Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

... τι; περιμένετε σύνταξη; πότε; πόσο; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέο Ασφαλιστικό:
Όλοι στο ΙΚΑ με μικτό σύστημα
και τέλος οι επικουρικές συντάξεις



Οι πρώτες διαρροές που έχουν γίνει από την επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο Ασφαλιστικό, εστιάζονται σε πρόταση για υπολογισμό του ύψους των συντάξεων στο μέλλον, που θα προκύπτει από το σύνολο του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων και όχι από την τελευταία πενταετία ή την τελευταία διετία, όπως συμβαίνει έως τώρα, ανάλογα το Ταμείο.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο. Αλλαγή που θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους. Οι δανειστές πιέζουν πάνω στο παλιό σενάριο για την ενοποίηση επικουρική και κύριας σύνταξης. Το σενάριο αυτό προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική.

Το μικτό σύστημα που επεξεργάζονται τα μέλη της επιτροπής βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης η οποία θα συνδεθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Η σύνταξη θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους όταν συμπληρώνουν το 67ο έτος και το ύψος της εξετάζεται να συνδεθεί με το όριο της φτώχειας, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη θα ήταν στα 384 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.610 ευρώ το χρόνο, που είναι το όριο φτώχειας για το 2014. Δεν αποκλείεται όμως να καθοριστεί και κάτω από τα 360 ευρώ στην περίπτωση που η επιτροπή υιοθετήσει πλήρως και χωρίς αλλαγές τις προβλέψεις του νόμου 3863.

Το δεύτερο τμήμα σύνταξης θα είναι αμιγώς ανταποδοτικό, δηλαδή θα εξαρτάται από τις εισφορές που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Ο υπολογισμός των εισφορών θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός ώστε να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία με καταβολή εισφορών και όχι η εισφοροαποφυγή.

Παράλληλα το νέο σχέδιο προβλέπει ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ ως το 2017. Παράλληλα το κράτος δεν θα εγγυάται παρά ένα μίνιμουμ ποσό στη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση της καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων ήρθε από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου