Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

H Κυβέρνηση βάζει "πλάτη" στην αδήλωτη εργασία;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το νομοσχέδιο
«απελευθερώνει» τη «μαύρη» εργασία
και τις εργοδοτικές παρανομίες


Απαλλάσσονται των ποινών οι παραβάτες
για την αδήλωτη εργασία (έναντι ενός ευτελούς ποσού)
σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Του Κώστα Νικολάου*

Οι εργοδότες στο εξής έχουν δικαίωμα να παρανομούν, να μην δηλώνουν τους εργαζόμενους και όταν αποκαλυφθούν, πάλι έχουν το δικαίωμα αντί των προστίμων… να προσλάβουν το μισθωτό για τρεις μήνες έως ένα χρόνο… και να τη γλυτώνουν!

Δηλαδή, ελεύθερα πλέον οι εργοδότες θα ξεζουμίζουν τους μισθωτούς για ένα, δύο, τρία χρόνια (ανάλογα με τη «μαγκιά» του εργοδότη). Θα τους κλέβουν από το μισθό, από υπερωρίες, άδειες, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα κ.λπ. και θα γλιτώνουν την ασφάλιση – εφορία και ό,τι άλλο… Μετά, και μόνο εφόσον αποκαλυφθούν θα προσλαμβάνουν τον μισθωτό (για λίγο) και θα απαλλάσσονται, όχι μόνο από τα πρόστιμα, αλλά και από οφειλές μεγάλων χρηματικών ποσών που αφορούν το μισθωτό!

Ελεύθερα λοιπόν θα αλωνίζουν, αφού η αδήλωτη εργασία εφεξής από διαρκές έγκλημα που συνιστά… θεωρείται πλέον νόμιμη!

Ωραία, συγχαρητήρια στα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας για τη φαεινή ιδέα και τις αποκαλύψεις για το πώς σκέπτονται και πώς βλέπουν τους εργαζόμενους. Ότι δηλαδή δεν έχουν δικαιώματα, δεν είναι άνθρωποι, αλλά οι δούλοι και τα σκλαβάκια των εργοδοτών!

Και εφόσον λοιπόν ο μισθωτός αποτελεί το δούλο, κανένας λόγος γι’ αυτόν. Τώρα αν τον έκλεβε ο εργοδότης, πόσο τον έκλεβε, τι θα γίνει με την αναδρομική του ασφάλιση και την εισφοροδιαφυγή των Ταμείων που λιμοκτονούν, ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συντελεστές γύρω από το θέμα αυτό.

Αδήλωτη εργασία

Δεν υπάρχει άλλη χώρα με το 25% των εργαζομένων αδήλωτους – ανασφάλιστους! Με αυτό το ύψος (10 δισ. ετησίως) εισφοροδιαφυγής, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με ανέλεγκτες επιχειρήσεις, με ανύπαρκτες επιθεωρήσεις εργασίας, η «μερική» απασχόληση οργιάζει! Οι εργολαβίες κάνουν πάρτι! Εργαζόμενοι ως «ελεύθεροι επαγγελματίες»! To εργόσημο εισβάλει και σε επιχειρήσεις!

Το ΕΒΕΑ καταγράφει την αδήλωτη εργασία στο 50%, αφού για να τεκμηριώσει την πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στα 10% ισχυρίζεται… «ότι έτσι θα οδηγήσει σε αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, ενώ η μείωση των εσόδων για τα ταμεία ανά υπόχρεο, θα αντισταθμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπόχρεων εισφοράς»!

Άμεσες – επείγουσες προτάσεις


Απαιτούνται άλλες πολιτικές και άλλες κυβερνήσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Που θα σέβονται τη μισθωτή εργασία και θα θεωρούν τους μισθούς και την αγοραστική τους δύναμη βασικό εργαλείο ανάπτυξης και όχι κόστος και εχθρό. Η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.

Ποινικές κυρώσεις


Η αδήλωτη εργασία σε επιχειρήσεις, συνιστά αξιόποινη πράξη οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Κατά την αποκάλυψη συνεπώς, ενεργοποιείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη (βάση του Ν. 2336/1995) αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης 3 – 6 μήνες και χρηματικές ποινές ανάλογα με το ύψος της παράβασης.

Διοικητικές κυρώσεις

Σε κάθε παράβαση (αδήλωτης εργασίας) τεκμαίρεται ότι η σχέση είναι πλήρους απασχόλησης και διήρκησε όσο ο κενός ανασφάλιστος χρόνος του μισθωτού. Καταλογίζονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του αδήλωτου μισθωτού για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έως τον τελευταίο προηγούμενο εργοδότη. Καθώς και χρεωστικές οφειλές από διαφορές, σε μισθό, υπερωρίες, άδειες, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, που θα πρέπει να καταβληθούν στο μισθωτό. Το βάρος της απόδειξης (των διαφορών) το έχει η επιχείρηση.

Κίνητρα ενθάρρυνσης για μαζικές προσφυγές

Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εργασιών, προστατεύονται και δεν απολύονται. Ο ρόλος των συνδικάτων αναβαθμίζεται με δικαίωμα μαζικών προσφυγών, αλλά και η ενδεχομένη αδιαφορία των αρμοδίων αρχών τιμωρείται.

Αντικίνητρα χρήσης εργολαβιών

Οι αποδοχές των εργαζομένων σε εργολαβίες ισοδυναμούν με τις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης. Παραβάσεις των ενδιάμεσων εργοδοτών (εργολάβων) βαρύνουν καταρχήν τον κύριο εργοδότη. Στις καταστάσεις προσωπικού των επιχειρήσεων (ΑΠΔ) θα πρέπει να αναγράφονται (χωριστά) και το προσωπικό σε εργολαβίες.

Αντικίνητρα – απαγόρευση

Η «μερική απασχόληση» να ξαναγίνει 25% ακριβότερη, όπως ήταν και στο παρελθόν, να έχει σταθερά ωράρια, χωρίς υπερωρίες και περιορισμό στο 10% ανά επιχείρηση. Εργαζόμενοι με παράνομο δελτίο παροχής – «μπλοκάκια» μετατρέπονται σε εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης. Ενώ η ασφάλιση με εργόσημο, απαγορεύεται ρητά σε επιχειρήσεις.

Έννομη τάξη (ΣΣΕ)


Να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός και οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, και τα συνδικάτα να ανασυγκροτηθούν, καθώς το 60% των εργαζομένων δεν καλύπτεται από κανένα σωματείο.

Ο ρόλος του ΣΕΠΕ

Η αναβάθμισή του κρίνεται απαραίτητη, τόσο για την τήρηση της νομοθεσίας όσο και την εφαρμογή. Δηλαδή, την φροντίδα για την καταβολή δεδουλευμένων και εργατικών διαφορών, χωρίς την απαραίτητη προσφυγή στα αστικά δικαστήρια.

* Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου