Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Γκρεμίστε!

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όταν πρέπει να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, εδώ και τώρα



του Χρήστου Ξανθάκη

Άκουσα, διάβασα, είδα ένα σωρό δηλώσεις αυτές τις μέρες, τις όχι και τόσο ευχάριστες για όλους και όλες μας. Δικαιολογίες, κατηγορίες, διακηρύξεις, ευχολόγια απ’ όλα είχε ο μπαξές. Θα σταθώ όμως σε δύο δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού είχε καταλαγιάσει κάπως ο ορυμαγδός των πρώτων εικοσιτετραώρων. Η πρώτη ήταν από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που έλεγε:

«Δεν υπάρχει νόμιμη άδεια σε μηδέν απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό, θα ελεγχθούν όλες οι οικοδομικές άδειες. Είκοσι έξι συμπολίτες μας κάηκαν γιατί υπήρχε μια μάντρα στο Μάτι. Όπου χρειαστεί θα γκρεμιστούν, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί.»
Και η άλλη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελο, που σημείωνε:
«Δεν μπορούμε πλέον να συντηρούμε φαινόμενα καταπάτησης της δασικής νομοθεσίας σε περιοχές προστασίας, όπως είναι τα ρέματα, οι περιοχές Natura, τα αισθητικά και περιαστικά δάση, οι εθνικοί δρυμοί. Υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις ώστε να μην επιτρέπεται καμία αυθαιρεσία. Ως κυβέρνηση έχουμε ήδη αποδείξει την πολιτική μας βούληση με την κατεδάφιση των αυθαίρετων καταστημάτων στο Σχοινιά και με την εφαρμογή των δασικών χαρτών».
Με δυο λόγια, μπουλντόζες! Και μακάρι τα λόγια να γίνουν πράξεις, γιατί αλλιώς θα ξαναζήσουμε τον τρόμο και τη φρίκη. Μακάρι να μπούνε μπροστά τα μηχανήματα και να γκρεμίσουν αυτή τη φορά αντί να χτίσουν. Μακάρι να διαλύσουν φράχτες, μάντρες, περιφράξεις και κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές. Να ξεθεμελιώσουν αυτό το αίσχος που έφτασε να γίνει παγίδα θανάτου για δεκάδες συμπολίτες μας. Και θα ξαναγίνει, κάποια άλλη μέρα σε κάποιο μέρος, αν το αφήσουμε απείραχτο και ανενόχλητο. Μπουλντόζες ή θάνατος, απλό είναι το δίλλημα…

Δεν γίνεται κι αλλιώς, μιας και μας τελείωσε η προστασία της Μεσογείου. Χιλιάδες χρόνια τώρα τη βγάζαμε καθαρή λόγω εγγύτητας σε αυτά τα ευλογημένα ύδατα. Στα νερά της μεγάλης θάλασσας, που διευθετούσαν τα καιρικά φαινόμενα και γλύκαιναν το κλίμα. Τώρα πάει, αφίχθη το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το παραμύθι έγραψε “the end”. Όλο και περισσότερο θα μοιάζουν όσα ζούμε με το στόρι της Καραϊβικής. Μπουρίνια, κατακλυσμοί, τυφώνες, κυκλώνες και δε συμμαζεύεται. Και για να αντιμετωπίσεις αυτό το πράγμα, δεν θέλει ούτε ευχές ούτε πορδές. Θέλει να γκρεμίσεις!

Θέλει να κοιτάξεις μπροστά και να μην ασχοληθείς ούτε με γκρίνιες, ούτε με κλάψες, ούτε με πολιτικό κόστος. Θέλει να θέσεις ως πρώτη σου προτεραιότητα την προστασία του κόσμου και όχι την προστασία του κέρδους. Θέλει να μη σε νοιάξει η επόμενη μέρα αλλά η επόμενη δεκαετία. Θέλει να πάρεις αποφάσεις αντιδημοφιλείς. Αν το κάνεις, έχεις ελπίδα ν’ αφήσεις κάτι πίσω σου και να σώσεις ζωές. Κι ας σε βρίζει όποιος γουστάρει, γιατί έχασε ένα κομμάτι απ’ την περιουσία του. Τα φράγκα και τα ντουβάρια είναι τα τελευταία που θα έπρεπε να απασχολούν την ελληνική πολιτική μετά από ζήσαμε και πονέσαμε αυτές τις μέρες…

---
---
*

1 σχόλιο:

  1. 'Όπου υπάρχει πτώμα υπάρχουν και τα κοράκια', έτσι λέει μια παροιμία και ταιριάζει απόλυτα με αυτό που βιώνουμε στα αποκαίδια. Ενώ ακόμα μετράμε θύματα έπιασαν δουλειά οι 'υπεύθηνοι'της ενημέρωσης με προφανή στόχο να δείξουν το δέντρο και να κρύψουν το δάσος και σε κάθε περίπτωση να αθωώσουν την απάνθρωπη πολιτική που απαιτεί να θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες για τα ματωμένα πλεωνάσματα.Να υποβαθμίζεται η δασοπροστασία και η πυρόσβεση, να μην γίνονται αντιπλημμυρικά έργα για να μπουκώνουν με ζεστό χρήμα οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστάδες και κάθε λογής λαμόγιο. Έτσι εξηγείται και το 0,035 του προυπολογισμού για τη πυρόσβεση, τα παμπάλαια αεροπλάνα, οι μεγάλες ελείψεις σε προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή σπρώχνουμε 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ για να μακελεύει τους λαούς και να κοκορεύεται γι' αυτό η κυβέρνηση της 'αριστεράς'. Τι δεν ακούσαμε, τι δεν γράφτηκε! Όλοι γίναμε ξεφτίλες που φταίμε για το έγκλημα,ακούσαμε ξανά θεωρίες συλλογικής ευθήνης (κάτι μου θυμίζει αυτό...)αλλά οι μόνοι που δεν φταίνε είναι για κάποιους η σημερινή κυβέρνηση καιγια κόποιους άλλους οι προηγούμενες παρά το γεγονός ότι υπηρετούν την ίδια πολιτική. Βρήκαμε και τη συνταγή που θεραπεύει πάσα νόσο, το γκρέμισμα των αυθαιρέτων ενώ κάποια, ακόμα και εκεί στο Μάτι δυό μήνες πρίν, η κυβέρνηση νομιμοποίησε με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Είναι αυτό που γίνεται διαχρονικά και δεν ξέρω αν έχουν βάση όσα ακούγονται για συμφέροντα που ήδη πέρνουν θέση για να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα... αλλά είπαμε ντε ανάπτυξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή