Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

"ok" στον Σαββίδη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με τον νόμο Ρουσόπουλου το «ok» στον
Σαββίδη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


Μερίδιο μικρότερο από το 35% στις αγορές της τηλεόρασης και των εφημερίδων διαθέτει η Dimera Media Investments (DMI), η οποία ελέγχει το Epsilon TV και τις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και ενέκρινε τη συγκέντρωση αυτή. Η Επιτροπή κρίνει πως η DMI «υπολείπεται σημαντικά του 35% σε καθεμία από τις επιμέρους αγορές της τηλεόρασης και των εφημερίδων και του 32% στο σύνολο των αγορών της τηλεόρασης και των εφημερίδων μαζί», όπως προσδιορίζεται αναλυτικά από το νόμο 3592/2007 του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάρθρωση της DMI στα ελληνικά ΜΜΕ:

* H DMI συνεστήθη στις 29 Ιουνίου 2016 στη Λάναρκα της Κύπρου. Η DMI ελέγχεται από κυπριακή ΕΠΕ, το όνομα της οποίας δεν καταγράφεται, αλλά ανήκει στον Όμιλο Dimera. Μητρική του Ομίλου Dimera Media Investments LTD είναι η κυπριακή Belterra Holdings LΤD. Ο Νίκος Σαββίδης έχει το 91% και η Κυριακή Σαββίδη to 9%.

* Η DMI ελέγχει το 100% της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ, η οποία έχει στην κατοχή της τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV.

* Η Dimera Εκδοτική ΑΕ ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 2017 και ανήκει στην DMI. Διατηρεί στην κατοχή της, για τρία χρόνια, ως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2020, τα εμπορικά σήματα του «Έθνους», του «Έθνους της Κυριακής» και της «Ημερησίας» που ανήκαν στον Πήγασο. Έπαψαν να κυκλοφορούν την 1η Ιουνίου 2017 και επανακυκλοφόρησαν το «Έθνος» στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 και το «Έθνος της Κυριακής», με ένθετο την «Ημερησία», στις 12 Νοεμβρίου 2017.

* Η DMI κατείχε το 19,63% της Τηλέτυπος (Mega) και στις 18 Αυγούστου 2017 μεταβίβασε το μερίδιό της στην Elenovo Media LTD, πράξη η οποία τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο του ΕΣΡ. Στον Τηλέτυπο η Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει το 22,11% και η Πήγασος Εκδοτική το 13,1%, ενώ με χαμηλότερα ποσοστά συμμετέχει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη. Σημειώνεται πως η Dimera είχε δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΟΛ και επιχείρησε να αποκτήσει τον έλεγχο του εκδοτικού ομίλου και πριν τη δημοπρασία. Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε το περασμένο καλοκαίρι η Άλτερ Έγκο ήταν νικήτρια με 22.892.600 ευρώ, ενώ η Dimera είχε καταθέσει προσφορά ύψους 11.926.000 ευρώ.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου