Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ανακοίνωση Εργαζόμενων στον ΔΟΛ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

e-mail εργαζόμενων 
στον ΔΟΛ

Το «αόρατο σώμα»
των εργαζομένων στον ΔΟΛ



Ακούγεται γύρω μας συνεχώς: Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ σε λίγο δεν θα έχουν πλέον, υπόσταση, ως απολυμένοι μιας πτωχευμένης εταιρείας του Τύπου, που εκπλειστηριάστηκε με τη διαδικασία της εν λειτουργία εκκαθάρισης.

Δεν είναι έτσι. Γιατί πάνω από τη νομική υπόσταση υπάρχει η συλλογική υπόσταση ως εργαζομένων που συνέχισαν να βάζουν την υπογραφή τους -ο καθένας/μία από το όποιο πόστο- και σφράγισαν το «πέρασμα» με τη δουλειά τους.

Μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, το «αόρατο σώμα» δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, διατηρεί τη δύναμη της φωνής των δίκαιων αιτημάτων ενάντια στον εφησυχασμό των μειωμένων εργατικών απαιτήσεων.

Έτσι είναι. Γιατί είμαστε εδώ. Και θα άξιζε να έχει γίνει προ πολλού μια συνέλευση που να δηλώνει για την επόμενη μέρα ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ - ύστερα από έξι μήνες απληρωσιάς από τον προηγούμενο εργοδότη, και δυο από τον εκκαθαριστή-είναι αποφασισμένοι :
  • να μείνουν αλληλέγγυοι ο ένας/ η μια δίπλα στον άλλο/ άλλη διεκδικώντας δουλειά για όλους με δικαιώματα. 
  • να μην δεχτούν ούτε λίστες του... Σίντλερ, με τις απολύσεις, να κρύβονται πίσω από το τυπικό πλαίσιο της εκκαθάρισης, ούτε μειώσεις μισθών για την επόμενη φάση, μετά την εκκαθάριση, στο όνομα της διάσωσης θέσεων εργασίας.
  • να επιμείνουν στο δίκαιο αίτημα για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, διατήρηση των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπείς όρους εργασίας. 
Και συνέλευση και κοινό ψήφισμα του «αόρατου σώματος» των εργαζόμενων χρειάζεται έστω και τώρα.

Ο ΔΟΛ είναι ένα από τα εμβληματικά παραδείγματα της πραγματικότητας που επικρατεί στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ γενικότερα, όπου η κακοδιαχείριση από τη μια και ο οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματιών ωθεί σε ανακατατάξεις. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ «παλιών» και «νέων» επενδυτών δίνουν το ρυθμό και στο χώρο των ΜΜΕ.

Συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

Όπως συνεχίζουν να υπάρχουν οι «αόρατοι» συνάδελφοί μας στις επιχειρήσεις Μπόμπολα, στο Mega Channel, στην Ίριδα, στα Πρακτορεία Διανομής Τύπου.

Ενάντια στην εναρμονισμένη πρακτική εργοδοτών, που, κάνοντας καθεστώς την απλήρωτη εργασία, επιδιώκουν να αφανίσουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές τακτικές στα ΜΜΕ που μας θέλουν συμβιβασμένους.

Εργαζόμενοι στον ΔΟΛ 
---
* Το κείμενο αυτό, ως πρόταση για συνέλευση, έχει σταλεί από το πρωί της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017 στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στο «Βήμα» και στα «ΝΕΑ» και κοινοποιήθηκε στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ. 
---
*

1 σχόλιο: