Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

... τα πρακτορεία Τύπου κόβουν επιδόματα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πρακτορεία κόβουν αφειδώς επιδόματα...
.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Καταγγέλουμε την εργοδοσία της «ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.» για την αυθαίρετη, προκλητική και μονομερή περικοπή των επιδομάτων που προβλέπονται από την Συλλογική μας Σύμβαση. Αποδείχθηκε τι εννοούσε η διεύθυνση της εταιρείας, στην ενημέρωση που πραγματοποίησε στους εργαζόμενους την προηγούμενη ημέρα, όταν μιλούσε για τις θυσίες που επιβάλλεται να κάνουν οι εργαζόμενοι για να σωθεί η εταιρεία.

Επίσης, «στάχτη στα μάτια» ήταν και η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε προς την διοίκηση του Σωματείου μας, αφού τα εκκαθαριστικά με τους «κομμένους» μισθούς μοιράστηκαν στους εργαζόμενους αμέσως μετά.

Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι οι διοικήσεις των πρακτορείων δεν θα προχωρούσαν σε ανάλογες ενέργειες και είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους για αυτό. Άλλωστε η Κυβέρνηση, η σημερινή όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας τις επιταγές του μεγάλου Κεφαλαίου και της ΕΕ, έχουν φροντίσει δίνοντας στις εταιρείες ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο, για να πραγματοποιήσουν τις αντεργατικές τους επιδιώξεις.

Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη που μας τάζουν περνάει πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων. Περνάει πάνω από μισθούς πείνας από φτώχεια και εξαθλίωση. Το κριτήριο για την ανάπτυξή τους είναι η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων ενώ καρφί δεν τους καίγεται για τις δικές μας ζωές.

Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε υποστεί τεράστια αφαίμαξη του εισοδήματός μας μέσα από την υψηλότατη φορολογία, τα χαράτσια, τις περικοπές, την απλήρωτη εργασία, χωρίς να έχουμε πάρει καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα οι διοικήσεις των πρακτορείων με διάφορους τρόπους θα θέσουν μπροστά μας ψεύτικα διλήμματα, όπως να περικόψουμε μέρος του μισθού μας για να μείνει ο υπόλοιπος, ή ότι αν δεν δεχθούμε τις περικοπές θα κλείσουν οι εταιρείες. Στον Κλάδο έχουμε πολλά παραδείγματα όπου οι εργαζόμενοι υπέκυψαν στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα και αποδέχτηκαν περικοπές, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν τη δουλειά τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεων Λυμπέρη κ.ά. με χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα της Εκτυπωτικής Βορείου Ελλάδος, στην οποία κύριοι μέτοχοι ήταν οι εκδότες που έχουν και τα πρακτορεία Τύπου, όπου οι εργαζόμενοι συναίνεσαν σε απανωτές μειώσεις των μισθών τους, χωρίς αυτό να αποτρέψει το κλείσιμο της εταιρείας. Το αν θα κλείσει ή όχι μία εταιρεία, δεν εξαρτάται από τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους, αλλά αποκλειστικά από τις επιλογές των εργοδοτών.

Γνωρίζουμε ότι οι επιλογές των διοικήσεων των πρακτορείων είναι προϊόν σχεδιασμού όπου βασικός στόχος είναι η μείωση του «κόστους εργασίας», όπως λένε για τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Απόδειξη αυτού είναι η κοινή, προ διμήνου, ανακοίνωσή τους που μας προετοίμαζε για τις περικοπές.
Η ΕΥΡΩΠΗ παίζει τον ρόλο του «λαγού» σε αυτήν την ιστορία, και σε κάθε περίπτωση αν αυτά τα μέτρα περάσουν, δεν θα είναι τα τελευταία, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει και η ΑΡΓΟΣ.

Το Δ.Σ. εφαρμόζοντας την απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. των εργαζομένων, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας και στα δύο πρακτορεία (ΑΡΓΟΣ & ΕΥΡΩΠΗ), την Παρασκευή 30 Αυγούστου, από τις 07:00 έως τις 11:00 το πρωί και την διεξαγωγή έκτακτης Γ.Σ. που θα αποφασίσει κινητοποιήσεις. Η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στις 08:45, στον προαύλιο χώρο της ΕΥΡΩΠΗΣ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν μαζικά στην στάση εργασίας και στην Γ.Σ.

Καλούμε ακόμα και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε άδεια ή σε ρεπό, τους οδηγούς που είναι σε δρομολόγιο στο λεκανοπέδιο, να συμμετέχουν στην Γ.Σ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων επιδομάτων.
• Υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα διασφαλίζει τουλάχιστον ότι και η τελευταία.

Ο αγώνας θα είναι σκληρός και διαρκής. Πρέπει όλοι να πάρουμε θέση. Δεν θα είμαστε μόνοι μας, θα έχουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων του Κλάδου και όχι μόνο.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου