις πρώτες ώρες της λειτουργίας του δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για πολύ γρήγορη και πλούσια ροή με εναλλαγές θεμάτων στην κορυφή της σελίδας του, αλλά καλύπτει την κυριότερη ειδησεογραφία. Πάντως, επειδή από ημέρες λειτουργούσε δοκιμαστικά (χωρίς να υπάρχει πρόσβαση για το κοινό) έχει αρκετό βάθος σε αναρτήσεις.

 Μαζί με τις ευχές μας να έχει επιτυχία και γρήγορη άνοδο, θα πούμε ότι παρακολουθούμε την πτήση του ρωσικού ενημερωτικού πυραύλου για να σχηματίσουμε με τον καιρό ολοκληρωμένη γνώμη. Καλή συνέχεια

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου