Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Για τους εργάτες της Fiat δεν υπάρχουν λεφτά!

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Fiat-Ανιέλι-Ρονάλντο:
Τώρα η μπάλα στους εργάτες



Οι εργάτες της Fiat, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ανιέλι, έχουν να πάρουν αυξήσεις στους μισθούς δέκα χρόνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου έχουν υποστεί μειώσεις μισθών. Οι απολύσεις είναι μια από τις καθημερινές απειλές της εργοδοσίας, ενώ εκατοντάδες έχουν δει, ήδη την πόρτα της εξόδου.

του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Για τους εργάτες της Fiat, δεν υπάρχουν λεφτά! Η εργοδοσία Ανιέλι επικαλείται την οικονομική κρίση για να παγώσει μισθούς, να ρίξει μεροκάματα, να στείλει στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους. 

Αυτά για τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, πρόσφερε 225 εκατομμύρια ευρώ για τα «χρυσά πόδια» του Ρονάλντο. Τα 105 εκατομμύρια θα δοθούν στη Ρεάλ και ο Πορτογάλος άσος θα λάβει 120 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια! Τα κεφάλαια της οικογένειας Ανιέλι, προέρχονται κυρίως από τα κέρδη της Fiat. Από την αρπαγή του ιδρώτα των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας. “Εμείς είμαστε αυτοί που σε πληρώνουμε” γράφει η αφίσα που κυκλοφόρησε το Ιταλικό συνδικάτο Si Cobas, με το πρόσωπο του Ρονάλντο και τη φανέλα της Γιουβέντους.

Η μεταγραφή του Κριστιάν Ρονάλντο στη Γιουβέντους, με το νέο μυθικό συμβόλαιο, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία της οικογένειας Ανιέλι, εξόργισε τους εργάτες! Οι εργαζόμενοι της Fiat ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε διήμερη απεργία.

«Με τα χρήματα του Ρονάλντο οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να πάρουν αύξηση 200 ευρώ τον μήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της FIAT στο Ρομιλιάνο Ντ’ Άρκο κοντά στη Νάπολι, Τζεράλντο Τζιανόνε.

Στην ανακοίνωση του, το Σωματείο των εργαζομένων της Fiat, αναφέρει:
«Αντιμέτωποι με τόση ενοχή δεν μπορούμε από το να προχωρήσουμε σε απεργία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν για χρόνια να κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες η ίδια η εταιρεία αποφασίζει να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Μας λένε ότι η στιγμή είναι δύσκολη. Και ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σφίγγουν όλο και περισσότερο τις ζώνες τους, η εταιρεία αποφασίζει να επενδύσει πολλά χρήματα σε μόνο έναν άνθρωπο! Είναι εντάξει; Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να κερδίζει εκατομμύρια και χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν έως τα μέσα του μήνα;

Είμαστε όλοι εξαρτημένοι από το ίδιο αφεντικό, αλλά σε αυτήν την στιγμή τεράστιας κοινωνικής δυσκολίας, αυτή η άνιση μεταχείριση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Οι εργαζόμενοι της Fiat έχουν υπηρετήσει την εταιρεία για τουλάχιστον τρεις γενιές, πλουτίζοντας όποιον κινείται γύρω στην εν λόγω εταιρεία, και σε αντάλλαγμα έλαβαν πάντα και μόνο μια ζωή δυστυχίας. Η εταιρεία θα μπορούσε να επενδύσει σε μοντέλα αυτοκινήτων που διασφαλίζουν το μέλλον των χιλιάδων ανθρώπων και όχι μόνο σε έναν άνθρωπο. Προτιμούν τον κόσμο του παιχνιδιού, την διασκέδαση για ο,τιδήποτε άλλο. Για τους λόγους που περιγράφονται ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης κηρύσσει απεργία από την Κυριακή (22:00) 15 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη (06:00), 17 Ιουλίου 2018».

Για την οικογένεια Ανιέλι, ο Ρονάλντο είναι μια ακόμα επένδυση. Θα αξιοποιηθεί όπως σχεδιάζει η Fiat για να διαφημίσει τα αυτοκίνητα της, σε όλο τον πλανήτη. Προσβλέπει σε κέρδη από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, όπως και από τις φανέλες με το «R» στην πλάτη, τα εισιτήρια – που πλέον θα αυξηθούν – για να παρακολουθήσει κάποιος τη Γιουβέντους.

Ο Ρονάλντο είναι «εμπόρευμα», όπως και «εμπόρευμα» είναι η Γιουβέντους. Συνολικά το ποδόσφαιρο. Στο Τορίνο, τη μεγάλη «εργατομάνα» της Ιταλίας, έδρα και της Fiat, το ποδόσφαιρο έχει φανατικούς οπαδούς. Πολλοί από αυτούς εργάζονται στην τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία.

Μπορεί λοιπόν η πρόκληση της μεταγραφής Ρονάλντο να είναι τεράστια! Μπορεί να προκαλεί τη δίκαιη οργή των εργαζόμενων! Όμως πίσω από φαινόμενο, οι εργάτες της Fiat, οφείλουν να δουν την ουσία. Τα «τσουβάλια» ευρώ της μεταγραφής Ρονάλντο, δεν θα κατέληγαν ποτέ στις δικές τους τσέπες… Οι εργάτες της Fiat, δεν θα έπαιρναν καμιά αύξηση μισθού, ακόμα και αν οι Ανιέλι δεν αγόραζαν τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Γι’ αυτούς ισχύει ο καπιταλιστικός νόμος της υπεραξίας. Τα κέρδη των αφεντικών αυξάνονται όσο μειώνονται οι μισθοί των εργατών. Όσο υπάρχουν Ανιέλι, τα κέρδη που παράγουν οι εργάτες θα χρησιμοποιούνται για τα κάθε λογής παιχνίδια των κεφαλαιοκρατών…
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου